Βρέθηκε κι άλλο ναυάγιο βυζαντινών χρόνων στην Σικελία - βίντεο

Βρέθηκε κι άλλο ναυάγιο
βυζαντινών χρόνων
στην Σικελία


Τον Μάιο του 2018, ένας ενθουσιώδης καταδύτης παρατήρησε ορισμένα αντικείμενα, που φαινόταν να έχουν ιστορικό ενδιαφέρον στον βυθό της θάλασσας, μόλις 2 μ. βαθιά, στην ακτή του Portulisse, στο... Λιμάνι του Οδυσσέα, στον Δήμο Ispica της Σικελίας.
Μετά την ανάκτηση ορισμένων από αυτά και την καταγραφή με GPS της ακριβούς θέσεως της ανακάλυψης, η οποία αποδείχθηκε μέρος ενός αρχαίου ναυαγίου, τα παρέδωσε στην Guardia di Finanza του Pozzallo. Μετά την καταλογογράφηση των ευρημάτων (αμφορείς και αγγεία), οι ειδικοί ενημέρωσαν τις Αρχές της Ragusa και του R.O.A.N. του Παλέρμο.
Τον περασμένο μήνα οι δύτες της Guardia di Finanza και του R.O.A.N. πραγματοποίησαν επιθεώρηση στην θαλάσσια περιοχή, επιβεβαιώνοντας τα αναφερθέντα. Λόγω της σημασίας της ανακάλυψης, απεφασίσθη να ξεκινήσει η διαδικασία ανάκτησης του ναυαγίου και του φορτίου του.
Το ναυάγιο, λέει το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χρονολογείται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Φαίνεται να είναι ένα βυζαντινό πλοίο που βυθίσθηκε κοντά στην ακτή, με ένα φορτίο αμφορέων, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι σε μια μεγάλη αμμώδη περιοχή. Οι έρευνες έχουν ήδη προγραμματιστεί και θα ξεκινήσουν σε συνεργασία με την ομάδα υποβρυχίων της Guardia di Finanza.
«Είναι μια ανακάλυψη μεγάλης αξίας», λέει ο σύμβουλος για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Tusa, «που προστίθεται στις πολλές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον βυθό της Σικελίας. Μια ανακάλυψη που συμβάλλει στον εμπλουτισμό μιας από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους στην ιστορία του νησιού: την βυζαντινή». Κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου, η Σικελία είχε έντονες επαφές με την Μικρά Ασία και ιδιαίτερα με την Κωνσταντινούπολη. Το εύρημα μαρτυρεί ακριβώς αυτές τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, που θα γίνουν πλέον πιο κατανοητές.
Το ναυάγιο του Marzameni, το οποίο προς το παρόν ανασκάπτεται από μια κοινή ιταλο-αμερικανική αποστολή, και ένα άλλο βυζαντινό πλοίο που βρέθηκε στο Pantano Longarini στις Συρακούσες, και είναι ακόμη στις αποθήκες του Aretus Superintendence, είναι επίσης μέρος αυτού του πλαισίου.
Το προσφάτως ευρεθέν ναυάγιο θα ερευνηθεί και θα μελετηθεί τους προσεχείς μήνες από τον δρ. Massimo Capulli, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Udine.

ΠΗΓΗ: La Sicilia, 30 Ιουνίου 2018.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα αρχαία ναυάγια, βλ. βιβλίο Γ. Λεκάκη: "Αρχαία και σύγχρονα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών και η Λαογραφία της θάλασσας".

ΔΕΙΤΕ επίσης άλλο ναυάγιο στην Σικελία, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΝΑΥΑΓΙΟ, ΣΙΚΕΛΙΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΝΑΥΑΓΙΑ, ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ, Μικρα Ασια, Κωνσταντινουπολη, Συρακουσες, Ουντινε
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ