Ριχάρδος Β΄ Το Ρέκβιεμ ενός βασιλιά - Ένας ακατάλληλος βασιλιάς, μια ψυχή ποιητική, ένας τραγικός ήρωας - Με τον Τάσο Νούσια


Ριχάρδος Β΄
Το Ρέκβιεμ ενός βασιλιά

Ένας ακατάλληλος βασιλιάς,
μια ψυχή ποιητική,
ένας τραγικός ήρωας

Με τον Τάσο Νούσια


Η παράσταση «Ριχάρδος Β΄ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» αποτελεί μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή του Σαιξπηρικού «Ριχάρδος Β΄». Ξεκινά, δε, από το τέλος: Ο Ριχάρδος έχει χάσει τον θρόνο του από τον αντίπαλό του τον Μπόλιμπροκ. Φυλακισμένος πια, απογυμνωμένος από αξιώματα και προνόμια, βιώνει το σκοτάδι και την απόλυτη μοναξιά. Ώσπου ένας απροσδόκητος επισκέπτης εμφανίζεται στο παράθυρο της φυλακής, βγάζοντάς τον από τον λήθαργο. Ισχυρίζεται πως είναι ο πρώην σταυλίτης του και γίνεται η αφορμή, ώστε ο έκπτωτος βασιλιάς να ζήσει ξανά νοερά το ένδοξο παρελθόν του και ν’ αναλογιστεί το ζοφερό παρόν του.
Φωνές από το παρελθόν αρχίζουν να ζωντανεύουν στην συνείδησή του. Ψευδαισθήσεις πλημμυρίζουν τον μικρόκοσμο της φυλακής του. Καθώς ο Ριχάρδος αναμετράται με τα αίτια του ξεπεσμού και της καθαίρεσής του, τον βλέπουμε να ταλαντεύεται μεταξύ παραληρήματος και διαύγειας, αμφιβολίας και αλαζονείας, χιούμορ και αυτολύπησης. Ο επισκέπτης, ο οποίος φαίνεται πως έχει μια μυστηριώδη δύναμη, προτρέπει τον Ριχάρδο ν' αντιμετωπίσει κατάματα την θνητή, αλλά και την ηθική του υπόσταση.
Πλέον, αναζητά απάντηση σε μια τελευταία - ίσως την πιο καθοριστική - ερώτηση: «Τώρα που τα έχασα όλα, ποιος είμαι;»
Και ενώ έχει χάσει τα πάντα και ο θάνατος πλησιάζει, ίσως τελικά μπορέσει να συναντήσει την ψυχή του.
Ο Σαίξπηρ περιγράφει μέσω της διήγησης των μύθων του, το εσωτερικό δράμα του ταξιδιού της ψυχής των ηρώων του. Τα έργα του δεν αφορούν μόνον την λειτουργία της ανθρώπινης υπόστασης, αλλά μπορούν να ερμηνευτούν ως ονειροπόλα, ακόμα και μυστικιστικά.

Το καλοκαίρι του 2015 ο «Προμηθέας» με τον Τάσο Νούσια ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, για την ακρίβεια και την υποβλητικότητα της ερμηνείας του. Τρία χρόνια μετά, ο Νούσιας, αναμετράται μ’ έναν ακόμη εμβληματικό χαρακτήρα της παγκόσμιας δραματουργίας: τον Ριχάρδο Β΄.
Ο Ριχάρδος Β' ήταν ένας από τους πιο αινιγματικούς Άγγλους βασιλιάδες, που μετατράπηκε από τον Σαίξπηρ σε μια συναρπαστική, συγκινητική, μελέτη ενός τραγικού ήρωα.
Από τέλος Σεπτεμβρίου και για 20 μόνο παραστάσεις, ο Τάσος Νούσιας φορά το κοστούμι του αλαζόνα βασιλιά, βουτώντας στα άδυτα της ψυχοσύνθεσης του, ενσαρκώνοντας παράλληλα και τους κύριους αντιπάλους του.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το τρέιλερ της παράστασης.Ταυτότητα παράστασης

Ριχάρδος Β΄ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά
Μετάφραση: Κ. Καρθαίος
Σκηνοθεσία-δραματουργία-σκηνογραφία: Marlene Kaminsky
Κατασκευή σκηνικού και σκηνικών αντικειμένων: Ρούλης και Γιώργος Αλαχούζος
Πρωτότυπη μουσική: Constantine
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Φωτογραφίες: Δημοσθένης Γαλλής
Κινηματογράφηση trailer : Γιώργος Γεωργόπουλος - Multivision
Εκτέλεση παραγωγής: Πάνος Αγγελόπουλος
Δημόσιες σχέσεις: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Social media manager: Χριστίνα Αντωνοπούλου
Παίζουν: Τάσος Νούσιας, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος
Φωνή της Βασίλισσας: Μάιρα Μηλολιδάκη
Πρεμιέρα: Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 11 Νοεμβρίου 2018
στο Άλφα. Ιδέα (28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα).
Κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00
Διάρκεια: 90 λεπτά.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο), 12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό).
Προπώληση στο Viva.gr.

Οι συντελεστές της παράστασης ευχαριστούν θερμά το φυσικό μεταλλικό «Ζαγόρι», που στηρίζει για μια ακόμη φορά τον πολιτισμό.

ΑΚΟΥΣΤΕ μια ραδιοφωνική εκπομπή του Γ. Λεκάκη για τον Σαίξπηρ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΡΙΧΑΡΔΟΣ, ΣΑΙΞΠΗΡ, ΝΟΥΣΙΑΣ, Μπολιμπροκ, βασιλιας, ρεκβιεμ, Αγγλια, δραμα, Προμηθεας, Καρθαιος, Φιλιπποπουλος, Μηλολιδακη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ