Ο λόγος του Ηρακλείτου - της Laura Gianvittorio


Ο λόγος του Ηρακλείτου


Στην σειρά «ΣΠΟΥΔΑΓΜΑΤΑ» / Spoudasmata, αρ. 134, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Il discorso di Eraclito» / «Ο λόγος του Ηρακλείτου», με συγγραφέα την Laura Gianvittorio.
Το βιβλίο εκυκλοφόρησε το 2010 στην αγγλική γλώσσα.
Αποτελείται από 308 σελίδες.
Εκδόσεις: Georg Olms Verlag με την χορηγία του Αυστριακού Ταμείου Επιστημών / Austrian Science Fund (FWF) - D 4144.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Από τότε που η scuola urbinate (e. g. B. Gentili) εφάρμοσε την προφορική θεωρία / oral theoryγια τους Έλληνες λυρικούς ποιητές, η «προφορικότητα» (προφορική διάδοση/παράδοση / orality) φαίνεται να έχει επηρεάσει την σκέψη και την γλώσσα όχι μόνον των ραψωδών, αλλά και των αρχαίων συγγραφέων εν γένει.
Με αυτό το υπόβαθρο, ερευνώ πώς η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην προφορικότητα και τον γραπτό λόγο, τον οποίο ο ονομάζω "aurality", επηρεάζει τις σημειολογίες και την γλωσσολογική λογική, κυρίως του Ηρακλείτου, μεταξύ των προσωκρατικών φιλόσοφων.
Από την μία μεριά ο Ηράκλειτος είναι ένας προφορικός «εικονο-στοχαστής» (image-thinker) (Havelock) και το κείμενό του είναι ποιητικά δομημένο.
Από την άλλη μόνο γράφοντας μπορεί να σχηματοποιήσει τον λόγο, ως μια ενότητα που σχηματίζεται από ονόματα, όπως καταλαβαίνω ότι κάνει, μάλλον ως ολιστικό, πάρα σαν συνέχεια, κάτι σύνηθες στις προφορικές κοινωνίες. Τέτοιος λόγος είναι ικανός να χρησιμεύσει ως κοσμολογικό πρότυπο για τον φυσικό κόσμο, που αποτελείται από πολλαπλότητα φαινομένων στενά συνδεδεμένων μεταξύ τους σε μία αδιόρατη ενότητα.

ISBN: 9783487143866
DOI: 10.26530 / OAPEN_507997

Θα το βρείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ.


ΑΚΟΥΣΤΕ
την ραδιοφωνική εκπομπή του Γ. Λεκάκη
"Ηράκλειτος και Αρμονία" με καλεσμένο τον καθηγητή Χαρ. Σπυρίδη.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ, ΣΠΟΥΔΑΓΜΑΤΑ, λογος, Τζιανβιττοριο, Τζιανβιτοριο, εκδοσεις Ολμς, Αυστριακο Ταμειο Επιστημων, Αυστρια, Τζεντιλι, προφορικη θεωρία λυρικοι ποιητες, λυρισμος, προφορικοτητα, διαδοση, παραδοση, ραψωδοι, ραψωδια, γραπτος λογος, γραπτο κειμενο, γραφη, σημειολογια, γλωσσολογικη λογικη, γλωσσολογια, προσωκρατικοι φιλοσοφοι, εικονοστοχαστς, ποιηση, ποιητης, ονομα, ολιστικοτητα, κοσμολογια, φυσικος κοσμος, πολλαπλοτητα, φαινομενο, ενοτητα, Εφεσος, Heraclitus
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ