Τσώνος-Λεκάκης: Το μνημείο της Αμφίπολης έχει συληθεί βιαστικά και περισσότερο από μία φορές!

Το μνημείο έχει συληθεί βιαστικά και περισσότερο από μία φορές!



Από το παγκόσμιο δέος που έχει προκαλέσει το κεφάλι της Σφίγγας που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη, στο αίνιγμα για τη σύληση του τάφου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έπεσε κατά τη διάρκεια της αποχωμάτωσης στον τρίτο θάλαμο πάνω στο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας που βρίσκεται στην είσοδο του ταφικού μνημείου. Ωστόσο το γεγονός ότι βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο ενισχύει τα σενάρια που θέλουν τον τάφο να έχει συληθεί, πιθανότατα κατά την αρχαιότητα.

Την άποψη αυτή ενισχύουν με δηλώσεις του στο crashonline.grκαι ο αρχαιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και γραμματέα του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Πολιτιστικής Συνεργασίας, Άκης Τσώνος αλλά ο ιστορικός Γιώργος Λεκάκης.


Η σύληση του μνημείου


«Tο μνημείο -και όχι τάφος- είναι συλημένο περισσότερες από μια φορές σε διάφορες χρονικές περιόδους που ξεκινάνε ίσως και από την αρχαιότητα και φτάνουν μέχρι και τις μέρες μας» υποστήριξε στο crashonline.grο κ. Λεκάκης.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσώνος μιλώντας στο crashonline.grείπε «νομίζω ότι από την αρχή είχε διαφανεί -και μάλιστα το είχαν ήδη εκτιμήσει οι ακαδημαϊκοί- ότι το γεγονός ότι οι σφίγγες βρέθηκαν δίχως κεφάλια, ήταν ένδειξη σύλησης του τάφου. Μάλιστα το γεγονός ότι το κεφάλι της μίας σφίγγας βρέθηκε 12 μέτρα από την είσοδο και επικαλυμμένο από την επίχωση του τάφου αποδεικνύει ότι υπήρξε μιας μορφής σύληση. Και κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν γρήγορη, δηλαδή βιαστική, σύληση. Από αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι μπορούμε να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα ή ότι μέσα στον τάφο δε θα βρεθούν άλλα ευρήματα. Άλλωστε, ποτέ μια σύληση δεν είναι πλήρης, με την έννοια ότι λείπουν τα πάντα».

Και συμπλήρωσε: «Επιπρόσθετα δεν έχει τελειώσει ακόμη η ανασκαφή. Ακόμη δεν ξέρουμε πόσους θαλάμους έχει οριστικά, για να γνωρίζουμε πλήρως τον βαθμό της σύλησης. Όλα αυτά τα σημειώνω με βάση τα ευρήματα που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, χωρίς να έχω προσωπική επαφή με την ανασκαφή».


Το μνημείο έχει επηρεαστεί και από τους σεισμούς


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη (αλλά και γνωστούς γεωλόγους) «το μνημείο έχει καταταλαιπωρηθεί από σεισμούς, που επίσης έχουν γίνει από την αρχαιότητα έως και το 19ο αιώνα μ.Χ..». Σύμφωνα με τον ίδιο «έχει καταγραφεί ενός τόσο μεγάλος σεισμός στην περιοχή που έκανε τη ροή του Στρυμόνα να γυρίσει ανάποδα, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τα μνημεία στην περιοχή».


Η περίοδο χρονολόγησης του τάφου και τα σενάρια για τον ένοικο


Αναφερόμενος στην περίοδο χρονολόγησης του τάφου ο κ. Τσώνος, υπογράμμισε πως όντως, φαίνεται πως είναι στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα: «Από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής και από τα ευρήματα που έχουν βγει, για τα γλυπτά και το ψηφιδωτό, θεωρώ ότι με βάση τις εικόνες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ειδικά από το ψηφιδωτό, υπάρχει μια χρονολόγηση η οποία συνηγορεί, μέχρι στιγμής, για το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα».

Στο μεταξύ, ο κ. Λεκάκης και σε παλιότερες δηλώσεις του είχε επισημάνει στο crashonline.gr ότι «ένας τόσο μεγάλος τάφος-μνημείο μας παραπέμπει σε πολύ μεγάλο ηγέτη (βασιλιά ή αξιωματούχο), ο οποίος, βάσει του μεγέθους, είναι σπουδαιότερος και από τον βασιλιά Φίλιππο. Και ποιος άλλος σπουδαιότερος υπάρχει εκτός από τον Μέγα Αλέξανδρο; Βάσει μεγέθους μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για τον τάφο ή το κενοτάφιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Ένα επιπρόσθετο επιχείρημα είναι – όπως σημειώνει ο Γ. Λεκάκης – ότι «στην περιοχή της Αμφίπολης δολοφονήθηκαν η σύζυγος του Αλεξάνδρου, η Ρωξάνη καθώς και ο γιος του Αλέξανδρος Δ’ και τάφηκαν στην περιοχή. Οι τάφοι τους δεν έχουν βρεθεί και είναι πιθανόν να είναι αυτός ο τάφος, στον οποίο να επέστρεψαν και τα οστά του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκειμένου να ταφεί μαζί με το γιο και τη σύζυγό του, κατά παραγγελία της μητέρας του Ολυμπιάδος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, «το γεγονός ότι στον τάφο έχουμε δύο σφίγγες σημαίνει ότι εκεί έχουν ταφεί δύο σπουδαίες γυναίκες, ενώ η ύπαρξη ενός λέοντα, συμβολικά απεικονίζει τον τάφο ενός σπουδαίου άνδρα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν εκτός από τη Ρωξάνη να έχει θαφτεί εκεί και η μητέρα του Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Άρα και συμβολικά, ο τάφος-μνημείο ανήκει σε έναν σπουδαίο άνδρα και δύο σημαντικές γυναίκες».


ΠΗΓΗ: Crasch on line, 23 Οκτωβρίου, 2014.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ