«Οι Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής» - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


«Οι Δραματικές αλλαγές

στον πλανήτη

και οι ελληνικές ρίζες

της οικολογικής ηθικής»


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
17-20 Ιουνίου 2018 ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝΣυνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 4.6.2018, στις 12:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Υπατία εν Αθήναις, με θέμα την παρουσίαση του διεθνούς-διεπιστημονικού συνεδρίου: «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών 17-20 Ιουνίου.
Με την δυναμική 200 κορυφαίων Καθηγητών-Ερευνητών από όλο τον κόσμο, καθώς και επίλεκτων μελών από τις παγκόσμιες Οργανώσεις Περιβάλλοντος και Υγείας, το συνέδριο αυτό, στοχεύει, μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση, να αναδείξει, τα σοβαρά ζητήματα που καταστρέφουν το Περιβάλλον, απειλούν την υγεία και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του οικοσυστήματος. Παράλληλα, οι επιστήμονες θα καταθέσουν αποτελεσματικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους και θα προτείνουν στρατηγική και πολιτική πρόληψης με αναγωγή στις Ελληνικές ρίζες της Οικολογικής ηθικής.


 Τον χαιρετισμό της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτριας κ. Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, η οποία λόγω ανελαστικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, διάβασε ο πρόεδρος του συνεδρίου, ομότιμος καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης. Η πρύτανις στον χαιρετισμό της, τόνισε, την σπουδαιότητα του συνεδρίου και παράλληλα υποστήριξε, πως το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ισχυρό μοχλό εξέλιξης της επιστήμης, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας που παράγει. Επίσης, ανέφερε, πως ίδια είναι αρωγός όλων των εγχειρημάτων που προάγουν την έρευνα και τον πολιτισμό, εγχειρήματα που προωθεί το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.
Έγραψε συγκεκριμένα η κ. Κυριαζοπούλου:
«Με ιδιαίτερη χαρά το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών διοργανώνει στις 17-20 Ιουνίου το Διεθνές Συνέδριο “ Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής”, ένα σημαντικό συνέδριο που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η ανησυχία που υπάρχει σήμερα και συνεχώς αυξάνεται καθημερινά για τους ορατούς πλέον κινδύνους επηρεασμού της φυσικής ισορροπίας του πλανήτη μας από την ανθρώπινη δραστηριότητα, δεν μπορεί πια να μας αφήνει αδιάφορους. Ως Καθηγήτρια Ιατρικής είναι δύσκολο να διανοηθώ ότι ο άνθρωπος το πολυπλοκότερο ίσως δημιούργημα της φύσης, αδιαφορεί και το χειρότερο καταστρέφει ένα περιβάλλον το οποίο με απίστευτη αρμονία και υπομονή έχει δημιουργηθεί. Πρέπει όλοι να αφυπνιστούμε και με εντατική προσπάθεια να αλλάξουμε νοοτροπίες και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς αλλοίωσης του περιβάλλοντος, να αναστρέψουμε τις επικίνδυνες καταστάσεις που αγγίξουν ήδη εμάς και τους απογόνους μας.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ισχυρό μοχλό εξέλιξης της επιστήμης, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας που παράγει και συνεπώς θα συμβάλει τα μέγιστα για την βαθύτερη κατανόηση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Θα είναι αρωγός όλων των εγχειρημάτων που προάγουν την έρευνα, τον πολιτισμό και τη διαφύλαξη των φιλοσοφικών αρχών που γεννήθηκαν σ’ αυτή τη χώρα και οι οποίες έχουν βασιστεί στην αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου και της μητέρας φύσης.
Πιστεύω ακράδαντα ότι το παρόν συνέδριο αποτελεί ένα μεγάλης σπουδαιότητας γεγονός που αναδεικνύει την ευαισθησία μας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, ευαισθησία που χαρακτηρίζει και προάγει το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών».


Σ. ΠΑΪΠΕΤΗΣ:
«ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΧΑΡΑΞΗ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

«Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιο πρόβλημα που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ζωής πάνω του. Είναι, αν μη τι άλλο περίεργο, το τέλειο δημιούργημα της φύσης ο άνθρωπος, να αδυνατεί να συλλάβει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα, ακόμη και ηγέτες ισχυρών κρατών να εναντιώνονται, στις όποιες λύσεις προσπαθεί να επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, υπηρετούντες κοντόφθαλμα οικονομικά συμφέροντα», επεσήμανε ο πρόεδρος του συνεδρίου ομότιμος καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης.
Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, ότι υπάρχουν κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίως που προσπαθούν να εντοπίσουν τις μυριάδες πηγές των βλαβών που πλήττουν τον πλανήτη. «Λοιπόν, κάποιοι απ’ αυτούς τους επιστήμονες, μετέχουν σ’ αυτό το συνέδριο, όχι απλά σαν φορείς σπουδαίων επιστημονικών γνώσεων, αλλά για να μεταφερθεί και από την Ελλάδα, το λυχνάρι της οικολογικής ηθικής, το μήνυμα της επιτακτικής ανάγκης χάραξης νέας πολιτικής. Το συγκεκριμένο συνέδριο, εκφράζει τις θέσεις του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και βεβαίως της Προέδρου του, Εθνικής Πρέσβεως της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και προέδρου του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ κ. Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία ως χορηγός, το πρόσφερε κυριολεκτικά δωρεάν σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να παρακολουθήσει το συνέδριο».
Είπε αναλυτικότερα:
«Πριν από 2 περίπου χρόνια είχαμε συγκεντρωθεί στον ίδιο χώρο για μια συνέντευξη τύπου παρόμοια με τη σημερινή. Αφορούσε το Συνέδριο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», που πραγματοποιήθηκε στις 28-31 Αυγούστου 2016 στην Αρχαία Ολυμπία με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος κήρυξε την έναρξη και εκφώνησε τον εναρκτήριο λόγο, του αντιπροέδρου της ΕΕ κ. Τίμμερμανς και πλήθους σημαντικών προσωπικοτήτων της κοινωνικής, πολιτικής και ακαδημαϊκής ζωής.
Ως οργανωτής φέρονταν το Πανεπιστήμιο Πατρών, αν και στην ουσία ήταν συνδιοργάνωση με το επιτελείο εκείνο που εκπροσωπούσε το υπό εκκόλαψη «Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών», η ίδρυση του οποίου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκείνου του συνεδρίου και ήδη αποτελεί συνδιοργανωτή του παρόντος συνεδρίου.
Το συνέδριο είχε βασιστεί σε επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Πατρών για πάνω από μια εικοσαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας οργανώθηκαν τέσσερα διεθνή συνέδρια εξ ων τα δυο ομότιτλα προς εκείνο και δύο που αφορούσαν την αρχαία τεχνολογία με τίτλους «Εξαιρετικές μηχανές και κατασκευές στην αρχαιότητα» και «Επιστήμη και τεχνολογία στα Ομηρικά Έπη». Όλα τους ήταν ισχυρά διεπιστημονικά, κάλυπταν μια ευρύτατη περιοχή (Φιλοσοφία-Επιστήμη-Τεχνολογία) και τα χαρακτήριζε η ουσιαστική συμμετοχή επιστημόνων υψηλοτάτου κύρους με εξαιρετικά πρωτότυπες παρουσιάσεις, που δημοσιεύθηκαν και διεθνώς σε τόμους πρακτικών, έντυπους και ψηφιακούς, για τους οποίους καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε να διαδοθούν και να κυκλοφορήσουν κατά τρόπο όσο γίνεται ευρύτερο και οικονομικότερο για τους χρήστες.
Η παράδοση αυτή, που συνεχίστηκε στο συνέδριο του 2016 στην Ολυμπία, επεκτάθηκε και διευρύνθηκε από πολλές απόψεις: Συγκεκριμένα, για το παρόν συνέδριο, ακολουθώντας πιστά τις ιδρυτικές αρχές του, δηλ. της μελέτης και παρουσίασης των επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας αλλά και της σύγχρονης, αποφασίστηκε αντικείμενό του να είναι, όπως περιγράφεται και από τον τίτλο του, «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής».
Πρόκειται δηλ. για το κολοσσιαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ζωής πάνω του. Ο άνθρωπος, το περιούσιον ον ή άλλως το τέλειο δημιούργημα ή η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της γης αδυνατεί να συλλάβει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα ακόμη και ηγέτες ισχυρών κρατών να αρνούνται την ύπαρξή του και να εναντιώνονται στις όποιες λύσεις προσπαθεί να επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Μιας ισορροπίας που τα μυρμήγκια και οι μέλισσες καθώς και ολόκληρος ο κόσμος των «άσοφων» ζώων γνωρίζει να διατηρεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όσο για τον άνθρωπο, μιλάμε για το κάθε άτομο πάνω στον πλανήτη και όχι για τον ιδεατό ή ανύπαρκτο «μέσο άνθρωπο», πρέπει να κατανοήσει πως ο τρομακτικός κίνδυνος που παραμονεύει δεν θα απειλήσει κάποτε στο μακρινό μέλλον τα δισέγγονα ή τα τρισέγγονά μας, αλλά ήδη απειλεί εμάς τους ίδιους εισβάλλοντας καταιγιστικά στην ίδια την καθημερινότητά μας, που ήδη στιγμές-στιγμές καταλήγει να γίνει αφόρητη. Και να σκεφθεί κανείς πως τα χειρότερα έρχονται ή απλά φθάνουν όπου να ’ναι.
Στην επερχόμενη καταστροφή, κάποιοι κορυφαίοι επιστήμονες ανά τον κόσμο αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις να εντοπίσουν τις μυριάδες πηγές του κακού, που μια-μια, αθόρυβα πολλές φορές, εγκαθίστανται πάνω στον πλανήτη και επιδίδονται με αμείωτο ζήλο στο καταστροφικό τους έργο, να τις αντιμετωπίσουν και να επανορθώσουν τις ζημιές τους, μα πάνω απ’ όλα να ξυπνήσουν τους συνανθρώπους μας – τον κάθε συνάνθρωπό μας – σε σχέση με την προσωπική τους ευθύνη για τις καταλυτικές συνέπειες.
Λοιπόν, οι κορυφαίοι αυτοί του κόσμου επιστήμονες έρχονται στην Ελλάδα με την ευκαιρία του συνεδρίου μας, όχι απλά σαν φορείς σπουδαίων επιστημονικών γνώσεων, αλλά για να σαλπίσουν μια καινούργια επανάσταση στην Ελλάδα, για χάρη όχι απλά του λαού και της χώρας μας αλλά για τη σωτηρία του κόσμου ολόκληρου. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια κολοσσιαία προσφορά του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και της Προέδρου του κ. Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία παρέχεται κυριολεκτικά δωρεάν σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να παρακολουθήσει το συνέδριο.
Όμως το πράγμα δεν τελειώνει εδώ. Το συνέδριο απασχολεί επίσης και το πανάρχαιο πρόβλημα της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, μια σχέση που φαίνεται να έχει διαταραχθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια. Και όπως είναι φυσικό, χωρίς να υποτιμούμε τη συμβολή και άλλων αρχαίων λαών, κύρια στην Ανατολή, για τη σύλληψη κοσμογονικών προβλημάτων προσφεύγουμε πάντα στην αρχαία Ελλάδα, που πάντα έχει να προσφέρει, ακόμη κι αν πρόκειται για προβλήματα που εμφανίστηκαν πολύ αργότερα στην ιστορία.
Στην προκειμένη περίπτωση, έχουν προσκληθεί εξίσου διαπρεπείς μελετητές της ελληνικής φιλοσοφίας, οι οποίοι όχι μόνο θα εξετάσουν τη σχέση ανθρώπου-φύσης ως φιλοσοφικό πρόβλημα, αλλά και θα δείξουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συλλάβει πολλαπλά την ουσία των περιβαλλοντικών προβλημάτων και έδωσαν παραδειγματικές λύσεις, όπως με την εκτέλεση σημαντικών έργων, με τη θεσμοθέτηση νόμων που προστάτευαν απόλυτα το περιβάλλον, ακόμη και με τη δημιουργία πόλεων που ήταν απόλυτα εναρμονισμένες με ισχυρούς οικολογικούς κανόνες, παρόλο που τα τότε προβλήματα πολύ απείχαν από την οξύτητα με την οποία εμφανίστηκαν αιώνες αργότερα».


Νικολοπούλου-Σταμάτη:
«ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ,
ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ»

Εν συνεχεία η αντιπρόεδρος του συνεδρίου, καθηγ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, παθολογοανατόμος-κυτταρολόγος, που διδάσκει Περιβαλλοντική Παθολογική Ανατομία στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, επεσήμανε: «Είναι γεγονός, ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η γη υποφέρει εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η ραγδαία κλιματική αλλαγή, η εξαφάνιση ειδών, η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και η ρύπανση του νερού και του εδάφους, η λειψυδρία και η αποψίλωση των δασών αλλά και η πυρηνική απειλή, έχουν υποκινήσει την ανησυχία και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας. Για το λόγο αυτό, απαιτείται, όχι μόνο η κατανόηση αυτών των φαινομένων, αλλά και η ανάπτυξη στρατηγικής η οποία θα βασίζονται στη διεπιστημονική συνεργασία ώστε να υπάρξει αποτελεσματική διαχείρισής τους. Οι ήπιες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευτές δεκαετίες δεν απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα, αφήνοντας ανοικτά τα μέτωπα μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, στο συνέδριο θα εξεταστούν: Η Χημική Ρύπανση, η Ακτινοβολία, η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις τους στην υγεία, όπως ο καρκίνος, η υπογονιμότητα, το στρες και άλλες ασθένειες που οφείλονται στη ρύπανση. Αν και πολλές από τις σημερινές απειλές είναι γνωστές στην επιστήμη εδώ και αρκετά χρόνια, η σύγχρονη πολιτική απάντηση είναι ανεπαρκής γιατί λείπει η ευαισθητοποίηση τόσον αυτών που παίρνουν αποφάσεις όσο και αυτών που τις εφαρμόζουν».
Είπε αναλυτικότερα: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η γη υποφέρει εξ αιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η ραγδαία κλιματική αλλαγή, η εξαφάνιση ειδών, η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και η ρύπανση του νερού και του εδάφους, η λειψυδρία και η αποψίλωση των δασών έχουν  υποκινήσει  την ανησυχία και το ενδιαφέρον.  Για το λόγο αυτό, απαιτείται, όχι μόνο η κατανόηση αυτών των φαινομένων, αλλά και η προσπάθεια εξαγωγής λύσεων οι οποίες θα είναι απόρροια της συνεργασίας της τεχνολογίας, της διαχείρισης και της πολιτικής. Τα περισσότερα από αυτά τα περιβαλλοντικά προβλήματα επιδεινώνονται με πρωτοφανή γρήγορο ρυθμό για την ιστορία της ανθρωπότητας. Οι ήπιες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευτές δεκαετίες δεν απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα, αφήνοντας ανοικτά τα μέτωπα μέχρι και σήμερα.
Η επιστημονική προσέγγιση του περιβάλλοντος, με επίκεντρο τα φλέγοντα ζητήματα και τις πιο αποτελεσματικές προτάσεις για  την αντιμετώπισή τους, αποτελεί το αντικείμενο αυτού του τετραήμερου συνεδρίου  με θέμα «Η ελληνική οικολογική δεοντολογία ως πρότυπο για την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και αντίδρασης έναντι των δραματικών αλλαγών στον πλανήτη». Ειδικότερα, θα εξεταστούν: Χημική Ρύπανση, Ακτινοβολία, Κλιματική Αλλαγή   και οι επιπτώσεις τους στην υγεία όπως ο καρκίνος, υπογονιμότητα,  και άλλες ασθένειες που οφείλονται στη επίδραση  του περιβάλλοντος. Οι δεοντολογικές και φιλοσοφικές ανησυχίες που απορρέουν από την πλούσια ελληνική ιστορία αποτελούν το κατάλληλο πλαίσιο για τη δημιουργία προηγμένων και καινοτόμων πολιτικών.
Αν και πολλές από τις σημερινές απειλές είναι γνωστές στην επιστήμη εδώ και αρκετά χρόνια, η σύγχρονη πολιτική απάντηση είναι καθυστερημένη και ανεπαρκής. Συνεπώς, το συνέδριο  αυτό εξετάζει νέα μέσα αντιμετώπισης των καίριων ζητημάτων. Ένας τρόπος να προσεγγίσουμε με προοδευτική σκέψη τα επίκαιρα αυτά προβλήματα προκύπτει από την πλούσια ελληνική φιλοσοφική εμπειρία. Άλλες προσεγγίσεις, όπως η «Πράσινη Οικονομία» και η Κυκλική Οικονομία έχουν προστεθεί πιο πρόσφατα στο πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διάσημοι επιστήμονες και Ερευνητές .. Μεταξύ αυτών, ο Nicholas Ashford (MIT, ΗΠΑ) ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας του βασικού εγχειριδίου για την αειφόρο ανάπτυξη το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με ειδικές αναφορές στη βιομηχανία και την τεχνολογία. Αναμένεται να πραγματευτεί το φάσμα των πολιτικών που παρέμειναν ανέγγιχτες μέχρι σήμερα. Ο Ernst von Weizsäcker είναι ένας Γερμανός, παγκοσμίου φήμης, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης. Η πρότασή του θα καλέσει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσουν μια προληπτική πολιτική σχετικά με την αλλαγή του κλίματος. Άλλοι σημαντικοί ομιλητές γύρω από το θέμα είναι ο Ακαδημαικός Καθηγητής Χρήστος Ζερέφος, ο Μαρκό Μαρτούζι από΄την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας  η Karen Bernstein (ΗΠΑ) η οποία θα μιλήσει για το ζήτημα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης της φτώχειας και της μετανάστευσης Ο Andreas Gies (Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) θα εξετάσει το πρόβλημα της δυσκολίας ελέγχου των χημικών ουσιών στο περιβάλλον και της αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προφυλάξει τους πολίτες της. Τα σχόλιά του για την περιβαλλοντική υγεία θα αναλυθούν λεπτομερώς από τον Devra Davis (ΗΠΑ), η οποία  θα μιλήσει για την έρευνά της  για τους δεσμούς ανάμεσα στον καρκίνο και την Περιβαλλοντική   ρύπανση. Περισσότερες πληροφορίες για την εξάπλωση και την παράνομη χρήση του Αμιάντου  στις αναπτυσσόμενες χώρες  αλλά και την βλαπτική  επίδραση της ανεξέλεγκτης χρήσης της Νανοτεχνολογίας θα παράσχει η καθ. Rahman Quamar (Ινδία), η οποίος πρόσφατα διοργάνωσε ένα επιτυχημένο συνέδριο για την γενετική και περιβαλλοντική υγεία της Γυναίκας στο Πανεπιστήμιο AMITY  στην Ινδία. Δίκτυο 130 διεθνών Πανεπιστημίων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τον Ελληνικό  Πολιτισμό όπως θα αναπτύξει ο Καθηγητής και Πρύτανης Aseem Chauhan.
Το πλάνο παρακολούθησης του συνεδρίου στρέφεται προς διάφορες κατευθύνσεις:
(-) Πρόταση για την ανάδειξη ενός τιμητικού βραβείου Nobel  το οποίο θα απονέμεται ως ανώτατο βραβείο για επιστήμονες που αφιέρωσαν την επαγγελματική τους ζωή και κοινωνική δράση  σε εξέχοντα διεπιστημονικά επιτεύγματα σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση .
(-) Δημιουργία ενός μεταπτυχιακού και διδακτορικού εκπαιδευτικού δικτύου για την περιβαλλοντική υγεία στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα με προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας και  το οποίο ταυτόχρονα  θα συνδέεται με την Ινδία και τις ΗΠΑ.
Θεμελιώδη στόχευση του συνεδρίου αποτελεί η εξέταση των βασικών αιτιών και των επιπτώσεων που υφίσταται το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πιεστικός χαρακτήρας των προβλημάτων πρέπει να λάβει άμεσες λύσεις με τη βοήθεια των νέων προτύπων σκέψης που θα αναδειχθούν μέσα από την πολιτική που θα ακολουθηθεί, ορισμένες από αυτές μάλιστα θα πηγάζουν από την παραδοσιακή ελληνική φιλοσοφία».


 Γ. ΔΕΛΛΗΣ:
«Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ
ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΥΣ»

Το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου και μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου ομότιμος καθηγ. Γιάννης Δελλής, μεταξύ άλλων είπε: «Η περιβαλλοντική ηθική και η προστασία της φύσης, ξεκίνησε από τους προσωκρατικούς, οι οποίοι υπεστήριζαν ότι ο άνθρωπος δεν είναι διαφορετικός από τη φύση, αλλά ο ίδιος είναι φύση, είναι μέρος του όλου. Για την αρχαία Ελλάδα η καταστροφή της φύσης ήταν αδικία, αυθαιρεσία (Ύβρις) και πέρα από την όποια ανθρώπινη ποινή, η ίδια η φύση πίστευαν, ότι έπαιρνε την εκδίκηση της. Αυτό θα αποδειχθεί από τις εξαιρετικές εργασίες καθηγητών που μετέχουν στο συνέδριο.


Κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ:
«Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ.ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»

Η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στο προηγούμενο διεθνές συνέδριο που έγινε το 2016 και κατά την διάρκεια του, Ιδρύθηκε το Διεθνές Κέντρο του οποίου τα πρακτικά διατέθηκαν δωρεάν.
«Πριν από δύο χρόνια, σε αυτή την όμορφη αίθουσα που μας είχε παραχωρήσει ευγενώς, όπως και τώρα, το Μέγαρο «Υπατία», είχαμε υποσχεθεί ότι θα εγκαταστήσουμε στην παγκόσμια συνείδηση, έναν μεγάλο διεπιστημονικό συνεδριακό θεσμό γεφύρωσης της Ακαδημαϊκής κοινότητας, της Πολιτείας και των ενεργών πολιτών. Ιδρύσαμε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Α’ αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, το οποίο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διοργανώνει και το φετινό συνέδριο, με θέμα: «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι Ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής».
Η Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου, τόνισε με έμφαση, ότι «ο πλανήτης αντιμετωπίζει τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα στη γη, στο νερό και στον αέρα. Αντιμετωπίζει τον πιο μεγάλο αντίπαλό του, από τότε που εμφανίστηκαν οι μονοκύτταροι οργανισμοί. Τη φονική μηχανή που λέγεται «ασυλλόγιστος άνθρωπος». Ένα ον, ικανό να καταστρέφει, εξίσου αποτελεσματικά με το να κάνει θαύματα. Ο πλανήτης πεθαίνει αβοήθητος με μόνους συμμάχους, κάποιους διαπρεπείς επιστήμονες και μερικές χιλιάδες ενεργούς πολίτες».
Η ίδια, υποστήριξε, πως «τα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο τεχνικά, είναι και ηθικά, όπως συμβαίνει και με όλες τις κρίσεις». « Εμείς», είπε καταλήγοντας, « έχουμε, από καιρό, ταχθεί στο πλευρό των ανθρώπων που αγαπούν και προστατεύουν τη ζωή σε κάθε της μορφή. Επειδή, πιστεύουμε ότι αυτό που υψώνει τον άνθρωπο, είναι η Παιδεία και επειδή πιστεύουμε ότι, η Ελληνική Παιδεία, η Ελληνική Ηθική, μπορούν να προσφέρουν απαντήσεις και εργαλεία διαχείρισης και στην περιβαλλοντική κρίση».
Αναλυτικότερα είπε:
«Πριν από δύο χρόνια, σε αυτή την όμορφη αίθουσα που μας είχε παραχωρήσει ευγενώς, όπως και τώρα, το Μέγαρο «Υπατία», σας είχαμε υποσχεθεί ότι θα εγκαταστήσουμε στην παγκόσμια συνείδηση, έναν μεγάλο διεπιστημονικό συνεδριακό θεσμό γεφύρωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας, της πολιτείας και των ενεργών πολιτών.
Όπως αποδείχθηκε, τον Αύγουστο του 2016, στην Αρχαία Ολυμπία, τηρήσαμε στο ακέραιο την υπόσχεσή μας. Στην τσάντα όλων σας, βρίσκεται ένας τόμος των πρακτικών του συνεδρίου αυτού, με τίτλο «η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος».


Ιδρύσαμε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Α’ αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, το οποίο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διοργανώνει και το φετινό συνέδριο.
Αυτή την φορά, με θέμα: «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι Ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής».
Γιατί, ποιό είναι το νόημα να ερευνούμε, να φιλοσοφούμε, να κάνουμε τα πάντα αμέριμνοι, όντες συγκάτοικοι σε έναν πλανήτη που πεθαίνει αβοήθητος, με μόνους συμμάχους, κάποιους διαπρεπείς επιστήμονες και μερικές χιλιάδες ενεργούς πολίτες;
Ο πλανήτης μας, αντιμετωπίζει τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα. Στη γη, στο νερό και στον αέρα. Αντιμετωπίζει τον πιο μεγάλο αντίπαλό του από τότε που εμφανίστηκαν οι μονοκύτταροι οργανισμοί. Την φονική μηχανή που λέγεται «ασυλλόγιστος άνθρωπος». Ένα ον, ικανό να καταστρέφει, εξίσου αποτελεσματικά με το να κάνει θαύματα.
Τα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο τεχνικά, είναι και ηθικά. Όπως συμβαίνει και με όλες τις κρίσεις.
Εμείς έχουμε, από καιρό, ταχθεί στο πλευρό των ανθρώπων που αγαπούν τη ζωή σε κάθε της μορφή, ΕΠΕΙΔΗ αγαπούμε τον άνθρωπο.
Επειδή, πιστεύουμε ότι αυτό που υψώνει τον άνθρωπο είναι η Παιδεία και επειδή πιστεύουμε ότι, η Ελληνική Παιδεία, η Ελληνική σκέψη-διαχρονικά- μπορούν να προσφέρουν απαντήσεις και εργαλεία διαχείρισης ΚΑΙ στην περιβαλλοντική κρίση.
Το εφετινό μας συνέδριο, νομίζω πως είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα για το σπουδαίο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης, νομίζω πως, η διεπιστημονική προσέγγιση που ακολουθούμε και αυτή την φορά, θα φέρει κοντά σπουδαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, από όλα τα πεδία έρευνας και γνώσης.
Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους τους καταξιωμένους επιστήμονες που εργάστηκαν μαζί με τον καθηγητή και πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του Διεθνούς Κέντρου, Στέφανο Παϊπέτη και την καθηγήτρια κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, αλλά και τον καθηγητή Ιωάννη Δελλή.
Με την συμμαχία και την συνεργασία της πρυτάνεως και του αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητών Κυριαζοπούλου και Πολύζου, τους οποίους θερμά ευχαριστώ.
Είναι σημαντικό, επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι το προσκλητήριό μας βρήκε ανταπόκριση και από τους Κύπριους αδελφούς μας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται κοντά μας με μια υπέροχη πολιτιστική συμβολή στην τελετή έναρξης στις 17 Ιουνίου. Τόσο, «το μνημείο των αθανάτων», όσο και ο Όμιλος Χαβάτζια, δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι όχι μόνο αείχρονος, αλλά και ενιαία. Ο Ελλαδικός και ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι ΜΙΑ φωνή που πρέπει και μπορεί να ακουστεί δυνατά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Τέλος θέλω να τονίσω ότι η παρακολούθηση του Συνεδρίου, από την αρχή έως το τέλος του, είναι απολύτως ελεύθερη, γιατί την επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά μας, δωρεάν τη λάβαμε και δωρεάν οφείλουμε να την μεταβιβάσουμε σε όλους όσους ενδιαφέρονται. Το μεγάλο αυτό συνέδριο, λοιπόν, είναι ανοικτό, χωρίς κόστος για οποιονδήποτε θέλει να γίνει κοινωνός της γνώσης. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τον σύζυγό μου Περικλή Παναγόπουλο, χωρίς την μακρόχρονη οικονομική και ηθική συμβολή του οποίου, δεν θα μπορούσα να στηρίζω τόσες και τόσο σημαντικές, για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, δράσεις».

 «ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ» ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΑΠΡΕΠΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Το εκτόπισμα του συνεδρίου, εδράζεται στους επιστήμονες με παγκόσμιο κύρος που συμμετέχουν σ’ αυτό. Ενδεικτικά, ο Nicholas Ashford (MIT, ΗΠΑ) ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας του βασικού εγχειριδίου για την αειφόρο ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με ειδικές αναφορές στη βιομηχανία και την τεχνολογία. Αναμένεται να πραγματευτεί το φάσμα των πολιτικών που παρέμειναν ανέγγιχτες μέχρι σήμερα. Ο Ernst von Weizsäcker είναι ένας Γερμανός, παγκοσμίου φήμης, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης. Η πρότασή του θα καλέσει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσουν μια προληπτική πολιτική σχετικά με την αλλαγή του κλίματος. Άλλοι σημαντικοί ομιλητές γύρω από το θέμα, είναι ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο Marco Martouzzi από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Karen Bernstein (ΗΠΑ), η οποία θα μιλήσει, για το ζήτημα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης της φτώχειας και της μετανάστευσης Επίσης, ο Andreas Gies (Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος), ο οποίος θα εξετάσει το πρόβλημα της δυσκολίας ελέγχου των χημικών ουσιών στο περιβάλλον και της αδυναμίας της Ε.Ε. να προφυλάξει τους πολίτες της. Τα σχόλιά του για την περιβαλλοντική υγεία θα αναλυθούν λεπτομερώς από τhν Devra Davis (ΗΠΑ), η οποία θα μιλήσει για την έρευνα της που σχετίζεται με τους δεσμούς ανάμεσα στον καρκίνο και την Περιβαλλοντική ρύπανση.
Για την εξάπλωση και την παράνομη χρήση του Αμιάντου στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και για την βλαπτική επίδραση της ανεξέλεγκτης χρήσης της Νανοτεχνολογίας θα μιλήσει η Καθ. Rahman Quamar ( Ινδία).Ο Καθηγητής και Πρύτανης Aseem Chauhan με δίκτυο 130 διεθνών Πανεπιστημίων, θα ανακοινώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό και την διάθεση του να επενδύσει στη χώρα μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΠΕΛ
ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο συνέδριο σύμφωνα με την καθηγ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, θα προταθεί, η θεσμοθέτηση τιμητικού βραβείου Nobel, το οποίο θα απονέμεται ως ανώτατο βραβείο για επιστήμονες που αφιέρωσαν τη ζωή τους, σε εξέχοντα διεπιστημονικά επιτεύγματα σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Επίσης τη δημιουργία ενός μεταπτυχιακού και διδακτορικού εκπαιδευτικού διεθνούς δικτύου για την περιβαλλοντική υγεία, με την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας.


ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «THE PEACEMAKERS»

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου, ο οποίος μίλησε για την καλλιτεχνική εκδήλωση με το περίφημο έργο του Karl Jenkins «THE PEACEMAKERS». Ένα έργο-μήνυμα ειρήνης και πανανθρώπινης συμφιλίωσης, που θα παρουσιαστεί στην τελετής έναρξης των εργασιών του συνεδρίου.« Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται με την χορηγία του «Μνημείο Των Αθανάτων» και του Κυπριακού Ομίλου Επιχειρήσεων Χαβάτζια. Το μεγάλο αυτό Μουσικό Έργο του Karl Jenkins («Οι Ειρηνευτές»), γράφτηκε για χορωδία, ορχήστρα, και σολίστ. Αφιερώθηκε από τον συνθέτη το 2011 σε όσους έχασαν τη ζωή τους εν καιρώ πολέμου, και συγκεκριμένα στους αθώους πολίτες. Το κείμενο του έργου έχει μορφοποιηθεί από λόγια των Percy Bysshe Shelley, Gandhi, The Dalai Lama, Terry Waite, Mother Teresa, Albert Schweitzer, Carol Barratt, Karl Jenkins, St. Francis of Assisi, Sir Thomas Malory, Rumi, Nelson Mandela, Bahá'u'lláh, Anne Frank (E,L). «Στην Πάτρα, το έργο θα εκτελεσθεί από την Χορωδία Orphean Singers Cyprus, την Ορχήστρα του Ανοικτού Ελληνικού Πανεπιστημίου, την Υψίφωνο Veronika Sergienia, και τη Μεσόφωνο Anastasia Maximova ενώ εγώ θα διευθύνω την Ορχήστρα», είπε. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο της εκδήλωσης που θα απολαύσουν όσοι την παρακολουθήσουν είναι, το παράλληλο οπτικό μέρος που θα προβάλλεται σε μέγεθος οθόνης κινηματογράφου.
Τον συντονισμό πραγματοποίησε η δημοσιογράφος κ. Έμη Λιβανίου-Ζησιοπούλου.

Το συνέδριο τελεί ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ.

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ήταν εκεί. Φωτογραφίες: Μουσαίος.
ΔΕΙΤΕ το σχετικό βίντεο ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΗΘΙΚΗ, ΠΑΙΠΕΤΗΣ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ, ΔΕΛΛΗΣ, ΛΙΒΑΝΙΟΥ, ΧΑΒΑΤΖΙΑ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΠΑΤΡΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, Χατζηλοιζου, Μνημειο Των Αθανατων, Ζερεφος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ