Αιγαίο, ετυμολογίες νήσων

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

«Αιγαίο-ετυμολογίες νήσων»

Από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» το Σάββατο 12 Ιουλίου 2008 εκυκλοφόρησε σε 220.000 αντίτυπα η εργασία του Γιώργου Λεκάκη «Αιγαίο-ετυμολογίες νήσων», όπου ετυμολογούνται 59 κατοικημένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου από τις ελληνικές τους ρίζες, σε συνδυασμό με την μυθολογία, την ιστορία και την γεωλογία τους.
Πρόκειται για μια πολυτελή έγχρωμη έκδοση, 162 σελ. μεγάλου σχήματος (24Χ30 εκατ.)!



Επισημαίνει ο Γ. Λεκάκης στον πρόλογό του: «Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Επισκεπτόμενοι τις λέξεις, λοιπόν, αναλύοντας και ψάχνοντάς τες, ανακαλύπτουμε έναν ολόκληρο κόσμο, που έως τότε μας ήταν άγνωστος, λες και έπαιζε κρυφτό μαζί μας!
Γιατί στα ελληνικά τοπωνύμια κλείνεται η ιστορία, η γεωολογία, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου, η παραγωγή και οι ασχολίες των κατοίκων του, ο χαρακτήρας τους και η καθημερινότητά τους.
Γι’ αυτό και η επιστήμη της ετυμολογίας είναι μια επιστήμη που δεν άπτεται μόνο της φιλολογίας, αλλά έχει την ανάγκη της φυσικής, της γεωλογίας, της ιστορίας, της λαογραφίας, της αρχαιολογίας, ης κοινωνιολογίας, και άλλων πολλών επί μέρους επιστημών!
Κανένα ελληνικό τοπωνύμιο δεν είναι τυχαίο. Καθιερώθηκε έτσι έπειτα από πολλή σκέψη, πολλών αιώνων παίδεμα και ψάξιμο. Αυτή είναι μια διαδικασία χιλιετηρίδων, που πέρασε μέσα από βουνά και συμπληγάδες, υλικές και πνευματικές. Και κάθε φορά που το παραποπιούμε, το παραφράζουμε, μοιάζει με το να αποκόπτουμε ένα μέλος από το σώμα μας, ένα χέρι ή ένα πόδι μας.
Μύθος σημαίνει αλήθεια. (Παρά τον μύθο είναι το παραμύθι, το ψέμα). Άρα η μυθολογία είναι η αληθινή ιστορία, που όμως ατύχησε να είναι τόσο παλιά, όταν οι άνθρωποι ακόμη δεν είχαν γραφή. Κι έτσι διατηρήθηκε μόνο προφορικά. Αυτό δεν την ακυρώνει σαν αλήθεια. Άλλωστε η αλήθεια ποτέ δεν ακυρώνεται. Ούτε την δευτερίζει. Ίσα-ίσα που λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν, γιατί κλείνει μέσα της γνώση μιας εποχής πολύ μακρινής, τότε που όλα ήσαν τόσο διαφορετικά, σχεδόν απίστευτα.
Ιθυντήριος νους η γλώσσα. Κι αλί εάν χαθεί. Σπουδαία γνώση η λέξη. Κι αλί εάν αλωθεί».


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ