95 χρόνια μετά - Εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή στην Αττική

95 χρόνια μετά

Εκδηλώσεις μνήμης
για την Μικρασιατική Καταστροφή


Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης, για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας από τους Τούρκους πραγματοποίησε:
Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017:
Στις 10 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στη  μνήμη των Αγίων ενδόξων και Μεγάλων Εθνομαρτύρων Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Ιωνίας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γαβριήλ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου, από τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, τον Πρόεδρο της Ο.Π.Σ.Ε. Λουκά Χριστοδούλου και εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων και σωματείων της πόλης.
Στις 11 π.μ. Ομιλία του δρ. Ν. Λυγερού, επιστημονικού συμβούλου του Μουσείου Καραθεοδωρή, με θέμα: «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή». Ο ομιλητής ανέφερε άγνωστα γεγονότα από τον βίο και την επιστημονική κατάρτιση του μεγάλου Θρακιώτη μαθηματικού αναφέροντας ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα, που αποδεικνύουν το υψηλότατο επίπεδό του, το πόσο ο Καραθεοδωρή επηρέασε τον χώρο των Μαθηματικών, αλλά και την επίδρασή του στον χώρο της «Θερμοδυναμικής», αλλά και της «Σχετικότητας», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: "Η σταδιοδρομία του Καραθεοδωρή είναι τόσο σημαντική, που επηρέασε και τα Μαθηματικά και τη Φυσική, και στη «Σχετικότητα» βοήθησε τον Αϊνστάιν σε πρακτικό επίπεδο".


Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, σε συνεργασία με τους Δήμους Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, τον Ο.Π.Α.Ν. και τον Γ.Σ. ΑΝΑΤΟΛΗ τον 3ο αγώνα δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων». Ήταν ένας αγώνας 10.000 μ. όπου οι αθλητές και οι αθλήτριες που συμμετείχαν διήλθαν από τις γειτονιές της Ν. Ιωνίας, Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας, εκεί όπου έζησαν και εργάστηκαν οι πρόσφυγες-πρόγονοι μας μετά τον ξεριζωμό του 1922. Ήταν ένας αγώνας που ενθουσίασε τους αγωνιζομένους που στο τέλος της διαδρομής τους περίμενε και ένα αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής για να γνωρίσουν τα ιστορικά στοιχεία των περιοχών. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί και αγώνας δρόμου 1.000 μ. για παιδιά, μέσα στο Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας. Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. θα ήθελε να ευχαριστήσει τους δεκάδες εθελοντές, που βοήθησαν στην ασφαλή πραγματοποίηση αυτού του δύσκολου αγώνα.


ΠΗΓΗ: ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ & ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ