Οι Νεάντερνταλ χρησιμοποίησαν φωτιά για να φτιάξουν εργαλεία πριν από 171.000 χρόνια!


Οι Νεάντερνταλ
χρησιμοποίησαν φωτιά
για να φτιάξουν εργαλεία
πριν από 171.000 χρόνια!


Οι Νεάντερνταλ στην νότια Τοσκάνη χρησιμοποίησαν φωτιά για την κατασκευή ξύλινων εργαλείων, για την διατροφή και το κυνήγι, 171.000 χρόνια πριν από σήμερα!
Τα ευρήματα είναι μερικές από τις πρώτες ενδείξεις επεξεργασίας ξύλου και χρήσης φωτιάς από τους Νεάντερνταλ, λέει ομάδα ερευνητών, από το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πολιτιστικής Δραστηριότητας στην Φλωρεντία.
Το 2012, έγιναν ανασκαφές για την κατασκευή θερμών λουτρών στο Poggetti Vecchi, που βρίσκεται στους πρόποδες ενός λόφου στο Grosseto της νότιας Τοσκάνης. Έφεραν στο φως συλλογή αρχαίων αντικειμένων: Ξύλινα ραβδιά, απολιθωμένα οστά ελέφαντα (Paleloxodon antiquus), κλπ.


H επί κεφαλής αρχαιολόγος Biancamaria Aranguren και οι συνεργάτες της, χρονολόγησαν τον τόπο στο τέλος του μέσου πλειστόκαινου, όταν οι πρώτοι Νεάντερνταλ κατοίκησαν στην περιοχή. Τα περισσότερα από τα ξύλινα εργαλεία, από κλαδιά (από Buxus sempervirens - boxwood), πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν ως ραβδιά σκαψίματος. Τέτοιες ράβδοι είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνταν για την συλλογή φυτών και το κυνήγι μικρών θηραμάτων. Τα άκρα των ράβδων (μήκους 1 μ.) διαμορφώθηκαν σε αμβλεία σημεία και είχαν στρογγυλεμένες λαβές, χρήσιμες για διατροφή. Τα σημάδια από τα κοψίματα, οι ραβδώσεις, και μια σειρά γραμμικών σημείων, στις ράβδους μαρτυρούν την διαδικασία κατασκευής.
Άλλα σημάδια της μαυρισμένης επιφάνειας, υποδηλώνουν την χρήση φωτιάς, για να ξύσουν και να διαμορφώσουν τα ραβδιά.


Γράφουν οι ερευνητές: «Το ξύλο είναι ένα ευρέως διαθέσιμο και ευπροσάρμοστο υλικό, το οποίο έχει διαδραματίσει βεβαίως θεμελιώδη ρόλο σε όλην την ανθρώπινη ιστορία. Ωστόσο, είναι πιο ευάλωτο στην αποσύνθεση. Ως εκ τούτου, η χρήση του είναι πολύ σπάνια τεκμηριωμένη κατά την προϊστορία. Η παρούσα μελέτη δίνει νέες γνώσεις για τις γνωστικές ικανότητες των πρώιμων Νεάντερνταλ στην παραγωγή ξύλινων εργαλείων και την πυροτεχνική. Οι πρώτοι Νεάντερνταλ, από την εποχή του μέσου Πλειστόκαινου στο Poggetti Vecchi ήταν σε θέση να επιλέξουν την κατάλληλη ξυλεία και να την επεξεργαστούν με φωτιά για να παράγουν εργαλεία. Τα αντικείμενα είναι ραβδιά εκσκαφής/σκαψίματος, εργαλεία πολλαπλών χρήσεων, που χρησιμοποιούνταν απ’ όλες τις κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών».

ΠΗΓΕΣ: Proceedings of the National Academy of Sciences, Daily Mail, 7.2.2018.
βλ. και Benvenuti M, et al. (2017) Quat Res 88:327–344.

ΛΕΞΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ: ΤΟΣΚΑΝΗ, ΙΤΑΛΙΑ, ΦΩΤΙΑ, ΝΕΑΝΤΕΡΝΤΑΛ, ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ, ΕΛΕΦΑΣ, ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ, ΡΑΒΔΙ, ΞΥΛΟ, ΞΥΛΟΤΕΧΝΙΑ, ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ, ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ