Ο Ιπποκράτης και το Φαρμακονήσι σε ελληνικά γραμματόσημα

Ο Ιπποκράτης και το Φαρμακονήσι
σε ελληνικά γραμματόσημα

Του Δημητρίου Περδίκη, perdikis.dim@cyta.gr

   Ο Ιπποκράτης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ιατρούς της αρχαιότητας. Θεωρείται ο «πατέρας» της σύγχρονης ιατρικής. Ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής ιατρικής και ο συστηματικός μελετητής της κλινικής ιατρικής την οποία απάλλαξε από τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες. Ακόμα ο Ιπποκράτης καθιέρωσε τον Ιατρικό Όρκο ή Όρκο του Ιπποκράτη.


Γεννήθηκε στην Κω των Δωδεκανήσων το 460 π.Χ., καταγόμενος από την Λάρισα της Θεσσαλίας. Ο πατέρας του ήταν επίσης ιατρός, στον οποίο και μαθήτευσε. Όταν τελείωσε τις σπουδές του άσκησε την ιατρική στο Ασκληπιείο της Κω. Πραγματοποιούσε συνεχώς επιστημονικά ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και δίδασκε την ιατρική στο πανελλήνιο μέχρι το τέλος της ζωής του που τον βρήκε στην πόλη της καταγωγής του, την Λάρισα το 377 π.Χ., σε ηλικία 83 ετών.


   
Στα βόρεια της Κω βρίσκεται το Φαρμακονήσι ή Φαρμάκω. Η νήσος Φαρμακούσα κατά την αρχαιότητα. Η έκταση του νησιού είναι 4 τ. χλμ. Στο νησί βρίσκονται διάφορα ερείπια και ίχνη κατοίκησης από την αρχαιότητα, όπως θεμέλια αρχαίου ναού, κτήρια με ψηφιδωτό δάπεδο, πύργοι, κ.ά. Τα Φαρμακονήσι πήρε το όνομά του από την πλούσια σε βότανα χλωρίδα του, κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιπποκράτης επισκεπτόταν συχνά το νησί και μάζευε τα φυτά με τα οποία έφτιαχνε τα φάρμακά του.




   Αργότερα, κατά την Ρωμαιοκρατία το Φαρμακονήσι έγινε λημέρι πειρατών από την Κιλικία. Καταγράφεται περιστατικό, «περί την Φαρμακούσαν νήσον», όπου οι πειρατές αιχμαλώτισαν τον Ιούλιο Καίσαρα και ζητούσαν λύτρα για να τον ελευθερώσουν, χωρίς να έχουν αντιληφθεί ποιος ήταν ο «αιχμάλωτός τους». Σήμερα το Φαρμακονήσι είναι γνωστό κυρίως από τους τουρκικούς «λεονταρισμούς» και τις αμφισβητήσεις, αλλά και από τις αντίστοιχες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών. Τα πολύτιμα βότανά του, τα έχουμε αφήσει στην διάθεση των χιλιάδων αρουραίων που υπάρχουν στο νησί.



    
Θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιο σωματείο ή ίσως και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να μελετήσει και να αναδείξει το Φαρμακονήσι σαν τόπο επίσκεψης και μελέτης από βοτανολόγους από όλον τον κόσμο, με την δημιουργία μονοπατιών και ίσως κάποιου βοτανικού μουσείου. Ένα νησί που θα μπορεί να είναι επισκέψιμο και στους απλούς τουρίστες με οργανωμένες εκδρομές από τα γειτονικά νησιά.



To blog Stamps Philatelic είναι μια ερασιτεχνική πρωτοβουλία για να βρουν χώρο ενημερώσεως, επαφής και γνώσεως όσοι τους ενώνει η αγάπη για το γραμματόσημο και τον φιλοτελισμό.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ