Γυμνάσιο Haganum της Ολλανδίας

Γυμνάσιο Haganum της Ολλανδίας

Του Γιώργου Λεκάκη, www.lekakis.com


Έλαβα την εξής επιστολή από μια φίλη ακροάτρια-αναγνώστρια:

«Κύριε Λεκάκη,
Μιλήσατε για τα σχολεία που δεν πηγαίνουν τα παιδιά επίσκεψη ούτε σε μουσεία, ούτε καν στην Ακρόπολη. Το γνωρίζω πολύ καλά. Μεγαλωμένη στο Ναύπλιο, δεν θυμάμαι ποτέ να μας πήγαν στις Μυκήνες! Ούτε το καταπληκτικό αυτό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου δεν είχαμε δει ως μαθητές!
Σας στέλνω φωτογραφίες από ένα σχολείο που βρίσκεται στο κέντρο της Χάγης. Εκεί για χρόνια εδίδαξα σε Ολλανδούς Νέα Ελληνικά. Είναι μοναδικό. Έχει και συλλογή ελληνικών νομισμάτων και ένα σωρό αγάλματα. Φυσικά αντίγραφα. Το κτήριο κλασσικό και μοναδικό.
Με τέτοια σχολεία η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι γεμάτη!
Σας ευχαριστώ
Markella Van de Graaf».


Ευχαριστώ την καλή φίλη για την πληροφορία και την ενημέρωση.
Πράγματι, το Gymnasium Haganum στην Χάγη της Ολλανδίας αναφέρεται, για πρώτη φορά, το 1327. Από το 1879 γίνονται δεκτά και τα κορίτσια…
Στεγάζεται σε ένα κτήριο στην λεωφόρο Meerdervoort. Θεωρείται «εθνικό μνημείο». Το νέο κτήριο εκτίσθη το 1905-1907, σύμφωνα με σχέδιο του αρχιτέκτονα Rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst, ο οποίος πέθανε κατά την κατασκευή. Ο διάδοχός του, J.A.W. Vrijman, ολοκλήρωσε το κτήριο. Χαρακτηρίζεται από μια παραδοσιακή εμφάνιση με έναν εντυπωσιακό πύργο. Το οικόπεδο στο οποίο εκτίσθη το σχολείο δωρήθηκε από τον γαιοκτήμονα και ερασιτέχνη αρχαιολόγο, Adriaan Goekoop.
Κατά το Elsevier, το Γυμνάσιο Haganum βρίσκεται στην κορυφή των σχολείων σε όλη την Ολλανδία.

Ο Αρχιμήδης, σε ανάγλυφη εικόνα, στην πρόσοψη του σχολείου!

Το σχολείο δεν διδάσκει μόνο Λατινικά, αλλά Ελληνικά (καθ’ ότι, όπως λέει, είναι «το κλειδί για την μελέτη της Αγίας Γραφής»).
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ