Λεκάκης: «Το μνημείο της Αμφίπολης είναι συλημένο περισσότερο από μία φορές»

Γιώργος Λεκάκης:
«Το μνημείο είναι συλημένο περισσότερο από μία φορές»


Από το παγκόσμιο δέος που έχει προκαλέσει το κεφάλι της Σφίγγας που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη, στο αίνιγμα για τη σύληση του τάφου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έπεσε κατά τη διάρκεια της αποχωμάτωσης στον τρίτο θάλαμο πάνω στο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας που βρίσκεται στην είσοδο του ταφικού μνημείου. Ωστόσο το γεγονός ότι βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο ενισχύει τα σενάρια που θέλουν τον τάφο να έχει συληθεί, πιθανότατα κατά την αρχαιότητα.

Την άποψη αυτή ενισχύει και ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο crashonline.gr επεσήμανε ότι «το μνημείο – και όχι τάφος – είναι συλημένο περισσότερες από μια φορές σε διάφορες χρονικές περιόδους που ξεκινάνε ίσως και από την αρχαιότητα και φτάνουν μέχρι και τις μέρες μας».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη (αλλά και γνωστούς γεωλόγους) «το μνημείο έχει καταταλαιπωρηθεί από σεισμούς, που επίσης έχουν γίνει από την αρχαιότητα έως και το 19ο αιώνα μ.Χ..». Σύμφωνα με τον ίδιο «έχει καταγραφεί ενός τόσο μεγάλος σεισμός στην περιοχή που έκανε τη ροή του Στρυμόνα να γυρίσει ανάποδα, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τα μνημεία στην περιοχή».

Τα σενάρια για τον ένοικο του τάφου

Τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Λεκάκης είχε επισημάνει στο crashonline.gr ότι «ένας τόσο μεγάλος τάφος-μνημείο μας παραπέμπει σε πολύ μεγάλο ηγέτη (βασιλιά ή αξιωματούχο), ο οποίος, βάσει του μεγέθους, είναι σπουδαιότερος και από τον βασιλιά Φίλιππο. Και ποιος άλλος σπουδαιότερος υπάρχει εκτός από τον Μέγα Αλέξανδρο; Βάσει μεγέθους μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για τον τάφο ή το κενοτάφιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Ένα επιπρόσθετο επιχείρημα είναι – όπως σημειώνει ο Γ. Λεκάκης – ότι «στην περιοχή της Αμφίπολης δολοφονήθηκαν η σύζυγος του Αλεξάνδρου, η Ρωξάνη καθώς και ο γιος του Αλέξανδρος Δ” και τάφηκαν στην περιοχή. Οι τάφοι τους δεν έχουν βρεθεί και είναι πιθανόν να είναι αυτός ο τάφος, στον οποίο να επέστρεψαν και τα οστά του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκειμένου να ταφεί μαζί με το γιο και τη σύζυγό του, κατά παραγγελία της μητέρας του Ολυμπιάδος».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το γεγονός ότι στον τάφο έχουμε δύο σφίγγες σημαίνει ότι εκεί έχουν ταφεί δύο σπουδαίες γυναίκες, ενώ η ύπαρξη ενός λέοντα, συμβολικά απεικονίζει τον τάφο ενός σπουδαίου άνδρα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν εκτός από τη Ρωξάνη να έχει θαφτεί εκεί και η μητέρα του Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Άρα και συμβολικά, ο τάφος-μνημείο ανήκει σε έναν σπουδαίο άνδρα και δύο σημαντικές γυναίκες».

ΠΗΓΗ: Crash on line, 23. Οκτωβρίου, 2014.
http://www.crashonline.gr/%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CE%B5/

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ