Το ημερολόγιο ενός λοχία από την Μερόπη Πωγωνίου στον Πόλεμο του 1940


ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

«Το ημερολόγιο ενός λοχία

από την Μερόπη Πωγωνίου

στον Πόλεμο του ΄40»

Εκδ. «Πωγωνήσια Βιβλιοθήκη»



Ένα προσωπικό ημερολόγιο αγνώστου, στον συγγραφέα, στρατιώτου αγοράσθηκε σε πολυγραφημένο φωτοαντίγραφο από παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι.
Ο συγγραφέας-λαογράφος Γ. Λεκάκης άρχισε με ευλάβεια και συγκίνηση να το διαβάζει, ώσπου αντιλήφθηκε πως δεν είχε να κάνει με ένα απλό κείμενο. Το ημερολόγιο προσφέρει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του Μετώπου, γιατί ο άγνωστος στρατιώτης αντιμετώπισε ευθύς εξ αρχής τους Ιταλούς φασίστες εισβολείς. Διασταυρώνει άλλες γνωστές πληροφορίες για τις ημέρες εκείνες του πολέμου, ενώ διαφωτίζει για την ζωή και την κίνηση στο Πωγώνι και τα Ζαγόρια της Ηπείρου. Έτσι γίνεται ένα ακόμη του παζλ, του ΄40, που άμποτε να ολοκληρωθεί!
Ο στρατιώτης είναι υποδηματοποιός εκ Μερόπης Πωγωνίου και μετά από πολύμοχθες ενέργειες ευρέθη πως είναι ο λοχίας Ελευθέριος Θάνος.
Το ημερολόγιο είναι προσωπικό. Δεν έχει γραφεί για να αποδώσει ιστορία, αλλά για να θυμάται ο στρατιώτης τις ημέρες που πέρασε στον πόλεμο. Έτσι, δεν παρέχει στρατιωτικές πληροφορίες, αλλά προσωπικές, οι οποίες όμως είναι επίσης χρήσιμες, για να κατανοήσουμε την απλή και καθημερινή ζωή των στρατιωτών μας εκείνες τις ηρωικές ημέρες.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πωγωνήσια Βιβλιοθήκη» (τηλ. 26510-70.485) της οποίας είναι το 30ό βιβλίο της και θα το βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Δωδώνη».
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ