Γεωμαγνητικές αναστροφές


Γεωμαγνητικές αναστροφές


Του δρ. Αθανάσιου Στάβερη-Πολυκαλά, πυρηνικού φυσικού

Αναστροφή των πόλων της Γης;!
Ακούγεται επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι! Μελέτες της ΝΑΣΑ, αποδεικνύουν ότι οι μαγνητικοί πόλοι της Γης ΔΕΝ είναι σταθεροί, αντίθετα μετακινούνται και μπορεί να αναστραφούν όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
786.000 χρόνια πριν ήταν η τελευταία αναστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης (Matuyama-Brunhes) η οποία έγινε σε λιγότερο από 100 χρόνια.

Γιατί γίνονται;

Δεν ξέρουμε. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Για κάποιο λόγο ο πυρήνας της Γης, μετά από κάποιο σοκ, αλλάζει μαγνητική πολικότητα.
Η συχνότητα με την οποία έχουμε μαγνητικές αντιστροφές δεν είναι απόλυτα καθορισμένη, αλλά μπορούμε να την υπολογίσουμε στα 450.000 χρόνια, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει μια.

Τι συνέπειες μπορεί να έχει;

Και πάλι υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Μπορούμε λοιπόν να δούμε τα παρακάτω φαινόμενα να λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών αναστροφών:
1. Οι ζώντες οργανισμοί που χρησιμοποιούν τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου για προσανατολισμό, θα  χάνονται. Δεν θα υπάρχουν μαγνητικές γραμμές όπως τις γνωρίζουμε σήμερα (εικ. 1)
2. GPS και συστήματα υπολογιστών ΔΕΝ θα λειτουργούν
3. Πιθανή είναι μια μαζική εξαφάνιση των ειδών λόγω μη ύπαρξης μαγνητόσφαιρας ικανής να μας προστατεύσει από την ηλιακή ακτινοβολία.

Εικόνα 1: Μαγνητικές γραμμές πριν την αναστροφή των μαγνητικών πόλων (αριστερά), και κατά την διάρκεια της αναστροφής (δεξιά).


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΓΕΩΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ, ΓΕΩΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ, ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ, ΓΗ, ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ, ΣΤΑΒΕΡΗΣ, ΠΟΛΥΚΑΛΑΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ