ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
Ανάφη, η άλλη Δήλος
Μικρό ανάτυπο.
Αργοναύτες, Ιάσων, Μήδεια. Ο Αναφαίος ή Αιγλήτης ή Αστεάλτας Απόλλων. Η Αιγλήτη και η Μεμβλίαρος ή Βλίαρος.
Έκταση-πληθυσμός. Γεωμορφολογία-περίπλους-κλίμα.
Ιστορία: Οι ναοί Αρτέμιδος, Αφροδίτης, Ασκληπιού, Κτησίου Διός. Τα Κάρνεια, Υακίνθεια και τα Ασγελαία υπέρ του Αιγλήτου Απόλλωνος. Τα σκωπτικά τραγούδια των αρχαίων Αναφαίων. Η κλοπή αρχαιοτήτων από τους Ρώσους. Ο Μεμβλίαρος και ο Κάδμος. Οι Αιγίδες ή Τελεσικρατίδες, από την Λακωνία. Οι Λημνιοί, οι Θράκες Σίντιες, ο Ζερονάιθ απ' την Μύρινα και η Στήλη των Καμινίων Λήμνου. Η Κυκλαδική Συμμαχία. Ο Αριστόμαχος. Ο θεός Τιβέριος. Φραγκοκρατία: Μ. Σανούδος, Λ. Φώσκολος, και ο Αναφαίος πειρατής, ο Ιωάννης Δελοκάβος. Ενετοκρατία: Οι Γοζαδίνοι, οι Κρίσποι η Φιορέντσα, οι Πιζάνοι. Επανάσταση 1821: Τα Αναφιώτικα στην Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη.
Περιήγησις: Άγ. Νικόλαος-Χώρα-Βαγιά (ιαματικές πηγές)-Βίγλα-Κάλαμος (ο 2ος μεγαλύτερος μονόλιθος βράχος της Μεσογείου, η ΙΜ Ζωοδόχου Πηγής στην θέση του αρχαίου ναού του Αιγλήτου Απόλλωνος, η αρχαία Ιερά Οδός, ο κούρος «Απόλλων του Στράνγκφορντ», το Δρακοντόσπηλο, η Παναγιά Καλαμιώτισσα)-Καστέλι (η Παναγιά του Δοκάρη, η Χάλεπα, ο Άγ. Μάμας)-Κλεισίδι. Νησιά γύρω από την Ανάφη: Μακρυά ή Μακρονήσι, τα Εφθενά / Φτενά ή Φτενή, η Παχειά / Παχεία ή Αναφόπουλο, ο Άγ. Νικόλαος ή Ξώπετρα, ο Ρούκουνας, η Πούντα του Δραπάνου. Πεζοπορίες. Παραλίες.
Οικονομία: Γεωργία-Κτηνοτροφία-Πηγές-Ορυκτός πλούτος.
Πανίδα (πέρδικες, μαυροπετρίτες, αιγαιόγλαροι) - Χλωρίδα (θυμάρι, κρόκκος, πλατάνια, φοίνικες Κρήτης!).
Λαογραφία: Αρχιτεκτονική (οι αγροικίες με τους φούρνους), τα πανηγύρια, η κουζίνα (τα αρτοποιήματα, τα ζαφοριστά τυρόψωμα, τα μελιτερά), ταβέρνες και προϊόντα.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook