Ο 10ος ΑΘΛΟΣ (ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ) ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ - Ο Ηρακλής και ο Ανταίος - ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΥΟΝΗ

Ο 10ος ΑΘΛΟΣ (ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ)
ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

Ο Ηρακλής και ο Ανταίος

ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΥΟΝΗ

Μέρος Α΄
Της Ρένας Μαραγκάκη(*), renamar8@gmail.com

Ο Ηρακλής παλεύει με τον Ανταίο, εικόνα σε γραμματόσημο της Μαυριτανίας!

Αυτός ο άθλος αναφέρεται σε μια πολύπλευρη εκστρατεία.
Προορισμός ήταν το νησί Ερύθεια πέρα από τον Ωκεανό!
Ο Ηρακλής όρισε ως τόπο συγκεντρώσεως, των στρατιωτικών δυνάμεων και του στόλου του την Κρήτη, για να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες του δύσκολου ταξιδιού. Καθάρισε το νησί από όλα τα άγρια και βλαβερά ζώα. και μετά πέρασε στην Αφρική. Στην Λιβύη αντιμετώπισε και σκότωσε τον Ανταίο, έναν γίγαντα διψασμένο για αίμα, που έπαιρνε δύναμη από την μητέρα του, την Γη, και σκότωνε όλους τους ξένους που πατούσαν την γη του. Μάζευε τα κρανία τους για να κτίσει ναό στον πατέρα του τον Ποσειδώνα.
Ο ήρωας στην πάλη του με τον Ανταίο τον έριξε κατά γης κτυπώντας τον δυνατά. Συνειδητοποιεί όμως ότι όσο ο Ανταίος κείτεται στην γη αυξάνεται η δύναμή του. Τότε τον σήκωσε ψηλά και τον έσφιξε δυνατά με τα μπράτσα του μέχρι που του τσάκισε τα κόκκαλα.

Η πάλη του Ηρακλή με τον Ανταίο, σε καλυκωτό κρατήρας του Ευφρονίου
(περ. 510 π.Χ., Mουσείο Λούβρου).

Κατόπιν ενώθηκε με την γυναίκα του Ανταίου, την Ιφινόη, και έκανε μαζί της τον Παλαίμονα.
Άλλος μύθος αναφέρει ότι η Τίγγη ήταν η γυναίκα του Ανταίου, κι έτσι η πόλη έχει τοποθετηθεί γεωγραφικά πιο δυτικά.
Κατά την τοπική παράδοση, η Ταγγέρη (πόλη και λιμάνι του Μαρόκου), η οποία νωρίτερα λεγόταν Τίγγις, ιδρύθηκε από τον Ανταίο ή τον Σύφακα (Σύφαξ), γιο του Ηρακλή και της Τίγγης, χήρας του Ανταίου, ο οποίος έδωσε το όνομα της μητέρας του στην πόλη όταν βασίλεψε στην περιοχή. Ο γιος του Σύφακα, ο Διόδωρος, υποδούλωσε πολλούς αφρικανικούς λαούς με την βοήθεια του ελληνικού στρατού, τον οποίο στρατολόγησε από Μυκηναίους αποίκους πού είχε εγκαταστήσει εκεί ο Ηρακλής.
Οι Μαυριτανοί έχουν ανατολική προέλευση και θεωρούν, όπως και οι κάτοικοι της Φάρου, ότι είναι απόγονοι κάποιων Περσών, που είχαν συνοδεύσει τον Ηρακλή στην Αφρική.

Ηρακλής και Ανταίος, πίνακας του Louis Charles Auguste Couder (1789-1873).

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκεται η «Σπηλιά του Ηρακλή», πόλος έλξης για τους τουρίστες, στην οποία πιστεύεται ότι κοιμήθηκε ο ήρωας πριν εκτελέσει έναν από τους άθλους του.
Έπειτα ο Ηρακλής επισκέφθηκε την Αίγυπτο όπου βασιλιάς ήταν ο Βούσιρις, σκληρός και αφιλόξενος, αφού θανάτωνε κάθε ξένο που έφθανε στο βασίλειό του. Μόλις έφθασε ο Ηρακλής στην Αίγυπτο, οι άνθρωποι του Βούσιρι τον συνέλαβαν και τον έδεσαν για να τον θυσιάσουν. Όμως ο Ηρακλής έσπασε τα δεσμά του, σκότωσε τον Βούσιρι και όλους τους ακολούθους του βασιλιά.

Ηρακλής και Ανταίος, πίνακας του Gregorio de Ferrari (1647–1726).

Διασχίζοντας τη Βόρεια Αφρική, ενώ ο στόλος του τον ακολουθούσε, προχώρησε δυτικά εξοντώνοντας καθ' οδόν τις Γοργόνες και τις Λίβυες Αμα­ζόνες, και ίδρυσε την Εκατόμπυλο, την σημερινή Κάψα, στην Νότια Νουμιδία (= Αλγερία και τμήμα της Τυνησίας), φθάνοντας επί τέλους στον Ωκεανό κοντά στα Γάδειρα.


(*) Η κ. Ρένα Μαραγκάκη είναι απόφοιτος Οικονομικών Σπουδών και ερευνήτρια Μυθολογίας και Προϊστορίας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων μυθολογικού περιεχομένου στην εφημ. των Λαγκαδίων Αρκαδίας.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ