Περί λαφιάτη

Περί λαφιάτη

Του Φαίδωνα Ζάμπογλου 


Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αντιληφθεί ότι ο λαφιάτης ήταν ωφέλιμος και ήταν υπό προστασία. Αλίμονο σ’ αυτόν που σκότωνε λαφιάτη τον καταδίκαζαν αμέσως να πει το κώνειο.
Οι άθλοι του Ηρακλή επαναλαμβάνονται πάλι! Καυχήθηκε κάποιος ότι …σκότωσε ένα θηρίο. Ένα μεγάλο φίδι με μήκος ενάμισι μέτρο.

Από το γεγονός ότι είχε αυτό το μήκος συνάγω ότι ήταν λαφιάτης. Τόσο μεγάλο φίδι ως και δύο μέρα δεν υπάρχει άλλο στην Ευρώπη. Αυτός που τον σκότωσε τον λαφιάτη δεν ξέρει ότι έχασε τον φύλακα του σπιτιού του. Η απέχθεια και ο φόβος όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των ζώων οφείλεται σε κακά συναπαντήματα με φίδια. Φίδια κακά και φαρμακερά.
Από την άποψη αυτή ο λαφιάτης δεν είναι φίδι γιατί δεν είναι φαρμακερός ούτε κακός. Δεν επιτίθεται σε άνθρωπο, ούτε σε ζώο και δεν δαγκάνει, ούτε τσιμπάει, όπως κάνουν τα φαρμακερά φίδια οχιές, αστρίτες κ.ά. Ο λαφιάτης είναι αγαθός και άφοβος. Είναι εύκολο να τον σκοτώσει κανείς.

Διακρίνεται από τα δηλητηριώδη φίδια σαφώς. Το μάτι του είναι μεγάλο και στρογγυλό, ενώ των δηλητηριωδών φιδιών είναι σχιστό. Αν τον πιάσει κανείς το μόνο που κάνει είναι να ελίσσεται προσπαθώντας να ελευθερωθεί. Αν τον χτυπήσει, το μάτι του λαφιάτη δακρύζει. Ίσως από το παράπονό του. «Γιατί με χτυπάτε; Τι σας έκανα;».

Το χρώμα του επάνω είναι γκρίζο χωρίς κανένα στολίδι και το χρώμα της κοιλιάς του κίτρινο. Το άλλο άκακο φίδι η δενδρογαλιά, διαφέρει. Η κοιλιά της έχει χρώμα άσπρο. Αν δεν υπήρχαν οι λαφιάτες θα μας έτρωγαν τα …φίδια και τα ποντίκια.

Ο λαφιάτης κυνηγά τις οχιές και τις καταπίνει από το κεφάλι τους. Κυνηγά και εξολοθρεύει τα ποντίκια πολύ πιο αποτελεσματικά από τη γάτα. Πλεονεκτεί από την γάτα γιατί δεν χρειάζεται τάϊσμα. Δεν μεταδίδει παρασιτικές αρρώστιες όπως η γάτα. Δεν βρομίζει με ακαθαρσίες, ούρα και τρίχες και είναι πολύ διακριτικός και αθόρυβος. Όταν τον αντιληφθεί κάποιος πρέπει να αδιαφορήσει για την παρουσία του. Μετά από μερικές τέτοιες συναντήσεις ο λαφιάτης ξεθαρρεύει και πλησιάζει τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα τα παιδιά, τότε είναι εύκολο να τον σκοτώσει κάποιος και να το καυχάται ότι σκότωσε θηρίο!

Τον λαφιάτη τον τραβάει η μυρωδιά του γάλακτος. Μήπως στο σπίτι που μπήκε έβραζαν γάλα;
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αντιληφθεί ότι ο λαφιάτης ήταν ωφέλιμος και ήταν υπό προστασία. Αλίμονο σ’ αυτόν που σκότωνε λαφιάτη τον καταδίκαζαν αμέσως να πει το κώνειο.

Στις σύγχρονες οικοδομές είναι δύσκολο να κρυφθεί και είναι ορατός τη μέρα. Τα περισσότερα φίδια που πατάνε στην άσφαλτο τα αυτοκίνητα είναι λαφιάτες. Η εξακρίβωση γίνεται από το χρώμα της κοιλιάς του που είναι κίτρινο.

ΠΗΓΗ: Χρόνος Κομοτηνής, 23.07.2011.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ