ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΥ - της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου


ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΥ

Η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου συμμετέχοντας στο πένθος για την οδυνηρή απώλεια του Γιώργου Καλού, επίλεκτου τέκνου του νησιού μας και βασικού συντελεστή στην ίδρυσή της το 1977, παρουσιάζει συνοπτικά το συγγραφικό έργο του.


Πέρα από τη συγγραφή πλήθους επιστημονικών εργασιών, πολιτικών δοκιμίων και δημοσιευμάτων σε κεντρικά και τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (διατηρώντας μάλιστα και μόνιμη στήλη στο περιοδικό "Saronic Magazine"), ο καταξιωμένος αυτός πνευματικός άνθρωπος του Πόρου ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία, προσφέροντας με τη γλαφυρή πένα του ένα πλούσιο έργο ποιημάτων, διηγημάτων, μυθιστορημάτων και άλλων μορφών του έμμετρου και του πεζού λόγου και εμπνευσμένων κυρίως από την ιστορία, τις παραδόσεις, την κοινωνική και πολιτιστική δράση και τις φυσικές καλλονές του νησιού μας. Τα τελευταία χρόνια στράφηκε και στην εκκλησιαστική λογοτεχνία, προσφέροντάς μας αριστοτεχνικές νεοελληνικές προσεγγίσεις στα ιερά κείμενα των Ψαλμών, των Ευαγγελίων και κάποιων αποστολικών περικοπών.
Τα βιβλία του που εκδόθηκαν σε πανέμορφες εκδόσεις έχουν παρουσιαστεί στο κοινό του Πόρου από το Δήμο μας, τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πόρου "ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ", το Σύνδεσμό των εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων (του οποίου και χρημάτισε επί σειρά ετών Πρόεδρος), ενώ έχουν παρουσιαστεί και σε άλλα μέρη.

Τα βιβλία του Γιώργου Καλού με τη σειρά έκδοσής τους είναι:

α. «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, Αθήνα 2010) με διηγήματα/ιστορίες από τη νοσταλγική ζωή του νησιού, όπως τη βίωσε ο ίδιος τις τελευταίες 6 δεκαετίες.
β. «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΙΡΑΜΑ (εν CERN)» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, Αθήνα 2010), μία ποιητική συλλογή, εμπνευσμένη από τις επιστημονικές προσπάθειες στο υπόγειο ερευνητικό κέντρο στο Cern της Ελβετίας για το Σύμπαν, αλλά και ποιήματα με θέμα τον Πόρο και τις ομορφιές του.
γ. «ΑΠΟΨΕ ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ» (Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, Αθήνα 2011) με ιεροτελεστίες γευστικών απολαύσεων και ήρωες που πολεμούν την καθημερινότητα με την αγάπη τους για εμπνεύσεις και δημιουργίες στην κουζίνα.
δ. «Τροιζήνιος ΘΑΛΑΣΣΟ ΠΟΡΟΣ» (Εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, Αθήνα, 2012) κύκλος λυρικών και στοχαστικών ποιημάτων εμπνευσμένων από την ιστορία, την κοινωνική ζωή, τη λαογραφία και τις γραφικότητες του Πόρου και της ευρύτερης Τροιζηνίας.
ε. «ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ» Ιστορική μυθιστορηματική τριλογία βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα του Πόρου και της ευρύτερης Τροιζηνίας από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, με τους εξής τρείς τόμους:
 1ος τόμος: «Τα ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» (Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ, Αθήνα, 2013) για την περίοδο 1821-1827, όπου άνθρωποι απλοί από τον Πόρο και τα γύρω χωριά της Τροιζηνίας, στα πρώτα ελεύθερα εδάφη της πατρίδας μας, ζεύτηκαν με ενθουσιασμό το μεγάλο φορτίο της στήριξης του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του ’21.
 2ος τόμος: «Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ» (Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ, Αθήνα, 2013) για την κρίσιμη περίοδο 1827-1834, όπου οι Αφανείς ήρωες του απελευθερωτικού Αγώνα από τον Πόρο και την λοιπή Τροιζηνία, φθάνουν στην κατάκτηση της ελευθερίας και της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και βλέπουν μαγεμένοι τη γέννηση του νέου μικρού κράτους τους στην Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας.
 3ος τόμος: «ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΕΙΟ» (Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ, Αθήνα 2014), όπου παρουσιάζεται η ιστορία μιας οικογένειας αγωνιστών, που πορεύτηκε κατά την περίοδο 1830-1944 με τους δικούς της στόχους και όνειρα, που πραγμάτωσαν περνώντας γενναία ανάμεσα από λογιών - λογιών συμπληγάδες, ίδιες μ’ αυτές που απειλούσαν διαρκώς την πορεία του ελληνικού Έθνους.
στ. «ΚΥΡΙΕ …» (Εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ», Αθήνα, 2015). Νεοελληνική ποιητική απόδοση των Ψαλμών του Δαβίδ, της υμνολογικής αυτής επικοινωνίας του Ανθρώπου με το Θεό, μεταγραμμένης σε ποιητική απόδοση στην νεοελληνική γλώσσα.
ζ. «Ο ΠΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ» (Έκδοση του καθεδρικού Ναού Αγ. Γεωργίου Πόρου 2016), ένα οδοιπορικό για το Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Γεωργίου, μέσα από την ιστορία του Πόρου και της Τροιζηνίας.
η. «ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ» (Εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, Αθήνα, 2017). Νεοελληνική ποιητική προσέγγιση Ευαγγελικών αναγνωσμάτων των Κυριακών.
θ. «ΕΓΩ, Ο ΠΑΥΛΟΣ» (Εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, Αθήνα, 2018). Νεοελληνική ποιητική προσέγγιση αποστολικών αναγνωσμάτων των Κυριακών.
Να σημειωθεί επιπλέον ότι κάποια από τα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί σε υπέροχα τραγούδια, όπως το ποίημα "Νύχτες Λεμονοδάσους" από τη συλλογή «Τροιζήνιος Θαλασσο-Πόρος» που μελοποίησε η μουσικός Μαρία Ρουμάνη για τις ανάγκες σχετικής εκδήλωσης για το Λεμονοδάσος το 2014 και τραγουδάει η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου «ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ».

ΔΕΙΤΕ το βίντεο, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΑΛΟΣ, ΠΟΡΟΣ, Χατζοπουλειος Δημοτικη Βιβλιοθηκη Πορου, Ρουμανη, Λεμονοδασος, Τροιζηνα, Poros Island, Kalos
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ