Ανακαλύφθηκαν σε μυστική κρύπτη του Μουσείου της Αλεξανδρείας εκατοντάδες κεραμικά αγγεία, κρυμμένα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!


Ανακαλύφθηκαν σε μυστική κρύπτη
του Μουσείου της Αλεξανδρείας
εκατοντάδες κεραμικά αγγεία,
κρυμμένα
από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!




Εκατοντάδες κεραμικά αγγεία, των ελληνικών-ρωμαϊκών χρόνων, ευρέθησαν σε ένα κρησφύγετο, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα στο Ελληνο-Ρωμαϊκό Μουσείο στην Αλεξάνδρεια!
Το υπ. Αρχαιοτήτων Αιγύπτου εδήλωσε ότι τα αγγεία, ανακαλύφθηκαν «κατά την διάρκεια εργασιών αποκαταστάσεως» στον εσωτερικό κήπο του Μουσείου!
Θα «κρύφτηκαν, πιθανώς, από τον Άγγλο αρχαιολόγο Alan Rowe και τους εργαζόμενους στο μουσείο, μεταξύ 1939-1945», εδήλωσε ο κ. Ayman Ashmawi, επί κεφαλής του Τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων.
Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι «τα προστάτευσαν από λεηλασίες και επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς, κατά την διάρκεια του πολέμου». Το υπουργείο είπε επίσης ότι οι αρχαιότητες ήταν «γρήγορα» κρυμμένες και δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο του μουσείου!
«Είναι μια συλλογή από αγγεία διαφόρων μεγεθών και σχημάτων» είπε η κ. Nadia Khadre, επί κεφαλής του Κεντρικού Τμήματος Αρχαιοτήτων. Μεταξύ αυτών είναι τεφροδόχοι για κηδείες («hidari»), που περιέχουν τις στάχτες των νεκρών μετά την καύση στην ελληνική περίοδο.
Κάποια αγγεία, είναι και βυζαντινής, κοπτικής και ισλαμικής περιόδου.

ΠΗΓΗ: BFM TV, 4.7.2018.

...Και η... Ιστορία... ξαναγράφεται...

Όπως (ευτυχώς) έκαναν ηρωικά οι Έλληνες αρχαιολόγοι μαζί με εθελοντές, στην Ελλάδα, λίγο πριν την έλευση των βαρβάρων κλεπτών, των ναζί Γερμανών, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, κ.α. Παρ’ όλα αυτά, οι Γερμανοί έκλεψαν όσα αρχαία βρήκαν… και, ως γνωστοί μπαταχτσήδες, δεν πληρώνουν τα χρέη τους, δεν τα επιστρέφουν πίσω… - βλ. Γ. Λεκάκη «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής».

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: κεραμικο αγγειο, ελληνορωμαικα χρονια, κρησφυγετο, Β Παγκοσμιος Πολεμος, Ελληνορωμαϊκό Μουσειο, Αλεξανδρεια, κηπος, Αγγλια, αρχαιολογος, Ροου, 1939, 1945, Αιγυπτος, βομβαρδισμος, τεφροδοχος, hidari, σταχτη, καυση, ναζι, Γερμανια, Αρχαιολογικο Μουσειο Αθηνων, Θεσσαλονικη, αρχαιοκαπηλια,  Αρχαιοκαπηλιες των Γερμανων στην Ελλαδα επι Κατοχης, ταφικα εθιμα, εθιμα θανατου, θανατος, Ηρακλειο, Κρητη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ