Οι 10 νερόμυλοι των Μύλων της Κυπαρισσίας

Οι 10 νερόμυλοι των Μύλων (*)


Υπάρχουν 10  παλιοί νερόμυλοι στη ρεματιά, ξεκινώντας από το γεφύρι στη δημοσιά, μπροστά από τον Παλιό Νερόμυλο,  μέχρι το κεφαλόβρυσο, στο χωριό Βρύσες. Η φύση στο ρεύμα του ποταμού οργιάζει-ευτυχώς- ανενόχλητη χρόνια τώρα, από τότε που οι μύλοι έχουν βουβαθεί. Ερείπια,  χοντρά πελώρια τοιχία, υπέροχες γωνιές και αυλές, μια διπλή χούρχουρη, εδώ μια πανύψηλη κρέμαση, πιο πέρα το κτίριο του έκτου μύλου ολόρθο και διατηρημένο, μια άλλη κρέμαση μέσα στα αναρριχώμενα, νερό που κελαηδεί, βαθύσκιωτες πατουλιές, ζωάκια που γλιστρούν μέσα στα χόρτα είναι μερικές από τις μαγικές στιγμές που συνθέτουν το μονοπάτι που προσφέρεται για πεζοπορεία. Όλοι οι νερόμυλοι εγκαταλελειμμένοι, η ζωή τους έχει τελειώσει, μόνο μνημεία μιας άλλης εποχής θεωρούνται πλέον. Συνήθως οι μύλοι δεν έχουν ημερομηνία κτισίματος και έναρξης λειτουργίας, όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνουν οι παλιότεροι,  αλλά και οι απόγονοι των παληών μυλωνάδων, οι μύλοι υπήρχαν εκεί ανέκαθεν. Πριν την επανάσταση του ’21;; Πριν το 1850;; Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια. Όμως η τέχνη και η χρησιμότητα των νερόμυλων είναι πανάρχαια.

Οι νερόμυλοι που υπάρχουν από το γεφύρι και προς τα πάνω, τις Βρύσες, είναι με τη σειρά:

1.    Ο μύλος του Κατσαπρόκου, δηλαδή του Γιάννη Μαυρογένη, παππού του γιατρού σήμερα στη Κυπαρισσία  Γιάννη Μαυρογένη του Δημήτρη. Ο μύλος φαίνεται ότι αγοράσθηκε από τον Μαυρογένη το 1942.

2.    Ο μύλος του Αργυρόπουλου. Παληά ήταν του Κίτσου.

3.    Ο μύλος του Γιώργη Σαράτση , με την πανύψηλη κρέμαση,  ανήκει και σήμερα στην  ίδια οικογένεια.

4.    Ο μύλος του Ξενούλη. Παληά ανήκε στο Σωτήρη Τσιμπλή.

5.    Ο μύλος του Μανούσου. Ο Μανούσος τον πήρε με βιλαέτι από τους Τούρκους και το λειτούργησε πολλά χρόνια, ήταν πολύ ευκατάστατος άνθρωπος. Μετά τον πήρε ο Ιωάννης Πανταζόπουλος που αργότερα αγόρασε άλλο μύλο πιο πάνω. Μετά τον αγόρασε ο Γιάννης Μαυρογένης, μετά ο Θόδωρος Λαναράς. Από αυτόν τον αγόρασε ο Αθ. Λιδιώτης και στη συνέχεια ο Ν.Λιδιώτης στην οικογένεια του οποίου ανήκει σήμερα. Αυτός ο μύλος είναι τόσο μεγάλος που έχει δύο μυλόπετρες και δύο χούρχουρες.

6.    Ο μύλος του Πανταζόπουλου. Πρώτα τον αγόρασε ο Θύμιος Πανταζόπουλος και μετά ο Σωτήρης Πανταζόπουλος, συγγενής του Στάθη Πανταζόπουλου που κατοικεί και τώρα στους Μύλους.

7.    Ο μύλος του Τσαμούλη. Ο Τσαμούλης ήταν κουρέας - πατέρας του Περικλή - και τον είχε ιδιοκτησία μαζί με το γαμπρό του Γιάννη Αναστόπουλο.

8.    Ο μύλος του Σπύρου Αθανασόπουλου, έμπορου, στην οικογένεια του οποίου ανήκει ο μύλος και σήμερα. Ο Σπύρος Αθανασόπουλος είχε για σύζυγο τη Χριστίνα, το γένος Μιχαλόπουλου, που έμεναν στο Μεγάλο Καλντερίμι, στο Μεταγωγών.

9.    Ο μύλος του Τάσου Καλαμπόκη μέχρι σήμερα.

10.  Ο μύλος του Κώστα Γαρατζιώτη. Σήμερα ανήκει στο Δημήτρη Γαρατζιώτη.



* Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα που εκδίδει ο κ. Βασίλης Ματσινόπουλος "Το Νέο Βήμα της Κυπαρισσίας".
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ