Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, 7-10 Ιουνίου 2018 στο Νομισματικό Μουσείο


Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές
7-10 Ιουνίου 2018
στο Νομισματικό Μουσείο

Στο πλαίσιο του εορτασμού της πανελλαδικής εμβέλειας επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Νομισματικό Μουσείο ως χώρος ανοιχτός σε εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, υποδέχεται το κοινό με την πραγματοποίηση ποικίλων δράσεων στο χώρο του Ιλίου Μελάθρου.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Πέμπτη 7 Ιουνίου, ώρα 18.30.
Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Οι Γλαύκες και η Αθηναϊκή Δημοκρατία. Από την Αρχαία Νομισματική στη Σύγχρονη Γλυπτική».
Αφορμή για την έκθεση, που πραγματοποιείται στην αίθουσα «Μάντω Οικονομίδου» του Ιλίου Μελάθρου σε συνεργασία με την καταξιωμένη γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, καθηγήτρια της ΑΣΚΤ, αποτελεί ο πανελλαδικής εμβέλειας εορτασμός των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών στον οποίο το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει δυναμικά τα έξι τελευταία χρόνια.
Η έκθεση εντάσσεται στις καινοτόμες δράσεις του Νομισματικού Μουσείου που ως στόχο έχουν τόσο το διαπολιτιστικό διάλογο, όσο και την προβολή στο ευρύ κοινό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως αυτή καταγράφεται σε αρχαία τέχνεργα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό, που το κατέστησαν ένα σταθερό και καίριο σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, το Νομισματικό Μουσείο συνεχίζει τον ενδιαφέροντα διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη, τον οποίον άρχισε το 2012 με την έκθεση «Κοιτάσματα Πολιτισμού. Από τους Αρχαίους Σφραγιδόλιθους στη Σύγχρονη Χαρακτική» με την χαράκτρια, και καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Βίκυ Τσαλαματά, και συνέχισε το 2014 με την έκθεση «Σπείρα. Αρχέγονες Χαράξεις - Σύγχρονες Προσεγγίσεις» με τον εικαστικό Τάκη Στεφάνου. Επιλέγοντας ένα θέμα μη αμιγώς νομισματικό, αλλά τόσο επίκαιρο και πρωτοποριακό, το Μουσείο ανασύρει από τις πλούσιες συλλογές του μοναδικά αριστουργήματα μικροτεχνίας, τα οποία συνδιαλέγονται με τη σύγχρονη γλυπτική μέσα από μία λιτή και εμπνευσμένη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση. Πρόκειται για ένα διάλογο ανάμεσα σε αρχαία έργα μικροτεχνίας και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της υψηλής αισθητικής αξίας των γλυπτών έργων της διεθνούς φήμης εικαστικού.
Εκτίθενται δεκαεπτά δημιουργίες της σε μικτή τεχνική, εμπνευσμένες από αρχαία έργα μικρογλυφίας και κυρίως από νομίσματα, πλαισιωμένες από αργυρά και χαλκά νομίσματα και θησαυρικά σύνολα. Η μορφή της γλαύκας, του ιερού συμβόλου της θεάς της σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών και τα φύλλα της ελιάς, του δέντρου που οι Αθηναίοι προτίμησαν έναντι του αλόγου του Ποσειδώνα για σύμβολο της πόλης τους, όπως αποδίδονται στις δημιουργίες της εικαστικού, θαρρείς και προέρχονται από νομίσματα της κραταιής Αθήνας των αρχαϊκών και κλασσικών χρονών.
Ιχνηλατώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτά τα «πολιτισμικά κοιτάσματα», η καλλιτέχνης Αφροδίτη Λίτη εμπνέεται από αυτά, σπάει τις φόρμες του παρελθόντος, που χωρίς να τις διαλύει, τις γονιμοποιεί, δημιουργώντας με σύγχρονες τεχνικές πρωτότυπα γλυπτά έργα τέχνης. Με την τρίμηνη διάρκειά της η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλει στην τόνωση της επισκεψιμότητας και απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο κοινό στην εξωστρέφεια του Μουσείου.

Παρασκευή 8 Ιουνίου, ώρα 10.30
Νόμισμα: «Παγκόσμιο Δίκτυο Επικοινωνίας». Eιδική θεματική περιήγηση για ενήλικες.
Οι «αθηναϊκές γλαύκες»,
τα αργυρά τετράδραχμα του Μεγάλου Αλέξανδρου,
το αργυρό ρωμαϊκό δηνάριο,
ο χρυσός βυζαντινός σόλιδος,
το αργυρό ισπανικό δίστηλο
είναι 5 από τα πλέον ισχυρά διεθνή νομίσματα στη διάρκεια της ιστορίας. Κατά την ειδική θεματική θα αναφερθεί η πορεία αυτών των νομισμάτων προς την παγκόσμια κυριαρχία, χάρη στο πιο ισχυρό δίκτυο μεταξύ των λαών, το δίκτυο της οικονομίας.

Για τη συμμετοχή του κοινού θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την γλαύκα, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΠρασινες Πολιτιστικες Διαδρομες, Υπουργειο Πολιτισμου και Αθλητισμου, Νομισματικο Μουσειο, Ιλιου Μελαθρον, Ιλιου Μελαθρο, Γλαυκα, Αθηναικη Δημοκρατια, Νομισμα, Γλυπτικη, Οικονομιδου, Λιτη, ΑΣΚΤ, Κοιτασματα Πολιτισμου, Σφραγιδολιθος, Χαρακτικη, Τσαλαματα, Σπειρα, Στεφανου, Αθηνα, ελια, αλογο, ιππος, Ποσειδωνας, αθηναικη γλαυκα, γλαυξ, κουκουβαγια, αργυρο τετραδραχμο Μεγαλου Αλεξανδρου, αργυρο ρωμαικο δηναριο, χρυσος βυζαντινος σολιδος, αργυρο ισπανικο διστηλο, οικονομια, Σφραγιδολιθοι, Ποσειδων, Αλεξανδρος, μικρογλυφια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ