Η επίσκεψη του Αμερικανού νομπελίστα καθηγητή George Smoot στην Ελλάδα! Επισκέφθηκε Παρθενώνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Δελφούς, Ολυμπία, Σπάρτη και Πελλάνα, όπου εξέφρασε την οργή του για το μπάζωμα του αρχαίου νεκροταφείου! Ζήτησε και φωτογραφήθηκε με το μαρμάρινο ανάγλυφο του αρχαίου Λακεδαιμόνιου ποιητή και μουσικού Αλκμάνος, που πρώτος, 27 αιώνες πριν, διατύπωσε την θεωρία της Κοσμογονίας! - βίντεο


Η επίσκεψη του Αμερικανού νομπελίστα καθηγητή
George Smoot στην Ελλάδα!

Επισκέφθηκε Παρθενώνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Δελφούς, Ολυμπία, Σπάρτη και Πελλάνα,
όπου εξέφρασε την οργή του
για το μπάζωμα του αρχαίου νεκροταφείου!

Ζήτησε και φωτογραφήθηκε με το μαρμάρινο ανάγλυφο
του αρχαίου Λακεδαιμόνιου ποιητή και μουσικού Αλκμάνος,
που πρώτος, 27 αιώνες πριν,
διατύπωσε την θεωρία της Κοσμογονίας! 

Κείμενο, αποκλειστικές φωτογραφίες, video:
Του συνεργάτη μας στην Λακωνία, Νίκου Μπακή

Ο δρ. Σμουτ (δεξιά) και ο δρ. Σπαντίδος
στο άγαλμα του Λεωνίδα, στην Σπάρτη.

Πριν λίγο καιρό επισκέφθηκε την χώρα μας ο Αμερικανός καθηγητής Κοσμολογίας, dr. George Smoot (*), και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής, στα πλαίσια διάλεξης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Διδάσκοντας το Σύμπαν», που συνδιοργάνωσε το Paris Centre for Cosmological Physics, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας και το Ίδρυμα Ευγενίδου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο δρ. Σμουτ (δεξιά) και ο δρ. Σπαντίδος
ενώπιον του αναγλύφου ενός των σημαντικοτέρων ρητών των Λακεδαιμονίων,
ένα από αυτά που τους έκανε να μεγαλουργήσουν...
Στο ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΝ στο Γεωργίτσι...

Κατά την σύντομη παραμονή του στην Ελλάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί διάφορα αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους, όπως τον Παρθενώνα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, τους Δελφούς, την Αρχαία Ολυμπία, την Σπάρτη και την Αρχαία Πελλάνα.

Ο δρ. Σμουτ (στην μέση), ο δρ. Σπαντίδος (δεξιά)
και ο συνεργάτης μας, Ν. Μπακής,
σε είσοδο ενός αρχαίου τάφου,
στο Βασιλικό Νεκροταφείο στην Πελλάνα!

Εντυπωσιάστηκε από την άψογη φιλοξενία που του επιφύλαξε ο καλός του φίλος και συνεργάτης, καθηγητής dr. Δημήτρης Σπαντίδος και από την ξενάγησή του στον Βασιλικό Τάφο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης στην Αρχαία Πελλάνα. Ο οποίος έμεινε κυριολεκτικά έκθαμβος μπροστά σ' αυτό το θαύμα της αρχιτεκτονικής, ηλικίας 4.000 ετών, παρ’ όλην την άθλια κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Βασιλικό Νεκροταφείο. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει και την οργή του κατά των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, που μπάζωσαν και κατέστρεψαν έναν ασύλητο καλοδιατηρημένο Βασιλικό Τάφο που δεν είχε απολέσει την οροφή του. Αν είχε διασωθεί το σπουδαίο αυτό μνημείο θα έρχονταν νέα συγκλονιστικά ευρήματα στο φως της δημοσιότητος και θα πρόσθεταν 1.000 χρόνια επί πλέον Ιστορίας στην Αρχαία Σπάρτη, αξιοποιώντας έτσι τουριστικά την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Δήμων της.

Ο δρ. Σμουτ σε αρχαίο τάφο στην αναξιοποίητη Πελλάνα!

Επόμενη στάση μετά την Αρχαία Πελλάνα ήταν το «ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ», όπου ο καταξιωμένος καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας Δημήτρης Σπαντίδος δημιούργησε έναν χώρο – τέμενος στην Ελληνική Ιστορία μέσα στην καρδιά του Ταϋγέτου. Παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Νομπελίστα με εντόπια προϊόντα της περιοχής, όπου ο ίδιος δήλωσε λάτρης της Ελληνικής Κουζίνας και του λακωνικού ελαιολάδου. Στην συνέχεια περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού πολιτισμικού πολυχώρου και ζήτησε να φωτογραφηθεί μαζί με τον κ. Σπαντίδο μπροστά στο μαρμάρινο ανάγλυφο του αρχαίου Λακεδαιμόνιου ποιητή και μουσικού Αλκμάνος, που πρώτος, 27 αιώνες πριν, διατύπωσε την θεωρία της Κοσμογονίας, την οποία πειραματικά απέδειξε ο κορυφαίος αστροφυσικός στον κόσμο.

Σμουτ και Σπαντίδος στο ανάγλυφο του Αλκμάνος...

(*) Ο καθηγητής George Smoot είναι καθηγητής Φυσικής, Κοσμολόγος, γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1945 στο Yukon της Φλόριντα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στα Μαθηματικά και τη Φυσική το 1966, καθώς και την διδακτορική του διατριβή (PhD) στο τομέα της Φυσικής το 1970, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Είναι ταυτόχρονα σε τρεις ηπείρους Αμερική, Ευρώπη και Ασία, καθηγητής και διευθυντής εργαστηρίων αστροφυσικής στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.  Το 2006 κέρδισε το βραβείο NOBEL™ Φυσικής, από κοινού με τον καθηγητή John Mather, για την έρευνά τους που οδήγησε στην «ανακάλυψη της μορφής μελανού σώματος και της ανισοτροπίας της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου». Οι έρευνες αυτές συνέβαλαν ώστε οι θεωρίες του Πληθωριστικού Σύμπαντος και της Μεγάλης Έκρηξης να αποκτήσουν ακόμη ισχυρότερα ερείσματα. «Δεν κατάφεραν να αποδείξουν την θεωρία του Μπιγκ Μπανγκ, αλλά την ενίσχυσαν σημαντικά», δήλωσε τότε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ για την Φυσική κ. Per Carlson. «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του αιώνα. Βελτιώνει την γνώση μας σχετικά με την θέση μας στο σύμπαν». Η Σουηδική Ακαδημία χαρακτήρισε τον John Mather κινητήριο δύναμη πίσω από το δορυφορικό πρόγραμμα COBE της NASA, ενώ ο George Smoot έκανε τις μετρήσεις μικρών διακυμάνσεων στην θερμοκρασία της συμπαντικής ακτινοβολίας, το «αρχαίο φως». «Οι πολύ λεπτομερείς παρατηρήσεις που έκαναν οι βραβευθέντες μέσω του δορυφόρου COBE, έπαιξαν βασικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης κοσμολογίας σε μια συγκεκριμένη επιστήμη», αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία σε ανακοίνωσή της. Το Nόμπελ συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 1.000.000 δολαρίων, αλλά ο κ. Smoot δώρισε το δικό του μισό σε υποτροφίες νέων που ήθελαν να ασχοληθούν με την επιστήμη. Αμέσως μετά την βράβευσή του είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Γύρισα το τηλεσκόπιο στον ουρανό και κατέγραψα αυτό που είδα. Αυτό που μετράει κατά την γνώμη μου είναι ο αυτοπροσδιορισμός του κάθε ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον του και με τον κόσμο», δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την ανιδιοτελή του αγάπη για την Επιστήμη. Από το 1994, είναι καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, και ερευνητής στο Εθνικό Εργαστήριο Λώρενς στο Μπέρκλεϋ. Παράλληλα, διδάσκει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Diderot της Γαλλίας από το 2010, και είναι επί τιμή καθηγητής του Παν/μίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ από το 2016. Επίσης, ο καθηγητής Smoot εξελέγη Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και έχει τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια διεθνώς, με την αναγόρευση του ως επί τιμή διδάκτορος. Εκτός αυτών, του έχει απονεμηθεί το βραβείο Gruber στην Κοσμολογία (2006), το Μετάλλιο Daniel Chalonge της Διεθνούς Σχολής Αστροφυσικής (2006), το Μετάλλιο Αϊνστάιν (2003), καθώς και το Μετάλλιο Oersted (2009), για την συνεισφορά του στην διδασκαλία της Φυσικής. Το 1994, εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο: Wrinkles in Time (Ρυτίδες στο Χρόνο), με σκοπό να εμπνεύσει τις νέες γενιές να ασχοληθούν με την Επιστήμη.

ΔΕΙΤΕ και απολαύστε μια μικρή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη
του Νομπελίστα καθηγητή,
κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Λακωνία, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΣΠΑΡΤΗ, ΠΕΛΛΑΝΑ, ΣΜΟΥΤ, ΣΠΑΝΤΙΔΟΣ, ΛΑΚΩΝΙΑ, ΑΛΚΜΑΝ, ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ, ΜΠΑΚΗΣ ΠΕΛΑΝΑ, νομος Λακωνιας, Παρθενωνας, Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο, Δελφοι, Ολυμπια, Βασιλικος Ταφος Μενελαος, Ωραια Ελενη, Κοσμογονια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ