Πώς ήταν η Θήρα και η Καμένη πριν από την «Μινωική Έκρηξη»


Πώς ήταν η Θήρα και η Καμένη
πριν από την «Μινωική Έκρηξη»



Πριν από το σημερινό νησί Καμένη στο εσωτερικό της καλντέρας, που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη της Ύστερης της Εποχής του Χαλκού (την λεγόμενη «μινωική»), πριν από 3.600 χρόνια, υπήρχε ένα πολύ αρχαιότερο νησί της Καμένης, σχεδόν στο ίδιο σημείο, το οποίο κατεστράφη ολοσχερώς κατά την διάρκεια της εκρήξεως.
Τώρα, οι ερευνητές έχουν μελετήσει, για πρώτη φορά, τις υποβρύχιες κοιλότητες της περίφημης «μινωικής εκρήξεως», στον βυθό της θαλάσσης και κομμάτια λάβας ανδεσίτη στην ελαφρόπετρα και έχουν προχωρήσει στην ανακατασκευή της λεγόμενης Προ-Καμένης, καταλήγοντας σε συμπεράσματα σχετικά με το μέγεθος, τον σχηματισμό και την ηλικία του νησιδίου!
Η περίληψη της επιστημονικής ανακοινώσεως / paper αναφέρει: «Κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, το νησί της Θήρας (τότε, όχι… Σαντορίνης) είχε ένα ημι-κλειστό λιμάνι στην καλντέρα που το κληρονόμησε από την έκρηξη του ακρωτηρίου Riva Plinian (που συνέβη πριν από 22.000 χρόνια) και ένα κεντρικό νησί που αναφέρεται ως Προ-Καμένη (μετέπειτα Καμένη). Το μέγεθος και η ηλικία του νησιού της ενδο-κάλντερας, πριν από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (μινωική έκρηξη) περιορίζονται, χρησιμοποιώντας μια φωτο-στατιστική μέθοδο, συμπληρωμένη με κοκκομετρία και υψηλής ακρίβειας K-Ar χρονολόγηση. Επί πλέον, η τοπογραφία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού της Θήρας ανακατασκευάσθηκε με την δημιουργία ενός νέου ψηφιακού μοντέλου DEM.
Η Προ-Καμένη και άλλα τμήματα της Θήρας καταστράφηκαν κατά την διάρκεια της μινωικής έκρηξης πριν από 3.600 χρόνια, κα και τα θραύσματά τους ενσωματώθηκαν ως λιθικά σώματα στις μινωικές πυροκλαστικές αποθέσεις. Η φωτο-στατιστική ανάλυση και η κοκκομετρία αυτών των λιθικών (που διαφοροποιούνται από την λιθολογία), περιορίζουν τον όγκο της Προ-Καμένης σε 2,2-2,5 κυβ. χλμ.
Εφαρμόζοντας την τεχνική χρονολόγησης Cassignol-Gillot K-Ar στους πιο χαρακτηριστικούς μαύρους υαλο-λιθικούς ανδεσίτες, βρίσκουμε ότι το νησί ξεκίνησε να αναπτύσσεται πριν από 20.200 (± 1.000) χρόνια, λίγο μετά την έκρηξη του ακρωτηρίου Riva. Αυτό συνεπάγεται ένα ελάχιστο ποσοστό μακροχρόνιας εξώθησης λάβας περίπου 0,13-0,14 κυβ. χλμ. / ky, κατά την διάρκεια της ανάπτυξης της Προ-Καμένης».

ΠΗΓΗ: «Towards reconstruction ofthe lost Late Bronze Age intra-caldera island of Santorini, Greece» των Dávid Karátson, Ralf Gertisser, Tamás Telbisz, Viktor Vereb, Xavier Quidelleur, Timothy Druitt, Paraskevi Nomikou και Szabolcs Kósik, στο Nature, 4.5.2018.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΘΗΡΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΚΑΜΕΝΗ, ΚΑΜΜΕΝΗ, ΚΑΛΝΤΕΡΑ, ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΕΚΡΗΞΗ, ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΝΟΜΙΚΟΥ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ