Παίζουμε σε λάθος γήπεδο - της Μ. Βέργου


Παίζουμε σε λάθος γήπεδο


Κι αν έπιασα την πένα είναι γιατί με πνίγει ο πόνος και ξεχειλίζει η αγωνία για την χώρα μου. Βλέπω τους νεοέλληνες να αντιδρούν γιατί τους «κόβουν τον μισθό τους». Με μερικά ευρώ, λίγα ή πολλά, λιγότερα, νομίζουν ότι φτωχαίνουν και ότι θίγεται η «αξιοπρέπειά» τους και το «βιοτικό» τους επίπεδο που «με αγώνες», όπως λένε, κατέκτησαν.
Σε όλα αυτά, και σε όσα χυδαία και φαύλα εκτυλίσσονται γύρω μου, έχω να αντιτάξω τα εξής:
Ο Έλληνας δεν φτώχυνε σήμερα που του αφαίρεσαν, δικαίως ή αδίκως, δεν το εξετάζω και δεν με αφορά, λίγα ή πολλά ευρώ από την τσέπη του.
Ο Έλληνας φτώχυνε, όταν του αφαίρεσαν ό,τι πολυτιμότερο είχε: την γλώσσα του.
Η γλώσσα, ως γνωστόν, και δεν είναι της παρούσης η επιστημονική ανάλυσις, δεν είναι μόνον όργανον επικοινωνίας, αλλά πρωτευόντως όργανον σκέψεως. Καταστρέφοντας την γλώσσα του ανθρώπου καταστρέφεται η σκέψις του και το ανθρώπινο υποκείμενο καθίσταται αντικείμενο. Το ανθρώπινο ον έτσι μαζοποιείται και γίνεται εύκολα υποχείριο και πειθήνιον όργανον… Τις τελευταίες τέσσερις σχεδόν δεκαετίες αυτό το έθνος (και όχι λαός διότι λας=πέτρα, και οι Έλληνες δεν έχουμε σχέση με πέτρινα κατασκευάσματα), έχασε πλήρως τον προσανατολισμό του: Επικεντρώθηκε σε ό,τι στην γλώσσα του, την μοναδική σημειολογική γλώσσα στον κόσμο (στην οποία η λέξη εμπεριέχει την σημασία και την ουσία της έννοιας που αναπαριστά), καλείται χρήματα (χρώμαι=χρησιμοποιώ) και νομίσματα (νομίζω), προς αυτά δηλαδή που είναι για να τα χρησιμοποιούμε και όχι να μας χρησιμοποιούν και αυτά που έχουν νομιζόμενη ύπαρξη…
Ως γνωστόν, κατά τους Έλληνας, οι αισθήσεις πλανούν (γεγονός που ήδη αποδεικνύεται αδιασείστως από την σύγχρονη επιστημονική έρευνα), ενώ η επίπλαστη υλική πραγματικότης είναι τμήμα μόνον της καθόλου πραγματικότητος, που συλλαμβάνεται νοητικώς. Τούτο προϋποθέτει ορθή χρήση του νου, χωρίς την οποία επέρχεται αποπροσανατολισμός και απώλεια συνειδήσεως.
Μετά από δεκαετίες σκοταδισμού ο Έλλην είναι ώρα να ξαναβρεί τον προσανατολισμό του. Μονόδρομος προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ο πολιτισμός, οι τέχνες και τα γράμματα. Αυτό που γνωρίζει καλά ο Ελλην και που έχει ανέκαθεν προσφέρει στην ανθρωπότητα είναι ο πολιτισμός: ιδέες, αξίες, αρχές, ιδανικά, έργα της διανοίας, φιλοσοφία.
Εδώ και καιρό αισθάνομαι, ότι «παίζουμε σε λάθος γήπεδο» και ότι για να βγούμε κερδισμένοι πρέπει να μεταφέρουμε τον αγώνα στο γήπεδο που μας ταιριάζει, σ’ αυτό του πολιτισμού.
Είμαι, όπως έχει γράψει η Χαρά Νικοπούλου, «παιδί του ‘74». Μου πλήγωσαν την γλώσσα μου, ευτυχώς όχι ανεπανόρθωτα, στην Β’ δημοτικού, στην ευαίσθητη ηλικία των 7 ετών. Έκτοτε, έστω και ασυναίσθητα, οι συμπαθείς περισπωμένες και τα πνεύματα που στόλιζαν τα κείμενα του αναγνωστικού της Α’ δημοτικού, στόλιζαν και την σκέψη μου. Τουλάχιστον εγώ γνωρίζω, γιατί όταν μιλώ λέω «αφύπνιση» και όχι «απύπνιση». Τα σημερινά παιδιά, που δεν έχουν διδαχθεί το πολυτονικό σύστημα, δεν το γνωρίζουν … αν και είναι βέβαιον ότι έχουν πολύ καλή αντίληψη και μάλιστα καλύτερη από την δική μας. Ήδη σήμερα δρομολογείται νέα δολοφονία της ελληνικής γλώσσας με κατάργηση των φωνηέντων η, υ, ω και των διπλών συμφώνων ξ, και ψ, που έχουμε ιερό καθήκον να αποτρέψουμε.
Έχω την ακράδαντη πεποίθηση, ότι η σωτηρία της Ελλάδος, - που σ’ αυτήν την κομβική στιγμή της Ιστορίας θα συμπαρασύρει την ανθρωπότητα, πρωτοπόρος γαρ ο Έλλην,- θα βασιστεί σε ένα νέο κίνημα Διαφωτισμού, που θα ξεπηδήσει από τους κόλπους των υγιώς σκεπτομένων, κατά συνείδησιν δρώντων, Ελληνόψυχων Ελλήνων. Όσο περισσότεροι άμεσα προσχωρήσουμε σ’ αυτό, τόσο συντομότερα και λιγότερο επώδυνα, θα επιτελέσουμε το ιερό, επιβαλλόμενο από τους καιρούς Καθήκον
Ο ΜΕΓΑΣ ΠΑΝ ΔΕΝ ΤΕΘΝΗΚΕΝ

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου-6 Ιουλίου 2012.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ, ΒΕΡΓΟΥ, ιδεες, αξιες, αρχες, ιδανικα, εργα διανοιας, φιλοσοφια, ιδεα, αξια, αρχη, ιδανικο, διανοια, φιλοσοφα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ