ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Χειμάρρα

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Χειμάρρα»

Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών:

Φαίνεται ότι για τα Τίραναη παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι πιο σημαντική από την ένταξη στην ΕΕ


Επιμέλεια Κειμένου: ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥthomyparianou@yahoo.gr

Από την Διαμαρτυρία των Χειμαρριωτών.
Κἀτω δεξιά διακρίνονται ο γενικός πρόεδρος της ¨ΟΜΟΝΟΙΑΣ¨, Λεωνίδας Παππάς, και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Ευάγγελος Ντούλες.

Τo άρθρο δημοσιεύθηκε στις 31.8.2017 σε ιστοσελίδα Βαλκανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο δηλώνει ¨ανεξάρτητο¨, και γράφτηκε από αλβανό δημοσιογράφο. Σας το παραθέτουμε, για ενημέρωσή σας:

 Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιπλήττει τις αλβανικές Αρχές:
«Πρέπει να εργαστείτε για την ένταξή σας στην ΕΕ και να μην παραβιάζετε τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας».
 Ο επί κεφαλής του ΚΕΑΔ (αγγλ. UHRP = Union of Human Rights Party) καταγγέλλει την πολιορκία της αστυνομίας. Ο Πρόεδρος της Ένωσης για την Προστασία των Εμπόρων και της Αγοράς της Αλβανίας λέει ότι οι (ακίνητες) περιουσίες είναι κατεχόμενες. Το IBNA ανακαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με την έκθεση του Υψηλού Κρατικού Ελέγχου,(σύμφωνα με την οποία) το αστικό σχέδιο εφαρμόζεται χωρίς απόφαση του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλείται, όχι στη Χειμάρρα, αλλά στο Kuç, 140 χιλιόμετρα μακριά!(!) Οι κάτοικοι αντιδρούν,(λέγοντας) « Να τι συμβαίνει με τις ιδιοκτησίες μας».

Τίρανα-Χιμάρα-31 Αυγούστου 2017
 Η Ελληνική διπλωματία προειδοποιεί άμεσα τα Τίρανα, λέγοντας ότι οι αλβανικές αρχές ενδιαφέρονται περισσότερο για την παραβίαση των δικαιωμάτων μιας μειονότητας, αντί να δεσμευτούν για την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, εξέφρασε σήμερα την αντίδραση (του Υπουργείου), απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την απόφαση των τοπικών αρχών στη Χιμάρα να καταλάβουν τα εδάφη και να καταστρέψουν αρκετά ακίνητα που ανήκουν στους κατοίκους τους, ως μέρος ενός νέου αστικού σχεδιασμού που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Χιμάρας.
"Φαίνεται ότι οι αλβανικές αρχές ενδιαφέρονται περισσότερο για την παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής (Εθνικής) Μειονότητας και όχι για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους", δήλωσε ο κ. Γεννηματάς.

Η Επιχειρηματική Κοινότητα ανησυχεί πολύ. Υπάρχουν κατηγορίες εναντίον των ΜΜΕ

 Η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ακολουθεί τις ανησυχίες που εξέφρασαν πρόσφατα οι κάτοικοι της Χιμάρας, σε αυτό που θεωρούν ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών γης και περιουσίας στη Χιμάρα.
Ο Νικολάκης Νεράντζης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Εμπόρων και Αγοράς της Αλβανίας, πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ενταξη, (αγγλ. SMI), προειδοποιεί ότι αυτό που συμβαίνει στη Χιμάρα είναι μια σαφής κατοχή των ιδιοκτησιών τους.
"Οι άνθρωποι της Χιμάρας (είναι) αυτοί οι σοφοί άνθρωποι που ποτέ δεν διεκδικούσαν τα πράγματα που ανήκουν σε άλλους και που ίδρωσαν για να αποκτήσουν κάθε δεκάρα που είχαν. Η ιστορία δείχνει ότι αυτή η κοινότητα έχει αγωνιστεί ενάντια σε πειρατές της θάλασσας για να υπερασπιστεί τη γη και την ταυτότητά της. Δεν πρόκειται το κουνήσουμε από τη γη μας ", λέει ο κ. Nεράντζης.
 Ο πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη, φημισμένος επιχειρηματίας αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών, είναι επίσης επικριτικός εναντίον ορισμένων μέσων ενημέρωσης στην Αλβανία, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτίθενται σε ανθρώπους της Χιμάρας που έχουν ιδιοκτησίες. Σύμφωνα με τον Ν. Nεράντζη, αυτό γίνεται από δημοσιογράφους που πληρώνονται από την κυβέρνηση και που θέλουν να επωφεληθούν από τα ακίνητα στη Χιμάρα.
"Ορισμένοι δημοσιογράφοι έχουν τεθεί στην υπηρεσία εκείνων που καταλαμβάνουν τις ιδιοκτησίες του λαού της Χιμάρας, κάνοντας όλα τα βρώμικα σχέδια. Οι αξιόπιστες πηγές μου μου λένε ότι τους έχουν υποσχεθεί τμήματα των κατασκευών που θα γίνουν στη Χιμάρα, μόλις θα ληστέψουν τα ακίνητά μας και μόλις θα μας εκδιώξουν από τη γη μας. Κάνουν όνειρα μόνο το φως της ημέρας γι 'αυτό », λέει ο κ. Νεράντζης.

Η καθυστερημένη συνάντηση μετατοπίζεται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων

 Η συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σε μπαρ στη Χιμάρα πριν από πέντε ημέρες και όχι στα γραφεία του Δήμου Χιμάρας. Πολλοί κάτοικοι πήγαν στο μπαρ για να συμμετάσχουν στη συνάντηση, αλλά δεν τους τo επέτρεψε η αστυνομία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η συνάντηση απέτυχε. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε χθες (30.08) στο χωριό Kuç, στην Αυλώνα (*), περίπου 140 χλμ. από τη Χιμάρα(!)
 Πολλοί κάτοικοι της Χιμάρας κατάφεραν να πάνε εκεί, αλλά δεν τους επέτρεψε η αστυνομία (να συμμετάσχουν). Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την έγκριση του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού (από το Δημοτικό Συμβούλιο).
Το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό πολιορκία. "Το Δημοτικό Συμβούλιο της Χιμάρας συναντάται υπό συνθήκες αστυνομικού κράτους", δήλωσε ο αρχηγός αυτού του κόμματος και βουλευτής Ευάγγελος Ντούλες.

Ο HSA εντοπίζει εγκληματικές παραβιάσεις

 Πριν από αρκετούς μήνες, ένας έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από τον High State Audit (=Υψηλός Κρατικός Λογιστικός Έλεγχος) εντόπισε αρκετές παραβιάσεις, όπως η διαδικασία έγκρισης του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού. Ο HSA διαπίστωσε ότι τα έργα είχαν αρχίσει με έναν νέο δρόμο περιπάτου, αλλά χωρίς καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χιμάρας. Αυτή ήταν μια ποινική παραβίαση που βρήκε ο HSA.
 Ακόμα και η χθεσινή συνάντηση (30 /8) πραγματοποιήθηκε για να ρυθμίσει, παρά την καθυστέρηση, την παραβίαση που εντοπίστηκε από τον HSA. Ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός, όπως ποτέ άλλοτε, ψηφίστηκε και από τις τρεις κυριότερες αντιμαχόμενες πολιτικές δυνάμεις, το SP (=Σοσιαλιστικό Κόμμα), το DP (=Δημοκρατικό Κόμμα) και το SMI (=Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη).
Κάποιοι λένε ότι η έγκριση αυτού του σχεδίου έχει ως αποτέλεσμα επενδύσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ από Αλβανούς και ξένους επιχειρηματίες που έχουν δεσμούς με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις

Γιατί έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση;

 Ο ανταποκριτής του IBNA και του Αλβανικού Ελεύθερου Τύπου στην Χιμάρα, αναφέρει τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε από τους κατοίκους της περιοχής. Εξηγούν γιατί μερικοί από αυτούς κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν παράνομες ενέργειες.
 Οι κάτοικοι λένε ότι ορισμένοι από αυτούς ζουν σε σπίτια που έχουν κληρονομηθεί εδώ και διακόσια (200) χρόνια. Έχουν επίσης κληρονομιές από την ίδια περίοδο. Αλλά, δυστυχώς, η πλειοψηφία αυτών των ακινήτων δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας. Και δεν φταίνε οι κάτοχοί τους γι 'αυτό. Πριν από πολλά χρόνια, το Γραφείο Μητρώου Περιουσίας στο Δέλβινο, όπου υπήρχαν τα έγγραφα σχετικά με τις ιδιοκτησίες της Χιμάρας, κάηκε εξ ολοκλήρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά ακίνητα να παραμείνουν χωρίς πιστοποιητικά.
 Σύμφωνα με τους κατοίκους, η κατάσταση αυτή αξιοποιείται από τις κεντρικές και τοπικές αρχές της χώρας. Εφαρμόζουν ένα γενικό σχέδιο, το οποίο δεν απαιτεί αποζημίωση πολλών οικογενειών που ενδέχεται να επηρεαστούν από τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό, καθώς δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας.
 Ο Έκτορας, 48 ετών, σχολιάζει την κατάσταση ως εξής:
 «Αν αναφερθούμε σε εκείνους που έχτισαν τα τελευταία 27 χρόνια, τότε αυτό είναι εντάξει. Έχουν χτίσει σε κρατικές εκτάσεις. Εμείς βρισκόμαστε σε αυτά τα εδάφη εδώ και 200 χρόνια και τα έχουμε κληρονομήσει από γενεά σε γενεά. Δεν έχουμε πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, ούτε είμαστε υπεύθυνοι για την καύση του Γραφείου Περιουσίας, το οποίο τα παρέχει. Το να μας θεωρούν παράνομους για αυτό είναι παράλογο και απαράδεκτο ».
 Ο Βασίλης, ένας άλλος άνθρωπος από την Χιμάρα, ηλικίας περίπου 63 ετών, είναι απελπισμένος σε αυτή την κατάσταση. Προειδοποιεί ότι το κράτος πρέπει να είναι προσεκτικό, γιατί αυτό που συμβαίνει μπορεί να το κατακρημνίσει.
"Βρισκόμαστε εδώ και αιώνες σε αυτά τα εδάφη.. Είναι δικά μας. Μπορούν να εγκαταλείψουν την ιδέα ότι θα μας εκδιώξουν και θα χτίσουν εδώ, στα εδάφη μας".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
(*) Για την ακρίβεια, η συνάντηση έγινε στο χωριό Kuç του Δήμο Βρανίστι, (αλβ. Vranisht), ο οποίος ανήκει και αυτός στην Περιφέρεια Αυλώνας.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ