Βρέθηκε σφραγίδα με την αυτοκράτειρα Ειρήνη του Βυζαντίου να αφιερώνει το αιδοίον της στην Παναγία…


Βρέθηκε σφραγίδα
με την αυτοκράτειρα
Ειρήνη του Βυζαντίου
να αφιερώνει το αιδοίον της
στην Παναγία…


Ένα σπάνιο εύρημα, μια μολυβένια σφραγίδα Γιολάντας Μομφεράτου (της αυτοκράτειρας Ειρήνης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας), της δεύτερης συζύγου του Βυζαντινού αυτοκράτορος Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου (1282-1328), ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους, που ανασκάπτουν το μεσαιωνικό φρούριο Λιτίτσης (νυν Λιούτιτσα / Lyutitsa), κοντά στην πόλη του Ορτάκιοϊ Θράκης (νυν Ιβαήλοβγκραντ / Ivaylovgrad Βουλγαρίας).
Η Γιολάντα, είχε αδυναμία να κάνει παιδί, στα πρώτα χρόνια του γάμου της. Γι’ αυτό επήγε στο ιερόν της Παναγίας στο Bourg-en-Bresse, το οποίο εθεωρείτο θαυματουργό στην απόκτηση παιδιών. Και πράγματι, λίγο αργότερα, συνέλαβε έναν γιο, τον Αμεδαίο
Αυτό ακριβώς απεικονίζει η σφραγίδα: Την Γιολάντα να αφιερώνει(*) το αιδοίον της στην Παναγία, προς απόκτησιν απογόνων…


Αυτή είναι η πρώτη σφραγίδα της Βυζαντινής αυτοκράτειρας Ειρήνης, η οποία ανακαλύφθηκε στην νυν έκταση της Βουλγαρίας και η 3η γνωστή σφραγίδα συνολικά στον κόσμο (οι άλλες δυο ευρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο), ανακοίνωσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Σόφια!
Η Λιτίτση είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια, από την εποχή του Μεσαίωνος. Ευρίσκεται στην Ανατολική Ροδόπη, στην γραμμή του Άρδα. Σε αυτό, το 2015, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και ένα σκεύος του 11ου αιώνα για την απόσταξη ρακής!

(*) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τέτοια αφιερώματα, βλ. Γ. Λεκάκη "Τάματα και Αναθήματα".

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: μολυβι, σφραγιδα, Γιολαντα Μομφερατου, αυτοκρατειρα, Ειρηνη, Βυζαντινη Αυτοκρατορια, Βυζαντιο, Ανδρονικος Παλαιολογος, Μεσαιωνας, φρουριο, Λιτιτση, Λιουτιτσα, Ορτακιοι, Θρακη, Ιβαηλοβγκραντ, Βουλγαρια, τεκνοποιια, Παναγια, θαυμα, Αμεδαιος, αιδοιον, Βρετανικο Μουσειο, Λονδινο, Εθνικο Ιστορικο Μουσειο, Σοφια, καστρο, Ροδοπη, Αρδας, αποσταξη, ρακη, ρακι

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ