Αμερικανός αρχαιολάτρης της ελληνικής τέχνης παρέδωσε 22 αργυρά αρχαία των Αβδήρων

Αμερικανός αρχαιολάτρης
της ελληνικής τέχνης
παρέδωσε 22 αργυρά αρχαία
των Αβδήρων!


22 αργυρά νομίσματα των Αρχαίων Αβδήρων επέστρεψε αμερικανός συλλέκτης στην Ελλάδα . Πρόκειται για τον 54χρονο Τζόναθαν Κέιγκαν, απόφοιτο του Χάρβαρντ, ευκατάστατο συλλέκτη από της ΗΠΑ, που αγόρασε τα νομίσματα το 2000 από δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, δημοσίευσε τα συμπεράσματα της μελέτης του και παρέδωσε το θησαυρό στο Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Αποτελείται από τρία δίδραχμα, μια δραχμή, ένα ημίδραχμο, δύο οβολούς και δεκαπέντε ημιωβόλια από τον 6ο αιώνα π.χ. κατά την περίοδο της δεύτερης εποίκισης των Αβδήρων από τους κατοίκους της ιωνικής Τέω που κόπηκαν όμοια με αυτά της πρώτης πατρίδας τους και εικόνιζαν ση μία όψη τον Απόλλωνα και στην άλλη το – πολυσυζητημένο τον τελευταίο καιρό – μυθικό πουλί Γρύππα, παράσταση που συναντάται και στα νομίσματα που βρίσκονται στην κατοχή της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Τα νομίσματα πρωτοεμφανίστηκαν σε οίκους του Λονδίνου και διασκορπίστηκαν χωρίς η Ελλάδα να τα διεκδικήσει, προφανώς γιατί δεν διέθετε πειστήρια για την παράνομη εξαγωγή τους από τη χώρα. Ο προφανής τρόπος που τα νομίσματα «έφυγαν» από τα Άβδηρα είναι γνωστός και δεν είναι ο μοναδικός θησαυρός των Αρχαίων Αβδήρων που συλήθηκε και «ταξιδεύει» στην Ευρώπη και την Αμερική, φέρνοντας στην επιφάνεια την ευθύνη των τοπικών κοινωνιών – στα Άβδηρα και άλλες περιοχές της χώρας-για το επιστημονικό κόστος της αρχαιοκαπηλίας.
Ο θησαυρός του 54χρονου Τζόναθαν Κέιγκαν αποτελούνταν από 22 αργυρά νομίσματα, τα οποία παρέδωσε πέρυσι τον Σεπτέμβριο στο Προξενείο μας στη Νέα Υόρκη, αφού προηγουμένως τα μελέτησε ο ίδιος και δημοσίευσε τα συμπεράσματά του σε έναν τόμο αφιερωμένο στο έργο του κορυφαίου Αμερικανού νομισματολόγου John Η. Kroll. Η επιθυμία του ήταν ο θησαυρός να πλουτίσει τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας, προς τιμήν του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας John Η. Kroll, το έργο του οποίου αποτελεί σταθμό στη μελέτη της νομισματοκοπίας της Αθήνας. Ο Κέιγκαν, του οποίου η σύζυγος είναι επικεφαλής της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρίας με πλούσιο συγγραφικό έργο στην αρχαία ελληνική νομισματική είναι λάτρης της αρχαίας τέχνης. Παρέδωσε τα νομίσματα για να περιέλθουν στην κατοχή του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας, προκειμένου να εκτεθούν στο Ηλίου Μέγαρον προς τιμή του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας, Τζον Κρολ, σύμφωνα με την επιθυμία του.
Το θέμα αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία και την δημοσιογράφο Ν. Κοντράρου Ρασιά, στην οποία μίλησε η διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου Δέσποινα Ευγενίδου που εκτίμησε ως  μεγάλη την επιστημονική αξία των νομισμάτων, αποδεικνύοντας ότι στην πρώιμη εποχή του 6ου αιώνα, ήδη χρησιμοποιούνταν νομίσματα για τις συναλλαγές καθώς και ασημένιες υποδιαιρέσεις τη δραχμής, που αργότερα αντικαταστάθηκαν από χάλκινα νομίσματα. Ήδη στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας ετοιμάζεται ήδη η έκθεση του θησαυρού, κατά το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου.
Το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα νομισματικά μουσεία στο κόσμο. Στεγάζεται τώρα στο Ιλίου Μέλαθρον, μνημείο του 19ου αι., κάποτε οικία Η. Schliemann, έργο του αρχιτέκτονα Ε. Ziller.
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας. Ιδρύθηκε το 1834, την ίδια εποχή με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Διαθέτει μία διαχρονική συλλογή με περισσότερα από 500.000 αντικείμενα, κυρίως νομίσματα, αλλά και σταθμία, μετάλλια, μολυβδόβουλα, σφραγιδόλιθους από την προϊστορική εποχή έως και σήμερα. Αθρόες δωρεές, παραδόσεις ιδιωτών, νομίσματα από ανασκαφές και αγορές δημιούργησαν τον πλούτο των συλλογών του Μουσείου. Θησαυροί από όλη την Ελλάδα και όλων των εποχών συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο. Περισσότερα από 190.000 νομίσματα ανήκουν σε θησαυρούς αρχαίους, ρωμαϊκούς, βυζαντινούς, μεσαιωνικούς, νεώτερους. Εκεί είναι δυνατόν να παρακολουθήσει κανείς την ιστορία του νομίσματος από την εποχή της επινόησής του μέχρι τις μέρες μας, κυρίως στον ελλαδικό χώρο αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. To μουσείο διαθέτει  επίσης ειδική βιβλιοθήκη με περίπου 12000 τόμους, ειδικό εργαστήριο συντήρησης, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο και αναψυκτήριο.

ΠΗΓΗ: εφημ. Χρόνος Κομοτηνής, 23.07.2011.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ