Κάστρο 3.000 χρόνων, ενός «μυστηριώδη» πολιτισμού, βρέθηκε στον βυθό μιας λίμνης με ελληνικό όνομα… στην Αρμενία! - βίντεο

Κάστρο 3.000 χρόνων,
ενός «μυστηριώδη» πολιτισμού,
βρέθηκε στον βυθό μιας λίμνης
με ελληνικό όνομα…
στην Αρμενία
Η υποβρύχια αρχαιολογία βρήκε ένα μεγάλο εύρημα 3.000 χρόνων, στο βάθος της μεγαλύτερης λίμνης της Αρμενίας στην Τουρκία. Πιθανότατα εκτίσθη από τον μυστηριώδη Ουράρτιο / Urartian πολιτισμό, που κατοικούσε γύρω από την λίμνη Βαν, η οποία θρυλείται ότι είχε και έχει πολλά μυστικά. Το κάστρο, εκτίσθη κατά την Εποχή του Σιδήρου, όταν τα επίπεδα του αλκαλικού νερού της ήταν πολύ χαμηλότερα, και παραμένει σε καλή κατάσταση!
Αν και οι εντόπιοι αναφέρουν τους θρύλους των αρχαίων ερειπίων, κάτω από το νερό, οι δύτες διερευνούσαν την λίμνη για σχεδόν μια δεκαετία, πριν βρουν τις οχυρώσεις. Η ερευνητική ομάδα (ο υποβρύχιος φωτογράφος και κινηματογραφιστής T. Ceylan, ο δύτης C. Birol και ο ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Van Yuzuncu Yıl, M. Akkus) ανακάλυψε πολυάριθμα άλλα ενδιαφέροντα, όπως σταλαγμίτες-«υποβρύχιες καμινάδες νεραϊδών» (μήκους τουλάχιστον 10 μ.), μαργαριτάρια ως και ένα βυθισμένο… ρωσικό πλοίο.
Αλλά τα αρχαία ερείπια εξακολουθούν τα σπουδαιότερα, ως αδιευκρίνιστα έως τώρα…
«Σήμερα, είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε την ανακάλυψη ενός κάστρου που παρέμενε βυθισμένο στην λίμνη Βαν», δήλωσε ο T.Ceylan. «Πιστεύω ότι θα συμβάλει στην οικονομία και στον τουρισμό της περιοχής. Είναι θαυμάσιο που βρήκαμε αυτό το υποβρύχιο κάστρο. Οι αρχαιολόγοι θα έλθουν εδώ για να εξετάσουν την ιστορία του κάστρου και να παράσχουν πληροφορίες για αυτό».
Ο κ.Ceylan εξήγησε ότι τα τείχη της οχύρωσης καλύπτουν μια έκταση περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου. Περίπου 3-4 μ. του τοίχου είναι ορατά από την επιφάνεια της λίμνης, αλλά δεν είναι σαφές πόσο βαθειά πηγαίνουν τα τείχη. Πρέπει να γίνουν λεπτομερείς ανασκαφές για να μάθουμε περισσότερα.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το κάστρο εκτίσθη από τους Ουραρτινούς, έναν «μυστηριώδη πολιτισμό», που υπήρχε στις εκτάσεις της νυν Ανατολική Τουρκία, του νυν Ιράν και της νυν Αρμενίας, γύρω στον 13ο αι. π.Χ. Η οχύρωση δείχνει την αρχιτεκτονική των πέτρινων δομών, που όντως χρησιμοποιούσαν οι Ουραρτιανοί, οι οποίοι ήταν γνωστοί και για την προηγμένη μεταλλουργία τους. Αλλά πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με το βασίλειο του Urartu και την προέλευση του λαού του. Μετά από μια περίοδο επεκτατικών πολέμων, το Βασίλειο των Urartu εδέχθη επιθέσεις, οι οποίες εξεκίνησαν γύρω στον 8ο αι. π.Χ. και κατεστράφη, τελικά, προς τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Πολλοί Αρμένιοι, σήμερα, ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι αυτών των Ουραρτιανών…
Ομιλούσαν μια γλώσσα που, μάλλον, λένε οι ειδικοί, σχετίζεται με τους Ουρίους / Ουριανούς / Hurrian. Και χρησιμοποίησαν μια παραλλαγμένη μορφή σφηνοειδούς γραφής, σαν της Ασσυρίας, λένε. Αλλά ο κ. Ceylan εδήλωσε ότι η λίμνη Βαν ονομάσθηκε από την (ελληνική) λέξη «άνω» και σημαίνει «Άνω Θάλασσα».

ΠΗΓΗ: Hurriyet Daily News. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.11.2017.

Μαζί, λοιπόν, με την πληροφορία της μυθολογίας μας ότι και οι Αρμένιοι είναι ελληνικής καταγωγής, από τον Θεσσαλό ήρωα Άρμενο, «αφ’ ου εκλήθη η Αρμενία», πιθανότερο είναι και ο «μυστηριώδης» αυτός πολιτισμός να έχει ελληνικές ρίζες, αλλά δεν τολμούν ακόμη οι αρχαιολόγοι να το εκστομίσουν…


ΔΕΙΤΕ το βίντεο Ruins of a 3000 year old Armenian castle found in Lake Van – Turkey:ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: 3,000-Year-Old Castle Built by Mysterious Civilization Found at The Bottom of a Lake in Turkey.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΡΜΕΝΙΑ, ΑΡΜΕΝΟΣ, ΛΙΜΝΗ ΒΑΝ, ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΝΕΡΑΙΔΕΣ, ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ, ΙΡΑΝ, ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, βαν
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ