ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2018 στον Άραχθο


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2018
στον Άραχθο
(7–10 Ιουνίου) 


Στο πλαίσιο της πανελλήνιας επικοινωνιακής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας θα πραγματοποιήσει δράσεις με κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού τον ποταμό Άραχθο.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Α) «Ο Άραχθος κυλάει, παραμύθια τραγουδάει», στο  Παραποτάμιο Πάρκο Νεοχωρίου, 7 Ιουνίου 2018:
Εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Ο Άραχθος κυλάει, παραμύθια τραγουδάει», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας και τον Δήμο Νικολάου Σκουφά. Συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και το Σώμα Προσκόπων Άρτας.
Η δράση περιλαμβάνει:
· Καλωσόρισμα από την κ. Θεοδώρα Κοντογιάννη, Τμηματάρχη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Άρτας.
· Χαιρετισμός από την κ. Ασπασία Ίσαρη, Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας, και εισήγηση–ομιλία με τίτλο «Αμβρακικός ο Μαγικός».
· Εισήγηση-ομιλία με τίτλο «Μνημεία στις όχθες του Αράχθου» και παρουσίαση με power point.
· Ανάγνωση παραμυθιού με τίτλο «Ο Άραχθος κυλάει, παραμύθια τραγουδάει», εμπνευσμένο από την ιστορία της Αμβρακίας, της κορινθιακής αποικίας που αναπτύχθηκε στην ανατολική όχθη του Αράχθου. Μέσα από τους τρεις πρωταγωνιστές του παραμυθιού, οι μαθητές θα πληροφορηθούν σχετικά με την ίδρυση της αποικίας, τη συμβολή του ποταμού στην ανάπτυξή της, ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή του ποταμού, στοιχεία για τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και τους μύθους που συνδέονται με την Αμβρακία.
· Χειροτεχνίες και επιδαπέδια παιχνίδια που εμπνέονται από τον Άραχθο και τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν γύρω από αυτόν στο πέρασμα των αιώνων. Η ιδέα χειροτεχνίας και η κατασκευή επιδαπέδιου παιχνιδιού ανήκουν στο Εργαστήριο Ξύλου Μελιντάρης.
Η δράση απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Α΄θμιας εκπαίδευσης.
Έναρξη: 09.00 π.μ.
Συντονιστές της δράσης: Β. Γαλάνη, Α. Κατσαρού, Δ. Γκάμαρη (ΕΦΑ Άρτας), Α. Ίσαρη (ΚΠΕ Αράχθου Άρτας).



Β) Θεματικές Ξεναγήσεις  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας,
8 Ιουνίου 2018
Θα πραγματοποιηθούν δύο θεματικές ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, στους χώρους της μόνιμης έκθεσης, όπου οι μαθητές της Α΄θμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν ευρήματα που σχετίζονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με τον Άραχθο και την επίδρασή του στην ίδρυση και εξέλιξη της Αμβρακίας.
Η δράση απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 09.00 π.μ. και στις 11.30 π.μ.
Συντονίστρια της δράσης: Β. Γαλάνη.

Γ) Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, Παρηγορήτισσα, 9 Ιουνίου 2018
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα με ελεύθερη είσοδο να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, όπου θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στη μόνιμη έκθεση και τις δύο περιοδικές εκθέσεις που λειτουργούν στο Μουσείο με τίτλο «Νεώτερη Κεραμεική από την Άρτα 16ος – 20ος αιώνας» και «Νεώτερη Κεραμική από την Ήπειρο-Συλλογή Φ. Ραπακούση».
Ομοίως, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί με ελεύθερη είσοδο  τον βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας, που λειτουργεί ως μουσειακός χώρος και τη Γλυπτοθήκη που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του ναού.

Δ) Ποδηλατοβόλτα στα μνημεία της δυτικής όχθης του Αράχθου, 10 Ιουνίου 2018.
Διοργάνωση ποδηλατοβόλτας σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας, στα μνημεία που σώζονται στις δύο όχθες του Αράχθου. Ως αφετηρία ορίζεται το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας και τελικός προορισμός το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.
Κατά μήκος της διαδρομής θα πραγματοποιηθούν στάσεις και ξεναγήσεις από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας στους βυζαντινούς ναούς Αγίου Δημητρίου του Κατσούρη στους Πλησιούς, Αγίου Νικολάου της Ροδιάς στους Κιρκιζάτες, Αγίου Βασιλείου της Γέφυρας και Παναγίας Βλαχέρνας, από όπου θα διέλθουν οι ποδηλάτες.

Έναρξη δράσης: 10.00 π.μ.
Κατά την διάρκεια του εορτασμού θα προβληθεί βίντεο με τίτλο «Άραχθος: ο ποταμός της Αμβρακίας και ο ποταμός της βυζαντινής Άρτας» στις οθόνες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας (Facebook, YouTube).

Πληροφορίες - Ξεναγήσεις: Β. Γαλάνη, Α. Κατσαρού, Δ. Γκάμαρη (ΕΦΑ Άρτας).
Τηλ. επικοινωνίας: 26810 24636, e-mail: efaart@culture.gr
Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ. Αρχαιολόγος.

ΔΕΙΤΕ επίσης: Άραχθος, ο ποταμός της Αμβρακίας και της βυζαντινής Άρτας​.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΡΤΑ, ΑΡΑΧΘΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΜΒΡΑΚΙΑ, ΠΟΔΗΛΑΤΟ, Αγιος Δημητριος του Κατσουρη, Πλησιοι, Αγιος Νικολαος της Ροδιας, Κιρκιζατες, Αγιος Βασιλειος της Γεφυρας, Παναγια Βλαχερνα, Παρηγορητισσα, Ραπακουσης, Αμβρακικος κολπος, Παραποταμιο Παρκο Νεοχωριου, Νεοχωρι

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ