Ελληνική ιερή πηγή του 1800 ανακαλύφθηκε στην Σαμψούντα του Πόντου!


Ελληνική ιερή πηγή
του 1800
ανακαλύφθηκε στην Σαμψούντα
του Πόντου!



Μια ιστορική ιερή πηγή-αγίασμα ανακαλύφθηκε την περασμένη Τετάρτη στον βόρειο Εύξεινο Πόντο, στην επαρχία της Σαμψούντας, σε μια αγροτική περιοχή του Tekkekoy. Εκτιμάται ότι χρονολογείται στο 1800-1820.
Ο Δήμαρχος του Tekkekoy, Hasan Togar, εδήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ιερή κρήνη εκτίσθη, πιθανότατα, από τους Έλληνες κατοίκους, που ζούσαν στην γύρω περιοχή, προσθέτοντας ότι οι δύο μόνο παρόμοιες πηγές πιστεύεται ότι ευρίσκονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας!
«Εάν εξετάσουμε τις συνθήκες εκείνης της εποχής, αυτή η ιερή κρήνη είναι ένα αριστούργημα τεχνικής», εδήλωσε ο κ. Togar.
Ως σύμβολο πίστης, η πρόσφατα ευρεθείσα ιερά πηγή θα αποκατασταθεί και θα ανοίξει στο κοινό, εδήλωσε ο δήμαρχος του Tekkekoy, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για την έναρξη ενός κοινού σχεδίου με συναφή ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους ορθόδοξους χριστιανούς, όποιος πίνει νερό από ένα «αγίασμα» είναι αγιασμένος και μάλιστα εκπληρώνει το καθήκον του προσκυνήματος. Οι ιερές πηγές πιστεύεται, επίσης, ότι έχουν θεραπευτικές δυνάμεις και κάνουν τις επιθυμίες να γίνονται πραγματικότητα. Η Κωνσταντινούπολη σήμερα φιλοξενεί πολλές τέτοιες ιερές πηγές στις ιστορικές εκκλησίες ή κοντά σε αυτές, οι οποίες χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή.

ΠΗΓΕΣ: Πρακτορείο Dogan, Daily Sabah, 28.1.2018.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ, ΣΑΜΨΟΥΣ, ΣΑΜΣΟΥΣ, ΠΟΝΤΟΣ, ΚΡΗΝΗ, ΑΓΙΑΣΜΑ, ΙΕΡΗ ΠΗΓΗ, ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ