Η καταστροφή της αρχαίας «Νότιας Κρήνης» των Μεγάρων, από την κατασκευή του εργοστασίου ΕΡΚΙΣ, είναι σχεδόν ολική!


Η καταστροφή της αρχαίας
«Νότιας Κρήνης» των Μεγάρων,
από την κατασκευή
του υπερκείμενου εργοστασίου
ΕΡΚΙΣ,
είναι σχεδόν ολική!!!

Της Παναγιώτας Αυγερινού,
αρχαιολόγου - Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής,
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων


Στην αγροτική περιφέρεια των Μεγάρων στη θέση Ορκός εκτείνεται το υπόγειο υδραγωγείο που οι ντόπιοι αποκαλούν «Το υδραγωγείο του Ευπαλίνου». Αποτελείται από υδρομαστευτικές σήραγγες που συνέλεγαν και μετέφεραν το νερό στην πόλη με τη βοήθεια της φυσικής κλίσης. Στην επιφάνεια του εδάφους διακρίνονται φρέατα κατανεμημένα σε τέσσερις άξονες που χρησίμευαν για τον αερισμό και απομάκρυνση των επιχώσεων κατά τη διάνοιξη των υπογείων σηράγγων και στη συνέχεια για την συντήρηση και τον εξαερισμό του υπόγειου αγωγού. Το νερό από το υδραγωγείο οδηγούνταν με λιθόκτιστο αγωγό στην κεντρική κρήνη των αρχών του 5ου αι. π.Χ. στα ανατολικά της αγοράς της πόλης, γνωστή ως «Κρήνη του Θεαγένους» από τον Παυσανία.
Η «Νότια Κρήνη» βρέθηκε σε σωστική ανασκαφή το 2008 ακριβώς μέσα από τον οχυρωματικό περίβολο της πόλης. Η καταστροφή που έχει υποστεί από την κατασκευή του υπερκείμενου εργοστασίου ΕΡΚΙΣ είναι σχεδόν ολική ως προς το ανώτερο τμήμα της δηλ. την δεξαμενή συλλογής και την στέγασή της. Σώθηκε μόνον το νότιο τμήμα του δαπέδου της δεξαμενής συλλογής από το οποίο ξεκινούσαν δύο υπόγειοι αγωγοί-σήραγγες που μετέφεραν το νερό σε κυκλική υπόγεια δεξαμενή άντλησης. Στην ίδια υπόγεια δεξαμενή άντλησης απολήγουν και δύο άλλοι αγωγοί - σήραγγες, η ανασκαφή των οποίων είναι σε εξέλιξη. Το χείλος της βρίσκεται 6,50 μ. και ο πυθμένας της 9,50 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Δεν έτυχε της μακραίωνης χρήσης που είχε η «Κρήνη του Θεαγένους». Πιθανότατα κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 5ου αι. π.Χ, λειτούργησε μέχρι το μέσον του 2ου αι. π.Χ. οπότε εγκαταλείφθηκε και επιχώθηκε.

ΠΗΓΗ: Περίληψη από ομιλία της Παναγιώτας Αυγερινού με τίτλο «Η ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ», που δόθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, στις 18:30, στο αμφιθέατρο 02 στο κτήριο Αβέρωφ, στην σειρά Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, από το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΜΕΓΑΡΑ, ΟΡΚΟΣ, ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ, ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ, ΚΡΗΝΗ ΘΕΑΓΕΝΟΥΣ, ΘΕΑΓΕΝΗΣ, ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ, ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΝΗ, ΕΡΚΙΣ, ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ, ΥΔΡΕΥΣΗ, υδρομαστευτικη σηραγγα, Σηραγξ





Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ