Ξεπουλιέται ο «Ψαλιδοχέρης» της Ολυμπίας! Σπάνιο αρχαίο ελληνικό έργο! Και κανείς δεν κάνει τίποτε!!!


Ξεπουλιέται ο «Ψαλιδοχέρης»
της Ολυμπίας!

Σπάνιο αρχαίο ελληνικό έργο!

Και κανείς δεν κάνει τίποτε!!!



Από την βόρεια Πελοπόννησο, ίσως από την Ολυμπία, είναι το εικονιζόμενο αγαλματίδιο (που μαζί με την… προσαρμοσμένη βάση είναι διαστάσεων 3,8 Χ 3,2 Χ 10,2 εκατ.), που φιλοτεχνήθηκε περίπου στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.
Πρόκειται για μια χάλκινη φιγούρα γυμνού, νέου ανθρώπου, με μακριά μαλλιά, που πέφτουν στον λαιμό του. Έχει προεξέχοντα γεννητικά όργανα, και ένα ισχυρό, μυώδες σώμα.
Το έργο τέχνης αυτό, ξεπουλιέται από τους δημοπράτες της Artemis Gallery, στις 15 Μαρτίου 2018…
Και μάλιστα, η γκαλερί με το κλεμμένο ελληνικό όνομα, κάνει και μαθήματα ιστορίας της πλαστικής τέχνης, προς προσέλκυση άσχετων «πελατών»:
«Μέχρι τον 7ο αιώνα π.Χ., η ελληνική τέχνη άρχισε να εξελίσσεται από την γεωμετρική μορφοποίηση (περίπου 1050-700 π.Χ.), σε μια επιθυμία να δημιουργηθούν πιο φυσιολογικές παραστάσεις του ανθρώπου. Τα πιο διάσημα είναι τα γλυπτά των δύο κύριων τύπων, ο νέος, γνωστός ως κούρος, και η νέα, γνωστή ως κόρη»… Και συνεχίζει με ανακρίβειες, «ψαρεύοντας» και αιγυπτιολάτρες πελάτες:
«Τα πρώτα παραδείγματα αυτών των έργων καταδεικνύουν μια… αιγυπτιακή επιρροή, τόσο σε στάση, όσο και σε αναλογίες, αλλά με την πάροδο του χρόνου οι γλύπτες δημιούργησαν ακόμα πιο ζωντανές παραστάσεις. Αυτά τοποθετήθηκαν σε ιερά καθώς και νεκροταφεία και χρησίμευαν ως δείκτες και αφιερώματα στις θεότητες».
Μας ενημερώνει επίσης, ότι «ένα ελαφρώς υψηλότερο παράδειγμα αυτού του τύπου που πωλήθηκε στο Christie της Νέας Υόρκης το 2014 για 22.500 δολ.».
Και πως η προέλευσή του είναι από μια πρώην (ανώνυμη) αγγλική συλλογή, 2013, από την Royal Athena Gallery της Νέας Υόρκης!!!
Υπάρχουν πολλές παρανομίες στην συγκεκριμένη αυθαίρετη πώληση του αρχαίου ελληνικού τέχνεργου. Η παράνομη κατοχή του αποδεικνύεται και μόνο από την μη γνώση της προελεύσεώς του!!!
Αλλά αυτήν την φορά θέλω να σταθώ και σε κάτι άλλο: Οι δημοπράτες, εις άγραν πλουσίων αλλοδαπών πελατών-ψυχασθενών αρχαιο-συλλεκτών, διαφημίζουν ότι ο νέος είναι γυμνός και γυμνασμένος! Έτσι κάνουν προσέλκυση και στις σεξουαλικές τάσεις τους…


Αλλά επειδή είναι άσχετοι, ξεχνούν να πουν το σημαντικότερο: Ότι ο νέος είναι «ψαλιδοχέρης»! Το ένα του χέρι (το άλλο λείπει) καταλήγει σε σχήμα δαγκάνας. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας τεχνίτης του Ηφαίστου, ένας κάβειρος. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, σπανιότατο και λέει πολλά, που οι αλλοδαποί ξεπουλητάδες αδυνατούν να κατανοήσουν, ενώ το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, αδυνατεί να προστατεύσει την ελληνική κληρονομιά, για την οποία είναι υπεύθυνο

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ, ΟΛΥΜΠΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΕΙΔΩΛΙΟ, ΝΕΟΣ, ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ, ΚΑΒΕΙΡΟΣ, ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ΚΟΥΡΟΣ, ΚΟΡΗ, ΓΛΥΠΤΟ, ΑΡΤΕΜΙΣ, ΑΘΗΝΑ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ