Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ επιστρέφει 12 ψηφιδωτά κλεμμένα από την μακεδονική Σελεύκεια / Ζεύγμα στην… Τουρκία!


Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ
επιστρέφει 12 ψηφιδωτά
κλεμμένα από την μακεδονική
Σελεύκεια / Ζεύγμα
στην… Τουρκία!



Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας υπέγραψε συμφωνία (στις 14 Μαΐου 2018) με το Bowling Green State University (BGSU) του Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την επιστροφή δώδεκα αρχαίων ψηφιδωτών από την πόλη Σελεύκεια προς Ευφράτη, πιο γνωστή ως Ζεύγμα / Zeugma, ίδρυμα του Μακεδόνα Σέλευκου Α΄ Νικάτορος (περί το 300 π.Χ.), που είχαν λεηλατηθεί κατά την διάρκεια παράνομων ανασκαφών, πριν από περίπου 50 χρόνια!
Ως γνωστόν η αρχαία πόλις Ζεύγμα ανήκε στην Άνω Συρία και την Κομμαγηνή, και ευρίσκεται σήμερα στην νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ / Gaziantep της Τουρκίας.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα έργα τέχνης της πόλεως Ζευγματος επιστρέφουν στην Τουρκία. Η σημασία της συνέχισης των πολιτιστικών σχέσεων στην διεθνή σκηνή μέσω της αμοιβαίας κατανόησης υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά», ανέφερε ο διευθυντής του τουρκικού Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού Tülin Sermin Özduran, ο οποίος υπέγραψε την συμφωνία. Ευχαρίστησε τις Αρχές των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών της Τουρκίας καθώς και τον Μητροπολιτικό Δήμο Γκαζιαντέπ για τις προσπάθειές τους.


Ο Τούρκος γενικός πρόξενος στο Σικάγο, Umut Acar, ο οποίος φιλοξένησε την τελετή υπογραφής, ευχαρίστησε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τις προσπάθειές τους να επιστρέψουν στην Τουρκία αρχαιολογικά ευρήματα και αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Πρόεδρος του BGSU, Rodney Rogers, εδήλωσε ότι εξέλαβε ως νομικό και ηθικό καθήκον να επιστρέψει τα κομμάτια ψηφιδωτών στην Τουρκία.
«Νομικά, υπάρχει μια ερώτηση. Και στην συνέχεια υπάρχει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι η σωστή απόφαση... Δεν γνωρίζουμε, αλλά αυτά τα αντικείμενα φαίνεται ότι έχουν αφαιρεθεί με ακατάλληλο τρόπο. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας, ως Πανεπιστήμιο, να επιτρέψουμε αυτά τα κομμάτια, που έχουν ιστορική σημασία για την Τουρκία και τους πολίτες της Τουρκίας, αλλά και για την κοινωνία εν γένει. Πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους», εδήλωσε στην τελετή. Την συμφωνία υπέγραψαν επίσης ο Raymond Craig, κοσμήτωρ του Κολλεγίου Τεχνών και Επιστημών του BGSU, και ο Sean Fitzgerald, γενικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου.

ΠΗΓΕΣ: εφημερίδα The Blade, BGSU, Anadolu, Hurriyet Daily News, 16.5.2018.

Επαναλαμβάνω, όμως: Τα κλεμμένα έργα τέχνης πρέπει να επιστρέφουν στους λαούς που τα φιλοτέχνησαν, και όχι στα κράτη που κατέχουν την τοποθεσία που τα φιλοτέχνησαν τότε οι δημιουργοί τους…

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΣΕΛΕΥΚΕΙΑ, ΕΥΦΡΑΤΗΣ, ΣΥΡΙΑ, ΚΟΜΜΑΓΗΝΗ, ΣΕΛΕΥΚΟΣ, ΝΙΚΑΤΩΡ, ΤΟΥΡΚΙΑ, Μποουλινγκ, Οχαιο, ΗΠΑ, ψηφιδωτα, Ζευγμα, Σελευκος Α Νικατωρ, Γκαζιαντεπ, Σικαγο, Ροτζερς, Κρειγκ, Φιτζγκεραλντ, ψηφιδωτο, αρχαιοκαπηλια, ΣΕΛΕΥΚΕΙΑ ΠΡΟΣ ΕΥΦΡΑΤΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ