Το άγνωστο Φαράγγι του Βάτου στην ιερή Σαμοθράκη


Το άγνωστο Φαράγγι του Βάτου
στην ιερή Σαμοθράκη

Σε πολλά σημεία της πεζοπορίας,
θα κάνετε βουτιές-καθαρμούς, σε βάθρες!

Όλοι στην Σαμοθράκη, γνωρίζουν το διάσημο και πανέμορφο Φαράγγι του Φονιά...
Το Φαράγγι του Βάτου, όμως, είναι άγνωστο στους πολλούς. Ευρίσκεται στην νότια πλευρά του νησιού, την πιο άγνωστη και πιο δύσκολα προσπελάσιμη.
Για την πρόσβαση σε αυτό, κινούμαστε σε χωματόδρομο πριν την Κρεμνιώτισσα. Κατόπιν σε μονοπάτι ή πέφτουμε από κάποια ομαλή ράχη στην κοίτη του ποταμού Βάτου στα 320 μ. υψόμετρο. Κατόπιν διασχίζουμε το Φαράγγι του Βάτου για 4,3 χιλιόμετρα. Υπάρχουν αρκετά σημεία με καταρρίχηση και αντιστηρίξεις, καθώς και άλματα σε βάθρες - από τις πολλές ιερές αναβαπτιστικές, καθαρτικές βάθρες της ιεράς νήσου του Βορείου Αιγαίου, του Θρακικού Πελάγους...
Θα συναντήσουμε μερικά μικρά, αλλά όμορφα σημεία, όπου το φαράγγι στενεύει πολύ.

Προς το τέλος, το Φαράγγι στενεύει πολύ!

Προς το τέλος θα δούμε και τα νερά από το Φαράγγι του Κούσιαντα, που ενώνεται με του Βάτου. Προς το τέλος η κοίτη φαρδαίνει εντυπωσιακά, που μαρτυρά τις μεγάλες ποσότητες νερού που περνάνε άλλες περιόδους.

Θέα από θαλασσοσπήλαιο στην Παραλία του Βάτου
στην ιερή Σαμοθράκη.
Φωτ.: Γ. Λεκάκης.

Λίγο πριν την παραλία του Βάτου, υπάρχει μονοπάτι στα δεξιά, που μας βγάζει ξανά στην υπέροχη παραλία Παχιά Άμμο, μια από τις ωραιότερες του Αιγαίου!

Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ φωτογραφίες, ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκη «Σαμοθράκη, ιερά νήσος».

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΒΑΤΟΣ, ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΑΤΟΥ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΤΟΥ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, Παναγια Κρεμνιωτισσα, Γκρεμιωτισσα, Γκρεμνιωτισσα, καταρριχηση, βαθρες, βαθρα, Φαραγγι του Κουσιαντα, Κουσιαντας, Παχια Αμμος, Αιγαιο, Θρακη, Εβρος, νομος Εβρου, Παχεια Αμμος, ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΦΟΝΙΑ, ΦΟΝΙΑΣ, θαλασσοσπηλαιο, σπηλαιο, σπηλια, Θρακικο Πέλαγος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ