Πώς αποδεικνύεται η ενότητα των ομηρικών κειμένων

Πώς αποδεικνύεται
η ενότητα
των ομηρικών κειμένων

Του καθηγητού Μανώλη Πάντου (*)



Παιδικό μου όνειρο, να μελετήσω την Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, από Όμηρο μέχρι και τα νεώτερα Ελληνικά λογοτεχνικά δημιουργήματα.
Κάμποσα χρόνια τώρα παιδεύομαι με τα ομηρικά και άλλα γραμμένα σε επικό εξάμετρο: «Οδύσσεια» - «Ιλιάδα», τα του Ησιόδου, ομηρικούς ύμνους, ορφικούς ύμνους, «Διονυσιακά» του Νόννου και τελευταία την εξαιρετική έμμετρη (σε εξάμετρα, στίχο με στίχο) νεοελληνική μετάφραση των ομηρικών του κ. Κ. Δούκα.
Θεωρώ, ότι έχω βρει τον δρόμο, για να διαπιστώσω την ταυτότητα ποιοτικών κειμένων, χρησιμοποιώντας απλές μεθόδους πληροφορικής και την πείρα μου ως αρχηγός της ομάδας προγραμματιστών στο DL (*).
Βασικά εργαλεία το MS Excel toolkit και μερικά απλά λογισμικά για την ανάλυση των στίχων, λέξεων, συλλαβών, κλπ. καθώς και επαναλαμβανόμενες φράσεις στην αρχή, μέση και τέλος στίχων, καθώς και ολοκλήρων επαναλαμβανόμενων στίχων, τα λεγόμενα formulaic expressions (βλ. Milman Parry and Lord).
Θεωρώ τον εαυτόν μου ερασιτέχνη, όχι λογοτέχνη ή πανεπιστημιακό ομηριστή.



Συνάπτω τρία γραφήματα, screenshots από excel files, για παράδειγμα.




(*) O δρ. Μανώλης Πάντος είναι προγραμματιστής (Data Acquisition and Analysis) για τα πειράματα στο εργαστήριο DL, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Warrington, μεταξύ Μάντσεστερ και Λίβερπουλ. Ασχολήθηκε (2000-08) με την εφαρμογή της τεχνικής Synchrotron Light (infrared to hard X-rays) στην αρχαιομετρία. Τώρα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Diamond Light Source, στο South Oxfordshire 65, Kynaston Road.

Didcot OX11 8HD,
South Oxfordshire.

mobile: +44 (0) 781 751 7639.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΟΜΗΡΟΣ, ΟΜΗΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΙΛΙΑΔΑ, ΙΛΙΑΣ, ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ