Λίγο πριν την 100ετία: Πώς και γιατί οι Έλληνες υπέστησαν την μεγαλύτερη καταστροφή της Ιστορίας τους - Κυκλοφόρησαν τα Πρακτικά του 8ου Συμποσίου του ΚΕΜΙΠΟ

Λίγο πριν την 100ετία:
Πώς και γιατί οι Έλληνες υπέστησαν την μεγαλύτερη καταστροφή της Ιστορίας τους

Κυκλοφόρησαν τα Πρακτικά
του 8ου Συμποσίου του ΚΕΜΙΠΟ
               

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018. Ώρα 8 το βράδυ. Είναι η ημέρα της παρουσίασης των Πρακτικών του 8ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας Αττικής. Λίγους μήνες μετά την πραγματοποίηση του τριήμερου Συμποσίου με θέμα: «Λίγο πριν την 100ετία: «Πώς και γιατί οι ΄Ελληνες υπέστησαν την μεγαλύτερη καταστροφή της Ιστορίας τους», το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. παρέδωσε στο κοινό το βιβλίο με τις εισηγήσεις των 11 πανεπιστημιακών, ερευνητών και ιστορικών: Βλάση Αγτζίδη, Σίας Αναγνωστοπούλου, Θάνου Βερέμη, Γιώργου Μαργαρίτη, Γιώργου Θ. Μαυρογορδάτου, Ηλία Νικολακόπουλου, Σπυρ. Πλουμίδη, Άλκη Ρήγου, Σωτήρη Ριζά, Δημήτρη Σταματόπουλου και Αγγέλου Συρίγου.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Χρήστος Χατζηϊωάννου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο Λουκά Χριστοδούλου που μεταξύ άλλων τόνισε: «……Είναι γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, οι εκδόσεις λιγοστεύουν, όπως και τα διαθέσιμα για την αγορά ενός αξιόλογου βιβλίου μικρασιατικής ιστοριογραφίας. Εμείς σε πείσμα των καιρών, κάνοντας ορθολογική διάταξη των χρηματικών μας διαθεσίμων, επενδύσαμε στο βιβλίο……Τελειώνοντας, θέλω να σας γνωρίσω ό,τι το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. δίνει βήμα σε όποιον θέλει να καταθέσει τις θέσεις και τις απόψεις του για όλα αυτά που συνέβησαν πριν και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή χωρίς διαχωρισμούς και λογοκρισίες. Μάλιστα από τώρα μας προβληματίζει και το θέμα του 9ου Συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2019».
            Ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2003. Σαν πρώτος στόχος ήταν η ίδρυση Μουσείων. Αυτό το πέτυχε γρήγορα, με την ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου και του μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου Υφαντουργίας και Ταπητουργίας. ……Όμως, εκεί που πραγματικά είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς είναι οι εκδόσεις. Ως δημοτικός οργανισμός μέσα στα 15 χρόνια που λειτουργεί έχει εκδώσει 22 βιβλία, με ένα σύνολο περίπου 22.000 αντιτύπων, που έχουν δοθεί δωρεάν σε Βιβλιοθήκες, Σωματεία, καθηγητές, ιστορικούς ερευνητές, αλλά και ανώνυμους ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για την Ιστορία των αξέχαστων πατρίδων της Ανατολής».
            Ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ κλείνοντας τον κύκλο των προσφωνήσεων , ανέφερε: “…Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η πόλη μας διαθέτει πρόσωπα, τα οποία έχουν τεράστια εμπειρία, αλλά, ταυτόχρονα, και ιστορική και πολιτιστική όρεξη και γνώση, για να μπορέσουν να αναδείξουν πτυχές του Μικρασιατικού Πολιτισμού, που έχουν να κάνουν τόσο με την Ιστορία του όσο και με τη σύγχρονη εφαρμογή των αρχών και του περιεχομένου του. Και αναφέρομαι στη μνήμη, αλλά και στο πώς αυτή η μνήμη μπορεί να ενταχθεί μέσα σε μία σύγχρονη Ελλάδα, η οποία πορεύεται προς τα μπροστά, έχοντας ένα τεράστιο και λαμπρό μέλλον, ταυτόχρονα, όμως, έχει και μία ευθύνη να παραμένει στέρεη στις ρίζες και τις αξίες που έχει, διότι αυτές αποτελούν και το εχέγγυο για να μπορέσει η πατρίδα μας να προχωρήσει…».
            Ο συντονιστής της εκδήλωσης Χάρης Σαπουντζάκης, αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ. Συμβουλίου για τη θεματική του Συμποσίου, που πάρθηκε ύστερα από δική του εισήγηση, εξήγησε ότι επρόκειτο για μιαν απόφαση που εμπεριείχε πολύ «ρίσκο», αφού το θέμα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο εθνικά και πολιτικά δεδομένου του «τραύματος» της Μικρασίας που στοιχειώνει όλες τις γενιές των Ελλήνων και ιδιαίτερα βέβαια τις γενιές των καταγόμενων από τις πατρίδες της καθ΄ ημάς Ανατολής. Η επιτυχία αυτού του Συμποσίου προϋπόθεσε τον καλύτερο δυνατό κατάλογο εισηγητών που δεν ακολουθούν στις αναλύσεις τους την ίδια γραμμή, αλλά που με αυτόν ακριβώς τον πλουραλισμό θ΄ αναδεικνυόταν και η αξία του Συμποσίου. Η επιτυχία του βέβαια θα έπρεπε να βασιζόταν και στην διάθεση επαρκούς χρόνου παρεμβάσεων στους συνέδρους αλλά και ετοιμότητα των προεδρείων για την αντιμετώπιση τυχόν εντόνων αντιδράσεων.
            Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος θεωρεί ότι οι στόχοι επετεύχθησαν, χάρη και στην αποτελεσματικότητα του Προέδρου Λουκά Χριστοδούλου στον τομέα των προσκλήσεων και την απευθείας επικοινωνία με τους εισηγητές, και την ετοιμότητα όλων των μελών του Δ.Σ.
            Ο λόγος μετά δόθηκε στην Καλλιόπη Στεριάδου, δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου και στέλεχος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., για να «ξεναγήσει» το ακροατήριο στα περιεχόμενα του τόμου, αρχίζοντας από τις σελίδες των χαιρετισμών των επισήμων και συνεχίζοντας με την ανάδειξη των στοιχείων των εισηγήσεων των 6 πρώτων κατά σειρά εισηγητών: Γ. Μαυρογορδάτου, ΄Αλκη Ρήγου, Θ. Βερέμη, ΄Αγγ. Συρίγου, Σωτ. Ριζά και Δημ. Σταματόπουλου. Η Καλλιόπη Στεριάδου κατέληξε διαβάζοντας κείμενο του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη…..από το έργο του «Τα παιδιά της Νιόβης», που αναφέρεται στον αγώνα του ιερέα Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου να διασώσει τα γυναικόπαιδα της Σπάρτης από τον αφανισμό και να τα οδηγήσει, ως άλλος Μωϋσής, στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Νέα Ιωνία (τους τοτινούς Ποδαράδες), ιδρύοντάς τους, μαζί με τον στρατηγό Νικ. Πλαστήρα.
            Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, τ. σχολικός σύμβουλος φιλολόγων και συγγραφέας, επίσης επίλεκτο στέλεχος της διοίκησης του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., με τον δικό του γλαφυρό λόγο εισέδυσε στο περιεχόμενο και τις θέσεις επάνω στο θέμα όπως αυτές αναλύθηκαν από τους επόμενους εισηγητές: Γ. Μαργαρίτη, Βλ. Αγτζίδη, Σπ. Πλουμίδη, Ηλ. Νικολακόπουλο, και Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζοντας ειδικότερα σημεία των δικών τους θέσεων.
            Ακολούθως ζητήθηκε από τους παρισταμένους εκ των εισηγητών, τον Σπ. Πλουμίδη και τον Βλ. Αγτζίδη, ν΄ απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό.
            Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε και η βράβευση του γνωστού σε όλους «Σαμψών» του Γιάννη Κεσκιλίδη, του λαϊκού παλαιστή και αθλητή της σωματικής ρώμης, που αγωνιζόταν κρατώντας πάντα την ελληνική σημαία. Στο γιό του Χρήστο απενεμήθη από τον δήμαρχο Ηρακλή Γκότση, τιμητική πλακέτα, ενώ σε επιμέλεια του Λ. Χριστοδούλου προβαλλόταν εικόνες από τη ζωή και το έργο του τιμώμενου.
            Σε όλους τους παρευρεθέντες ο τόμος των Πρακτικών διανεμήθηκε δωρεάν, με την επίκληση να τον φυλάξουν, γιατί σύντομα θα γίνει «συλλεκτικό κομμάτι».
            Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

- Ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης
- Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας. κ. Γαβριήλ
- O Πρωτοσύγκελος Ι.Μ.Ν.Φ., Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης
- Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού και Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Χρήστος Χατζηϊωάννου
- Ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Φιλαδέλφειας Θεόδωρος Μανωλεδάκης
- Η επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής», Δέσποινα Θωμαΐδου με την   επίσης δημοτική σύμβουλο, Βέτα Γεωργιάδου
- Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας, Χάρης Σαπουντζάκης και μέλη του Δ.Σ.
- Ο Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου, Γιάννης Κοντίτσης και ο Επίτιμος Πρόεδρος, Τάκης Κωστιδάκης
- Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλαγιωτών, Γιώργος Νουβέλογλου και μέλη του Δ.Σ.
- Η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών – Η Καππαδοκία, Κούλα     Μπρόλιου και μέλη του Δ.Σ.
- Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, Χρυσάνθη Αθηνάκη και μέλη του Δ.Σ.
- Η Γεν. Γραμματεύς του Συλλόγου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών, Λαμπρινή Σπανοπούλου
- Η Πρόεδρος του «Ιδρύματος Βασίλης Στεριάδης», Καλλιόπη Στεριάδου
- Ο Πρόεδρος του Γ.Σ. Απόλλων, Παναγιώτης Κατάβελος
- Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλαίων, Τάκης Σαλκιτζόγλου
- Η Πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών «Τα Εισόδια της Θεοτόκου», Μαριάννα Μαστροσταμάτη και μέλος του Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε.
- Ο Πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών, Φώτης Καραλής
- Ο Πρόεδρος των Μικρασιατών Πεύκης-Λυκόβρυσης, Γιώργος Γαζεπίδης
- Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Μελισσίων, Πόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη
- Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας, Γιώργος Κέκκης
- Η Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Προκοπιέων Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων, Μαρία Χατζηγεωργιάδου
- Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δέσπ. Δαμιανού
- Ο συγγραφέας και ερευνητής Γιώργος Πουλημένος
- Ο συγγραφέας Ιορδάνης Παπαδόπουλος,
- Η συγγραφέας Ειρήνη Βεκρή
- Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ν. Ιωνίας, Αθαν. Ραφτόπουλος
- Από την Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού, ο Στέφ. Τσερπάνης
- Από τους Φωκαείς Αναβύσσου, ο Γιάννης Κιουλέκας
- Από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας, ο Γιώργος Ουσταμπασίδης
- Από τον ΟΠΑΝ Δήμου Ν. Ιωνίας, ο αντιπρόεδρος Δημ. Γεωργούδης
- Από την Λέσχη Πολιτισμού ΑΕΚ, ο δημοσιογράφος Κυριάκος Χήνας
- Από την Γ.Σ. Ανατολή, ο Κώστας Τσαγκαράκης
- Από την ΠΑΚΕΠΟ, ο Χρήστος Μακαρώνης
Και η ΙΟΝΙΑΝΕΤ με τον εκδότη Βασίλη Μαγκαναδέλλη και τον δημοσιογράφο Απόστ. Σαλονικίδη.

Νέα Ιωνία, 28.6.2018.

ΠΗΓΗ: ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ και ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ (ΚΕΜΙΠΟ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το Συνέδριο, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΚΕΜΙΠΟ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, Αγτζιδης, Αναγνωστοπουλου, Βερεμης, Μαργαριτης, Μαυρογορδατος, Νικολακοπουλος, Πλουμιδης, Ρηγος, Ριζας, Σταματοπουλος, Συριγος, Πρακτικα, Συνεδριο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ