«ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ: Λατρευτικά και άλλα τινά στον αέναο κύκλο του χρόνου» - του Κων. Νίγδελη


«ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ:
Λατρευτικά και άλλα τινά
στον αέναο κύκλο του χρόνου»


Στην εντυπωσιακή αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Αθήνα) που κατέκλυσαν τους χώρους της, εκπρόσωποι μικρασιατικών σωματείων από όλη την Αττική, το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) Δήμου Ν. Ιωνίας, την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, παρουσίασε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Νίγδελη «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ: Λατρευτικά και άλλα τινά στον αέναο κύκλο του χρόνου» που έλαβε τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ν. Ιωνίας κ. Χρήστος Χατζηϊωάννου καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., κ. Λουκά Χριστοδούλου, που αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στα 15 χρόνια λειτουργίας του, με τα 8 τριήμερα συμπόσια, τους 5 πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, τις δεκάδες εκδηλώσεις και την έκδοση 21 βιβλίων μικρασιατικού περιεχομένου.
   Για το βιβλίο του Κ. Νίγδελη και την συνολική προσφορά του στον πολιτισμό της Καππαδοκίας, αναφέρθηκαν οι ομιλητές της εκδήλωσης:
Η κ. Άντζελα Καραπάνου, ιστορικός, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων η οποία σημείωσε ότι «….η μελέτη του Κ. Νίγδελη μας κάνει κοινωνούς και άλλων χαμένων εν πολλοίς σήμερα παραδόσεων που συνδέονταν κυρίως με εορτές αγίων που γεννήθηκαν στους τόπους της Καππαδοκίας και δεν υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο. Αναφέρω ενδεικτικά την εορτή του Αγ. Γεωργίου Νεαπολίτη στις 3 Νοεμβρίου…. Χωρίς αμφιβολία η Καππαδοκία είναι ένας συναρπαστικός τόπος με περισσότερες από μία ιδιαιτερότητες. Αν και περισσότερο προβεβλημένη στα πρόσφατα χρόνια αυτή που αφορά κυρίως στην γεωμορφολογία και την αρχιτεκτονική της, παρόλα αυτά ανάλογο αν όχι μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτή που αναπτύσσεται στο βιβλίο και σχετίζεται με το θρησκευτικό συναίσθημα «της ιδιαίτερης αυτής ελληνικής ράτσας»”.


Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Αρχάγγελος Γαβριήλ, συγγραφέας, τ. σχολικός σύμβουλος, που επεσήμανε ότι «…. όπως γράφει στην εισαγωγή του ο Κώστας Νίγδελης, στο πόνημά του αυτό περιλαμβάνονται οι πληροφορίες που ο ίδιος άντλησε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Καππαδοκίας στη συνεχή ροή του χρόνου, δηλαδή τη λαϊκή λατρεία, τις πρακτικές, τα ήθη, τα έθιμα, τις δοξασίες, αλλά και τις αντιλήψεις για πολλά και διάφορα. Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν έναν υπέροχο θησαυρό που κατά το παρελθόν έκανε τους Καππαδόκες προγόνους μας, αλλά και κατά το παρόν εμάς τους απογόνους τους, να είμαστε περήφανοι για την καταγωγή και τον πολιτισμό μας. Πραγματικά, πώς να μη καμαρώνουμε όλοι εμείς, τα παιδιά μιας ξεχασμένης Ελληνικής πατρίδας στο κέντρο της Μικράς Ασίας, όπου σαν τους ναυαγούς της Ιστορίας καταφέραμε να επιβιώσουμε εθνικά και πολιτιστικά, αν και βρισκόμασταν μακριά από τη θάλασσα, που είναι το αίμα και ο συνδετικός ιστός της Ρωμιοσύνης…».


Τελευταία ομιλήτρια ήταν η δρ. Ζωή Ν. Μάργαρη, εντεταλμένη ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών που αναφερόμενη στο έργο του Κ. Νίγδελη σημείωσε «…. την σπουδαιότητά του για το εξειδικευμένο και το ευρύ κοινό, υπογραμμίζοντας πως στις σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας καταφέρνει να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει συνθετικά όλες τις μέχρι τώρα γνωστές, δημοσιευμένες, αλλά και άγνωστες, αδημοσίευτες πληροφορίες. Υπογράμμισε πως η σπουδαιότητα του έργου έγκειται στην συνθετική παρουσίαση όλων των στοιχείων που συνδέονταν με τον εθιμολογικό κύκλο των Ρωμιών της Καππαδοκίας γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά σημαντικό εγχειρίδιο για την περαιτέρω μελέτη. Σημείωσε πως ο συγγραφέας Κ. Νίγδελης εκκινώντας από το Φθινόπωρο πραγματοποίησε την αναλυτική παρουσίαση όλων των γιορτών του έτους περιγράφοντας τα έθιμα της λαϊκής λατρείας, τις σχετικές παραδόσεις και δοξασίες καθώς και τα ανάλογα άσματα και τους χορούς που συνδέονται με αυτά ενώ παράλληλα ειδική μνεία πραγματοποίησε στην επιλογή του συγγραφέα να εστιάσει και στην αναφορά των σχέσεων των τοπικών, χριστιανικών και μη κοινοτήτων, που συνευρίσκονταν για τον εορτασμό τους…».
Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον Κώστα Νίγδελη.
Και μετά τις ομιλίες χοροί. Με χορούς από την Καππαδοκία που επιμελήθηκε το Σωματείο Μελέτης, Προστασίας και Διάδοσης της Ελληνικής Λαογραφίας: Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας, ενώ συμμετείχε και η νεανική Ομάδα της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Η Καππαδοκία».
Παρόμοια εκδήλωση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. θα γίνει τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη για τους φίλους μας στη Βόρειο Ελλάδα.

Αθήνα, 5.6.2018.

ΠΗΓΗ: ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ & ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, Παλαια Βουλη, ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Δημος Νεας Ιωνιας, Νιγδελης, Λατρευτικα, κυκλος του χρονου, Ακαδημια Αθηνων, Χατζηιωαννου ΚΕΜΙΠΟ, ΧριστοδουλουΚαραπανου, Αγιος Γεωργιος Νεαπολιτης, Νοεμβριος, ΓαβριηλΜαργαρη, Κεντρο Ερευνης της Ελληνικης Λαογραφιας της Ακαδημιας Αθηνων, Ρωμιοι, Ρωμιος, Σωματειο Μελετης Προστασιας και Διαδοσης της Ελληνικης Λαογραφιας, Χορευτικο Εργαστηρι Νεας Ιωνιας, Πολιτιστικη Ενωση Μικρασιατων Νεας Ιωνιας, χρονος, εθιμα, Λαογραφια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ