Όσα δεν γνωρίζατε για τα χρόνια του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου του Α’

Όσα δεν γνωρίζατε για τα χρόνια του Καποδίστρια,
του Όθωνα
και του Γεωργίου του Α’

Των Ιωάννη Γρυντάκη, Γεώργιου Δάλκου
Άγγελου Χόρτη, Έκτορος Χόρτη


Μετά την επανάσταση του 1843 το ελληνικό κράτος σταµάτησε να εξυπηρετεί τα δάνεια που είχε συνάψει ως τότε. Οι Μεγάλες ∆υνάµεις δεν αντέδρασαν, µάλλον επειδή η επανάσταση περιόριζε τον ρόλο του Όθωνα και τις απαιτήσεις του να ενσωµατωθεί στο κράτος το νησί της Κρήτης. Τότε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, απευθυνόµενος στον Ιωάννη Κωλέττη, που είχε γίνει πρόσφατα πρωθυπουργός, είπε:
«Να δούµε τώρα πώς θα ξεπληρώσουµε τα χρέη µας!».
Ο πονηρός Κωλέττης είχε την απάντηση:
«Μάλλον πρέπει να δούµε πώς δεν θα τα ξεπληρώσουµε!».
Πόσα γνωρίζουµε πραγµατικά για τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία; Οι ιστορικοί δίνουν συνήθως έµφαση σε πολέµους, σε µεγάλα κατορθώµατα σπουδαίων ανδρών, στους πολιτικούς και κοινωνικούς ανταγωνισµούς. Όµως, πολλά από τα «παραλειπόµενα» της Ιστορίας είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, ενδιαφέροντα.
Αντλώντας από πλήθος πηγών, οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου αναδεικνύουν την άγνωστη πλευρά της περιόδου 1828-1913. Εστιάζουν στις ιστορικές µορφές που τη σηµάδεψαν (Καποδίστριας, Όθωνας, Αµαλία, Κολοκοτρώνης, Μαυροκορδάτος κ.ά.) ζωντανεύοντας τον χαρακτήρα, το ήθος και τη δράση τους. Φωτίζουν επίσης το κλίµα της εποχής, τα καθηµερινά προβλήµατα των απλών ανθρώπων, τον τρόπο που ζούσαν, που σκέπτονταν, τον αγώνα τους για επιβίωση.

Ο Ιωάννης Γρυντάκης είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και δίδαξε επί σειρά ετών Ιστορία σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε σχολές επιμόρφωσης καθηγητών. Έχει γράψει ιστορικές μελέτες και ιστορικά μυθιστορήματα. Συμμετείχε ως εισηγητής σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και είναι επίτιμος σχολικός σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Γεώργιος Δάλκος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από τον Τομέα Παιδαγωγικής του τμήματος ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Υπηρέτησε ως καθηγητής στη Δημόσια Εκπαίδευση, ως Πάρεδρος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ως σχολικός σύμβουλος. Επίσης συμμετείχε σε ομάδες εργασίας με αντικείμενο τη συγγραφή σχολικών βιβλίων Ιστορίας και την παραγωγή αντίστοιχου λογισμικού.

Ο Άγγελος Χόρτης είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επί σειρά ετών σε σχολές επιμόρφωσης καθηγητών. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και είναι επίτιμος σχολικός σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται συλλογικά βιβλία Ιστορίας.

Ο Έκτορας Χόρτης είναι πτυχιούχος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ludwig–Maximilians Universität του Μονάχου και υπηρέτησε ως καθηγητής στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων και είναι εκδότης του λευκαδίτικου περιοδικού «ΤΑ ΧΟΡΤΑΤΑ».

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Ιπποκράτους 118, 11472 – Αθήνα, Τ.Θ. 21001, 114 10 Αθήνα, τηλ. 211 300 3500, τηλ/πο. 211 300 3562, www.metaixmio.gr.
Σχήμα: 14 x 20,5, Σελίδες: 304
ISBN: 978-618-03-0927-0.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ