Ακρωτήρι: Ένας αρχαίος οικισμός του 17ου αι. π.Χ. άθικτος στην Θήρα!


Ακρωτήρι:
Ένας αρχαίος οικισμός
του 17ου αι. π.Χ.
άθικτος στην Θήρα!

Κείμενο-φωτογραφίες, του Ανδρέα Λεκάκη

Πιθάρια άθικτα... Σαν να μην πέρασε μια μέρα...
Κι όμως πέρασαν 38 αιώνες!!!

Στο Ακρωτήρι της Θήρας, σε ένα από τα νοτιότερα σημεία του νησιού, βρίσκεται ένας από τους σπουδαιότερους και πιο εντυπωσιακά διατηρημένους προϊστορικούς οικισμούς. Πρόκειται για έναν οικισμό που χρονολογείται στον 17ο αιώνα π.Χ. και που οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν ή χάθηκαν στα συντρίμμια του εξ αιτίας των ισχυρών σεισμών και φυσικά της καταστροφικής ηφαιστειακής έκρηξης στα τέλη εκείνου του αιώνα.

Οικία διώροφη του 17ου αι. π.Χ. σχεδόν άθικτη!

Η λάβα όμως, η στάχτη και όλα τα ηφαιστειακά υλικά που κάλυψαν την πόλη συνέβαλαν στο να διατηρηθεί ο οικισμός αυτός σε εξαιρετική κατάσταση. Προ λίγων ημερών επισκέφθηκα με φίλους το νησί και αυτό που αντικρύσαμε μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου μας έκανε να μείνουμε με ανοικτό το στόμα. Μία ολόκληρη πόλη, μέσα στην οποία μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει την δομή της, τα στενά της, τα σπίτια της αλλά και κάποια σκεύη καθημερινής χρήσης που έχουν βρεθεί άθικτα και αναλλοίωτα, απλώνεται μπροστά στα μάτια σου!!!


Ο αρχαιολογικός χώρος ήταν κλειστός για πολλά χρόνια, όμως πλέον είναι εξαιρετικά οργανωμένος, παρέχοντας μια ευχάριστη εμπειρία στον επισκέπτη. Μέσω ειδικής πλατφόρμας που έχει τοποθετηθεί μπορεί κανείς να δει περιμετρικά ολόκληρο τον οικισμό αλλά και να περιηγηθεί μέσα σε αυτόν, περπατώντας εκεί που περπάτησαν οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου πριν από σχεδόν 4.000 χρόνια! Και αυτό είναι μοναδικό! Ολόκληρος ο χώρος καλύπτεται από ένα ειδικό στέγαστρο, διατηρώντας τον δροσερό, κάτι που σημαίνει πως ο κόσμος μπορεί να επισκεφτεί τον προϊστορικό οικισμό ακόμη και τις πιο ζεστές ημέρες, ενώ μέσω τρισδιάστατης αναπαράστασης που παίζεται σε βίντεο μπορεί κάποιος να δει ακριβώς πώς ήταν αυτός ο οικισμός πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια!


Η προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου βρίσκεται μόλις 2 λεπτά από το χωριό με αυτοκίνητο, ενώ άνετα μπορεί να πάει κάποιος και με τα πόδια, ξεκινώντας από το σημερινό Ακρωτήρι. Στον χώρο μπορείς να περιηγηθείς είτε μόνος σου, είτε με ξεναγό εάν το επιθυμήσεις. Μοναδικό, ίσως, αρνητικό είναι η κάπως… τσιμπημένη τιμή του εισιτηρίου (12 ευρώ για κάθε άτομο), όμως παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία και για κάτι που οπωσδήποτε κάποιος πρέπει να δει επισκεπτόμενος το νησί, αλλιώς… απλώς θα ξαναέρθει να το δει...


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΘΗΡΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΑΚΡΩΤΗΡΙ, ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΛΑΒΑ, ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΕΚΡΗΞΗ, THERA, SANTORINI, AKROTIRI
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ