ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕλΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ

ΕλΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Επιμέλεια κειμένου:
ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥthomyparianou@yahoo.gr


Οι δύο απόψεις που θα σας εκθέσουμε παρακάτω είναι γραμμένες από Αλβανούς δημοσιογράφους και αξίζουν τον κόπο να τις έχουμε υπόψη μας:

Α) ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΣΚΑΨΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρανόηση: μία δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά για την Τουρκία ερμηνεύεται ως στάση για την Αλβανία
 Στο Ταλίν της Εσθονίας, πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες μια σύνοδος κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών και υποψηφίων χωρών της ΕΕ. Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ditmir Bushati, αυτό ήταν «μια περιοδική μορφή όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με το περιβάλλον, την ασφάλεια, την διαδικασία εκσυγχρονισμού των μεταρρυθμίσεων και την κοινή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων».
 Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μίλησε για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα νέα της συνάντησης, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι η σύνοδος κορυφής συζήτησε το ζήτημα της Συρίας και την ανάγκη να βοηθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη λύση των δύο κρατών, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής συζήτησε επίσης για τη Βόρεια Κορέα και το πυρηνικό της πρόγραμμα, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Πιονγιάνγκ.
 Ο κ. Κοτζιάς μίλησε επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις σε αρκετές χώρες της Ανατολής και των Βαλκανίων. «Τόνισα επίσης ότι τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να επισημαίνονται επιλεκτικά και παρουσίασα ορισμένες προηγούμενες περιπτώσεις που εκδηλώνουν κατάχρηση. Τέλος, πραγματοποιήσαμε συζητήσεις με τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας, με τις τέσσερις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, καθώς και με την Τουρκία και ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορεί να προωθηθεί αυτό το ζήτημα. Συζητήσαμε επίσης με ορισμένους Υπουργούς και Επιτρόπους και κατέστησα σαφές με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με ορισμένες από αυτές τις υποψήφιες χώρες ».
 Στο τέλος της δήλωσής του, ο κ. Κοτζιάς απάντησε επίσης σε μια ερώτηση: «Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πολλές φωνές που τώρα καλούν για διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας».
Ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Υπάρχουν πράγματι φωνές που ζητούν διακοπή, υπάρχουν φωνές που ζητούν αναβολή, αλλά νομίζω ότι υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης».
Εξηγώντας τη δήλωση αυτή, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν λαμβάνει τέτοια στάση, όσον αφορά την Αλβανία.
Το σχόλιο του κ. Κοτζιά για την Τουρκία σχολιάστηκε από τα κοινωνικά δίκτυα στην Αλβανία ως στάση προς την Αλβανία. Το δίκτυο ήταν γεμάτο με σχόλια όπως:
 "Η Ελλάδα βάζει το βέτο στην ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ",
 και αυτά μετατράπηκαν σε ειδησεογραφικά δρώμενα από τις δικτυακές πύλες.
 Αυτές οι ειδήσεις ακολούθησαν τη δήλωση της Δευτέρας (11/9) του Πρωθυπουργού Edi Rama σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας. Εν τω μεταξύ, ο κ. Rama μίλησε επίσης για τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εξήγησε ότι "θέλουμε αμοιβαία φιλία, αμοιβαίο σεβασμό και στρατηγική συνεργασία" και η ακόλουθη δήλωση σχολιάστηκε από το δίκτυο ως "απάντηση" στον κ. Κοτζιά. 
"Παρά τα προβλήματα που έχει, η Αλβανία δεν θα κλείσει ποτέ τα μάτια της και θα υποστηρίζει πάντα την αλήθεια και τα δικαιώματά της", δήλωσε ο Ράμα, ακολουθούμενος από σχόλια μίσους στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία, δυστυχώς, βλάπτουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, το ίδιο συνέβη και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης,: η δήλωση του κ. Ράμα παρεξηγήθηκε..
 Όλα αυτά προέκυψαν από ανεύθυνες παρατηρήσεις που ξεκίνησαν στο διαδίκτυο. Αυτά τα σχόλια μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως κακόβουλα, με στόχο να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σε μια εποχή που η διπλωματία στα Τίρανα και στην Αθήνα προσπαθεί για ένα διάστημα από τώρα να αντιμετωπίσει συσσωρευμένα προβλήματα.
 Σαν να μην έφτανε αυτό, βλέπουμε και άλλα θέματα που αναδύονται ως αποτέλεσμα της ανευθυνότητας ορισμένων ανθρώπων που θέλουν να υποσκάψουν τις γειτονικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.
 Ο Αλβανικός Ελεύθερος Τύπος έμαθε ότι αυτή η εξέλιξη ανησύχησε τη διπλωματία και των δύο χωρών. Η εφημερίδα γράφει επίσης από διπλωματικές πηγές ότι τη Δευτέρα (11/9) υπήρξαν επαφές μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Αλβανίας και της Ελλάδας, όπου η αλβανική πλευρά επιβεβαίωσε ότι υπήρξε παρεξήγηση της διακήρυξης του κ. Κοτζιά από τον αλβανικό Τύπο.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ : Ασχέτως αν έγινε παρεξήγηση των λόγων του κ. Ν.Κοτζιά από τα ΜΜΕ, ο Αλβανός δημοσιογράφος δεν λέει λέξη για τα ¨καμώματα¨ της κυβέρνησης Ράμα στην Χειμάρρα, τα οποία από μόνα τους αποτελούν λόγο ΜΗ-ΕΝΤΑΞΗΣ της Αλβανίας στην ΕΕ.

Β) ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


 Η αυθαίρετη διακυβέρνηση της Αναγέννησης[1] χρησιμεύει ως πρόσχημα για την πρόληψη της προωθήσεως της Αλβανίας από την Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότερο από την προκλητική ρητορική του Έντι Ράμα, για να προσελκύσει τη συμπάθεια στο εσωτερικό της χώρας, υπάρχει μια σειρά από αστικές ενέργειες που έχουν κάνει την επίσημη Αθήνα να αντιδράσει έντονα
 Η βάναυση κατεδάφιση μιας εκκλησίας στους Δρυμάδες, τον Αύγουστο του 2015 (ο Rama δημοσίευσε στη συνέχεια στο facebook ότι θα κατασκευαστεί εκ νέου, αλλά μέχρι σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, παραμένει ένα ερείπιο) τότε και η απόφαση για την κατεδάφιση των 19 κτηρίων της μειονότητας στην Χειμάρρα, έχουν κάνει την ελληνική διπλωματία να αντιδράσει πιο έντονα. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε: «Οι Αλβανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να ισχυριστούν» Urbi et orbi[2] ότι τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας γίνονται σεβαστά σε όλη τη χώρα, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν, στην πράξη, υπονομεύοντας την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους».
Και τώρα, ένα χρόνο αργότερα, μετά τα βίαια επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιο πόλεως στη Χιμάρα, οι αντιδράσεις ήταν άγριες.
 Αρχικά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Παυλόπουλος στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια δείπνου με τον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν, έστειλε το μήνυμα ότι οι αλυτρωτικές συμπεριφορές και η παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων μπορούν να παρεμποδίσουν την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Λίγες μέρες αργότερα, ο Υπουργός των Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, είπε στους Υπουργούς των Εξωτερικών της ΕΕ ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει το βέτο της κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Το θέμα που προκαλεί ανησυχίες στον νότιο γείτονά μας, εκτός από μια γκραβούρα ή χαρτογράφηση των αλβανικών θέσεων από τον πρωθυπουργό για τα κοινωνικά δίκτυα, είναι οι αδικίες που γίνονται στην ελληνική μειονότητα και οι ασεβείς πράξεις με τις οποίες λειτουργεί η αστική αναγέννηση(1).
 Ας το πούμε από την αρχή. Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει πρόθεση ανθελληνική (antigrek), δεν υπάρχει καμία προσπάθεια για διακρίσεις λόγω ιθαγένειας, δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη, αν κατεδαφιστούν τα σπίτια εκείνων που μιλούν αλβανικά ή ελληνικά. Αυτό δεν ισχύει για κάποιον που ζει σε αυτή τη χώρα και ξέρει. Αλλά, από την άλλη πλευρά, ναι, υπάρχει αγένεια, αλαζονεία και παράβαση του νόμου, η οποία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ράμα και την δράση των INUV[3]. Ναι, με αυτές τις βάναυσες μεθόδους που χρησιμοποιεί, είναι γεγονός ότι ο Ράμα μετατρέπει τη νότια ακτή με ταχύτητα σε πελατειακό παράδεισο. Για την πολιτική του έχει χρηματοδότες, χωρίς να ρωτήσει για τις ιδιοκτησίες των κατοίκων της περιοχής, και αυτό κάνει το πρόβλημα ακόμη οξύτερο. Και σε μια άδικη κατάσταση, κατά την οποίαν παραβιάζονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, επηρεάζονται ακόμα και αυτές οι μειονότητες.
 Και εδώ είναι το παράδοξο: ότι, αν οι πράξεις του Ράμα δεν έχουν καμία πρόθεση διάκρισης εις βάρος των μειονοτήτων, εντούτοις δίνουν στην Αθήνα το δικαίωμα να απευθύνει παγκοσμίως έκκληση για την παραβίαση των δικαιωμάτων των ομοεθνών της. Κάποια γραφεία της γειτονικής χώρας κατά πάσα πιθανότητα είναι ήδη γεμάτα φακέλους με όλες τις παραβιάσεις και μπορεί να τους εμφανίσει αύριο στις Βρυξέλλες, ως επιχείρημα για να αποτραπεί η περαιτέρω ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.
 Και φυσικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους φακέλους ως δικαιολογίες για να προκαλέσουν ανησυχία μεταξύ μας, και αυτό να οφείλεται στις καταχρηστικές πολιτικές του Ράμα, ως συνήθως. Αλλά πέρα ​​από αυτή τη δυσαρέσκεια, πέρα ​​από την υστερία ότι η συγγνώμη «ποτέ δεν θα μας ωφελήσει», πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε και το δικό μας σφάλμα. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την Αθήνα ότι «νοιάζεται» για τους συμπατριώτες της, την στιγμή που εμείς έχουμε χάσει την ευαισθησία μας για τις παραβιάσεις που γίνονται, εις βάρος Αλβανών πολιτών.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] (αστική) ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (Rilindjes): Εννοεί την δεύτερη διακυβέρνηση της κυβέρνησης Ράμα, για να επιφέρει την Αναγέννηση, γκρεμίζοντας τα σπίτια.
[2] Urbi et orbi: (λατ.) είναι η παπική ευλογία που σημαίνει «στην πόλη (εννοείται της Ρώμης) και στην οικουμένη».
[3] INUV: Υπηρεσία Γκρεμίσματος Παρανόμων Κτισμάτων στην Αλβανία.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ