1963-2013: Πενήντα χρόνια συστηματικών ερευνών στην Κέρο Κυκλάδων

1963-2013:

Πενήντα χρόνια συστηματικών ερευνών στην Κέρο

Συμπόσιο στην Αρχαιολογική Εταιρεία, Πανεπιστημίου 22

Ημερομηνία & Ώρα: Πέμπτη 17/10/2013, 1800


Εφέτος το καλοκαίρι συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την έναρξη της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στην νήσο Κέρο των Κυκλάδων. Η διαπίστωση εκτεταμένης αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας στο νησί τον Ιούλιο του 1963 οδήγησε έκτοτε σε μία σειρά ανασκαφικών και επιφανειακών ερευνών, από τις οποίες άλλες έχουν ήδη δημοσιευθεί και άλλες βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. Η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, ως το παλαιότερο επιστημονικό ίδρυμα που διέσωσε ήδη από τα τέλη του 19ου αι. σημαντικά ευρήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού από την Κέρο, συμμετέχει στον εορτασμό του ιωβηλαίου των συστηματικών ερευνών στο νησί με την διοργάνωση εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 6:00 μ.μ. στην μεγάλη αίθουσα.

Η εκδήλωση διαρθρώνεται σε δύο κύρια μέρη:
Στο πρώτο μέρος θα γίνει αναφορά στις πεντηκονταετείς έρευνες στην Κέρο από τον καθηγητή Μιχάλη Κοσμόπουλο και θα παρουσιαστούν οι τιμώμενοι πρωταγωνιστές ανασκαφείς, συγκεκριμένα κατά χρονική σειρά οι καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Cambridge Χρίστος Ντούμας και Colin Renfrew,  και οι επίτιμοι έφοροι Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Κωνσταντίνος Τσάκος η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λίλα Μαραγκού και η επίτιμη έφορος Όλγα Φιλιανιώτου. Στην αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα και στις συστηματικές έρευνες που έγιναν θα αναφερθεί συνοπτικά ο αρχαιολόγος κ. Γιώργος Γαβαλάς.
Στο δεύτερο κύριο μέρος της εκδήλωσης ομιλήτρια θα είναι η Δρ. Πέγκυ Σωτηρακοπούλου, η οποία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της μελέτης της κεραμικής από τις πρόσφατες ανασκαφές του Πανεπιστημίου του Cambridge (2006-2008) στη νησίδα Δασκαλιό στο δυτικό άκρο της Κέρου. θα ακολουθήσει η παρουσίαση του πρώτου τόμου για τα αποτελέσματα των ανασκαφών αυτών στην νησίδα Δασκαλιό από τον  καθηγητή Robin Barber, μετά από σύντομη εισαγωγή της διευθύντριας της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα, καθηγήτριας Catherine Morgan. Τέλος, θα γίνει μία πρώτη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης επιφανειακής έρευνας των ετών 2012-2013 στην Κέρο, η οποία πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα και της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υπό την διεύθυνση των καθ. Colin Renfrew, Δρ. Μαρίζας Μαρθάρη και Αικατερίνης Δελλαπόρτα, από τους Δρ. Michael Boyd, Δρ. Neil Brodie και Δρ. Joshua Wright.

Πρόγραμμα:
Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα κ. Βασιλείου Πετράκου.
Μιχάλης Κοσμόπουλος, «Οι ανασκαφείς της Κέρου Χ. Ντούμας, C. Renfrew, Φ. Ζαφειροπούλου, Κ. Τσάκος, Λ. Μαραγκού, Φιλανιώτου, Έρευνες 1963-2013».
Αντιφώνηση των ανασκαφέων Ντούμας, Renfrew, Ζαφειροπούλου, Τσάκος , Μαραγκού, Φιλανιώτου.
Γιώργος Γαβαλάς, «Η Αρχαιοκαπηλία και οι συστηματικές έρευνες στην Κέρο».
Κύρια ομιλία: Πέγκυ Σωτηρακοπούλου, «Η κεραμική από το Δασκαλιό της Κέρου, ανασκαφές 2006-2008: Ερμηνεία και θέματα χρονολόγησης».
Παρουσίαση του πρώτου τόμου για τα αποτελέσματα των ανασκαφών των ετών 2006-2008 στην Κέρο από τον Robin Barber, μετά από πρόσκληση και σύντομη εισαγωγή από την Catherine Morgan, διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα, που θα προεδρεύει.
Μετά από πρόσκληση και εισαγωγή από τους συν-διευθυντές της επιφανειακής έρευνας, ομιλία των Μichael Boyd, Neil Brodie και Josh Wright,  «Η επιφανειακή έρευνα της νήσου Κέρου 2012-2013: προκαταρκτικές παρατηρήσεις και αποτελέσματα».
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ