ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ του Ν. Α. Σαράδου, του Ζαππείου, Κωνσταντινούπολη, 1924

Δελτίον Τύπου

«ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ»

Συγγραφέας: Ν. Α. Σαράδος.
Α΄ έκδοση: Κωνσταντινούπολις, 1924.
Επιμέλεια επανεκδόσεως: Γιώργος Λεκάκης
Χορηγός επικοινωνίας: εφημ. «Ο Πολίτης» (ανεξάρτητη πολιτική ειδησεογραφι­κή και κοινωνική εφημερίδα των Κωνσταντινουπολιτών)



Επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 80 χρόνων από την πρώτη έκδοση του «Εγκολπίου Ορθογραφικού Λεξικού» του Ν. Α. Σαράδου, οι εκδόσεις Τσουκάτου προχώρησαν στην ακριβή ε­πανέκδοση του πρωτοτύπου, όπως αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Κων­σταντινούπολη, το 1924.
Το «Εγκόλπιον Ορθογραφικόν Λεξικόν» του Ν. Α. Σαράδου δεν επανεκδόθηκε ως ένα ακόμα βοήθημα, ανάμεσα στα δεκάδες αξιόλογα που κυκλοφορούν σήμερα. Αποτελεί μια ακόμα «ψηφίδα» του πολιτισμού της Κωνσταντινουπόλεως και της Μικράς Ασίας, γενικότερα, που παρέμεινε ζωντανός και μετά την καταστροφή του ΄22. Το λεξικό περι­λαμβάνει όλες τις λέξεις της Δημοτικής, κάτι που φανερώνει την σύγχρονη αντίληψη του συγγραφέως σε μια εποχή που ακόμα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για την χρήση της καθομιλουμένης γλώσσας στον γραπτό λόγο. Περιλαμβάνει επίσης όλα τα κυρία ονόματα - Ιστορικά, Μυθολογικά, Γεωγραφικά - αλλά και επιστημονικούς όρους. Αν και το Λεξικό εξακολουθεί να είναι χρηστικό, η ιστορική και συναισθηματική α­ξία του έχουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τους Κωνσταντινουπολίτες και τους Μικρασιάτες.
Ο συγγραφέας Ν. Α. Σαράδος ήταν λογιστής του ιστορικού Ζαππείου Παρθεναγωγείου και της κοινότητος Γαλατά της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ θεωρείτο ως ένας από τους πλέον μορφωμένους της ελληνικής κοινότητος. Πριν συντάξει το λεξικό, είχε συγγράψει βιβλία για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσης και της λογιστικής επιστήμης, ενώ εί­χε εκδώσει συλλογή ποιημάτων του και μεταφράσεις Ευρωπαίων συγγραφέων.
Την ακριβή επανέκδοση του λεξικού επιμελήθηκε ο συγγραφέας-λαογράφος κ. Γιώργος Λεκά­κης. ο οποίος σεβάσθηκε απόλυτα το αρχικό πρωτότυπο επανεκδίδοντάς το χωρίς καμμία αλλοίωση, τόσο του εξωφύλλου, όσο και των εσωτερικών σελίδων.
Χαρακτηρι­στικό είναι ότι στο εξώφυλλο αναγράφεται και η τιμή, στην οποία επωλείτο το λεξι­κό: «Τιμάται 25 Γρόσια»!
Και ο αναγνώστης «ταξειδεύει πίσω στον χρόνο».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αντίτυπο από την πρώτη έκδοση του Λεξικού ανευρέθη σε βιβλιοθήκη προσφυγικής οικογενείας από την Κωνσταντινούπολη.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ