«Ανεκτίμητο» έργο του γεννημένου στον Βόλο, Giorgio de Chirico, εκλάπη από Μουσείο στην Γαλλία

«Ανεκτίμητο» έργο
του γεννημένου στον Βόλο
Giorgio de Chirico
εκλάπη από Μουσείο
στην Γαλλία

Η παραπάνω αυτοπροσωπογραφία, ζωγραφισμένη το 1926, από τον Ιταλό ελληνολάτρη ζωγράφο, συγγραφέα και γλύπτη, Giorgio de Chirico εκλάπη από την συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Béziers στην νότια Γαλλία την περασμένη εβδομάδα!
Ο Giorgio de Chirico (1888-1978), γνωστός ως ένας από τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν την λεγόμενη «Μεταφυσική Ζωγραφική» (Pittura metafisica), έχει γεννηθεί στον Βόλο της Μαγνησίας της Θεσσαλίας. Έργα του σουρεαλιστή ζωγράφου του 20ού αιώνα έχουν πουληθεί εκατομμύρια στο παρελθόν. Το «Il Ritornante» (1918) επωλήθη στο Παρίσι από τον Christie το 2009 για περισσότερα από 11.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο της πώλησης της συλλογής των Yves Saint Laurent και Pierre Bergé, και, σύμφωνα με την Artnet Price Database, ήταν το υψηλότερο ρεκόρ που πέτυχε ποτέ ελαιογραφία!
H κλαπείσα ζωγραφική σύνθεση, που πρωτοεμφανίσθηκε το 2015, έχει χαρακτηριστεί ως «ανεκτίμητη» από τους τοπικούς εισαγγελείς. Ήταν μέρος της συλλογής του Jean Moulin, Γάλλου ήρωα της Αντίστασης, που ήταν και άπληστος συλλέκτης σύγχρονης τέχνης.
Η ελαιογραφία εκλάπη την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα από το ξενοδοχείο Fabrégat, το οποίο φιλοξενεί μέρος της συλλογής του μουσείου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κομματιών του Jean Moulin, χαρισμένων στην πόλη από την αδελφή του Moulin, το 1975. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης έργα των Soutine, Raoul Dufy και Suzanne Valadon.
Το Μουσείο Τέχνης δεν διαθέτει κάμερες ασφαλείας. Το… κενό πλαίσιο παρατηρήθηκε λίγο μετά την κλοπή από τους φρουρούς του μουσείου, σύμφωνα με το τοπικό δημοτικό συμβούλιο. Τα νέα της κλοπής δεν αποκαλύφθηκαν δημοσίως, παρά μόλις χθες.
 «Αυτή η ζωγραφική, λόγω της προβολής της, δεν είναι εμπορεύσιμη στην αγορά τέχνης στην Γαλλία ή σε διεθνές επίπεδο», έγραψε το συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.
Το έργο προοριζόταν να εκτίθεται στο μελλοντικό μουσείο της γενέτειρας του Jean Moulin, το οποίο, όπως  δήλωσε το συμβούλιο, ήταν μια πολύ πιο ασφαλής τοποθεσία.
Έρευνα σχετικά με την κλοπή διεξάγεται από την περιφερειακή αστυνομία του Μονπελιέ.

ΠΗΓΗ: Art Net News, 23 Νοεμβρίου 2017.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ, ΒΟΛΟΣ, ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΜΟΝΠΕΛΙΕ, ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, 1926



Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ