Αναπαράσταση αρχαίας οικίας στην αρχαία Πομπηία και φυσικά και την Ρώμη


Αναπαράσταση αρχαίας οικίας
στην αρχαία Πομπηία
και φυσικά και την Ρώμη



Για τα σπίτια των αρχαίων Ρωμαίων, έχουμε μια εξαιρετική μαρτυρία, από τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας.
Οι πλούσιοι ζούσαν σε ένα σπίτι με το vestibulum, που οδηγούσε στο εσωτερικό, προς το atrium (< αίθριο), που ήταν κάτι σαν μια aula (< αυλή), γύρω από το impluvium, μια ορθογώνια δεξαμενή-"πισίνα", η οποία συνέλεγε το βρόχινο νερό και εν συνεχεία το μετέφερε σε μια υπόγεια δεξαμενή.
Το tablinum, δίπλα στο atrium, ήταν μια αίθουσα διδασκαλίας ή γραφείο, όπου φυλάσσονταν τα αρχεία της οικογένειας.
Στην αντίθετη πλευρά ήταν ο κήπος, hortus.
Δίπλα στο αίθριο υπήρχαν και όλα τα δωμάτια, τα cubicula. Το σπίτι ήταν μονώροφο και ελάμβανε το φως, από το άνοιγμα της επικλινούς οροφής, της compluvium.


Οι πλουσιότεροι πολίτες ξόδευαν πολύ χρόνο στα λουτρά, τα πραγματικά κέντρα της κοινωνικής ζωής. Πρώτα βυθίζονταν στο calidarium, μια μπανιέρα με ζεστό νερό, μετά πέρναγαν από το tepidarium, για να συνηθίσουν την μεταβολή της θερμοκρασίας, και κατέληγαν στο frigidarium, μια μπανιέρα με κρύο νερό…
Άνθρωποι ολιγότερο πλούσιοι ζούσαν σε συνοικίες, σε συγκροτήματα παρόμοια με τα σύγχρονα/πολυκατοικίες. Αυτά αποτελούνταν από διάφορους ορόφους για να εκμεταλλευτούν τον χώρο προς τα επάνω.

ΠΗΓΗ: Planet Pompeii.

Φυσικά, όπως όλα, και αυτήν την δομή οι Ρωμαίοι την αντέγραψαν από τους αρχαίους Έλληνες.
Τέλος, πολυώροφα αρχαία κτηριακά συγκροτήματα στην Ελλάδα υπήρχαν στην Μήλο (Φυλακωπή), μινωική Κρήτη, Σκύρο, Θήρα, κ.α.

ΔΕΙΤΕ και ΑΚΟΥΣΤΕ την ομιλία του Γ. Λεκάκη "Αυλή η δελφύς του ελληνικού πολιτισμού".

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ρωμη, Πομπηια, αιθριο, οικια, αυλη, βριχη νερο, δεξαμενη, αιθουσα διδασκαλιας, γραφειο, κηπος, δωματιο, οροφος, οροφη, λουτρο, πολυκατοικια, Μηλος, Φυλακωπη, μινωικη Κρητη, Σκυρος, Θηρα


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ