Άθικτη αρχαία επιγραφή ευρέθη στην Καβύλη της αρχαίας Θράκης

Άθικτη αρχαία επιγραφή
ευρέθη στην Καβύλη
της αρχαίας Θράκης



Μια άθικτη αρχαία επιγραφή, γραμμένη στα λατινικά, που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορος Μάρκου Αυρηλίου (161-180 μ.Χ.) ευρέθη από τους αρχαιολόγους, κατά τις εν εξελίξει ανασκαφές στην ευρύτερη αρχαία θρακική πόλη Καβύλη.
Το νέο εύρημα είναι η πρώτη πλήρως διατηρημένη αρχαία ρωμαϊκών χρόνων επιγραφή, που ανακαλύφθηκε στην Καβύλη, τα τελευταία 35 χρόνια, δηλαδή από το 1983, είπε ο κ. Stefan Bakardzhiev, διευθυντής του Περιφερειακού Μουσείου Ιστορίας στην Υάμπολη – νυν επί βουλγαρικού εδάφους.
Η αρχαία θρακική πόλη της Καβύλη ευρίσκεται στην νοτιοανατολική πλαγιά ενός υψηλού λόφου, σε μια καμπύλη του ποταμού Τόνζου (νυν Τούντζα/Tundzha), παραποτάμου του Έβρου.
Η Καβύλη ιδρύθη για πρώτη φορά στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. και είχε την ακρόπολή της επί αυτού του βράχου στην κορυφή του λόφου.

ΠΗΓΗ: Arch. In. Bulg., 5.7.2018.



Στην περίοπτο θέση της, στην… καμπύλη του ποταμού, οφείλει, κατά πάσα πιθανότητα, και το όνομά της!

Ο υψηλός λόφος, όπου η ακρόπολίς της, λέγεται ακόμη και σήμερα από τους εντοπίους... Zaychi Vrah («Ζάκχου Βράχος»), από το όνομα του θεού των αρχαίων Θρακών Διονύσου Ζάκχου...

Η αρχαία θρακική Καβύλη, ήταν σπουδαία...


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την Καβύλη, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑεπιγραφη, λατινικα, Μαρκος Αυρηλιος, Καβυλη, Υαμπολη, Βουλγαρια, Υαμπολις, Ζαλκχου Βραχος, Ζακχος, Τουνζα, Τουντζα, ακροπολη, Θρακη, Ανατολικη Ρωμυλια, Διονυσος, καμπυλη, Τονζος, Εβρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ