ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΡΟΥΣΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - Σχέση Θράκης – Πελοποννήσου


ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΡΟΥΣΟΚΑΣΤΡΟ
ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Σχέση Θράκης – Πελοποννήσου


Το φρούριο Ρουσόκαστρο (= Κοκκινόκαστρο) είναι γνωστό για την μάχη του, το 1332 μ.Χ. Ήταν η τελευταία μεγάλη στρατιωτική νίκη της μεσαιωνικής βουλγαρικής αυτοκρατορίας, πριν κατακτηθεί από τους εισβολείς οθωμανούς Τούρκους στα τέλη του 14ου αιώνα.
Το Πριγκηπάτο της Αχαΐας, γνωστό και ως «του Μωρέα, Μωριά / Morea)[1], του 13ου αιώνα, ιδρύθη στην Πελοπόννησο, από τους (τυχοδιώκτες) σταυροφόρους της 4ης Σταυροφορίας.
Τώρα, αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν σχέση Θράκης – Πελοποννήσου, και εκείνην την εποχή…
Επτά ασημένια νομίσματα από το Πριγκιπάτο της Αχαΐας ευρέθησαν στο φρούριο Ρουσόκαστρο της αρχαίας Θράκης (νυν στην έκταση της Νότιας Βουλγαρίας). Τα ασημένια νομίσματα είναι γνωστά ως τορνέσια (tornese / tornesel), ή γρόσια.
Η ανακάλυψη έγινε από αρχαιολόγους.
Και τα επτά νομίσματα της Πελοποννήσου ανακαλύφθηκαν μαζί. Καθ’ ένα από αυτά ζυγίζει περίπου 0,9 γραμμάρια. Το εμπρόσθιο μέρος τους εικονίζει έναν σταυρό με τέσσερις ισοσκελείς ακτίνες, και το οπίσθιό τους απεικονίζει έναν πύργο ενός καθολικού καθεδρικού ναού, μαζί με άλλα μυστήρια σύμβολα.

Ένα από τα γρόσια της Αχαΐας, που βρέθηκαν στο Ρουσόκαστρο.
Φωτ.: Ιστορικό Μουσείο Πύργου.

«Ο θησαυρός του Ρουσόκαστρου» ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφών ενός μνημειακού κτηρίου, τύπου παλλατιού, μήκους 20 μ. και πλάτους 8 μ., με τρεις τεράστιες πέτρινες κολώνες, που στήριζαν καμάρες, και έναν δεύτερο όροφο», είπε εκπρόσωπος του Μουσείου.
Χάρις στα οστά που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές του 2017 στο Ρουσόκαστρο, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα άγρια ​​βοοειδή aurochs (είδος ταύρου, πρόγονος των ήμερων αγελάδων), επιβίωναν στην περιοχή μέχρι τον 13ο-14ο αιώνα, και ακόμα θηρεύονταν για το κρέας τους! Προηγουμένως εθεωρείτο ότι το είδος εξαφανίσθηκε τον 12ο αιώνα το αργότερο![2] Τον Ιούλιο του 2017, η αρχαιολογική ομάδα, που ανασκάπτει το σημαντικό φρούριο, ανακάλυψε μια σπάνια εικόνα από ελεφαντόδοντο, του 10ου αιώνα, που πιστεύεται ότι ανήκε σε κάποιον Βυζαντινό αυτοκράτορα ή μέλος της βυζαντινής αυτοκρατορικής οικογένειας, και η οποία φιλοτεχνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη! Τον Σεπτέμβριο του 2017 ανακοίνωσε την ανακάλυψη της «μνημειακής» κλίμακας/σκάλας, που οδηγούσε στο Ρουσόκαστρο. Τον Νοέμβριο του 2017, το Μουσείο Ιστορίας του Πύργου ανακοίνωσε την ανακάλυψη στο φρούριο μιας τεράστιας δεξαμενής νερού, επικαλυμμένης εσωτερικά με ένα κόκκινο-ροζ αδιάβροχο κονίαμα. Το 2018 οι ανασκαφές στο Ρουσόκαστρο χρηματοδοτήθηκαν και πάλι από το υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας και από τις τοπικές αρχές του Δήμου Καμένου…
Η ανακοίνωση έγινε από το Ιστορικό Μουσείο του Πύργου (> Burgas) Βουλγαρίας, λίγο μετά την ανακάλυψη ενός άγνωστου πύργου-φρουρίου του 4ου αι. μ.Χ. και ενός του 14ου αιώνα βυζαντινού χρυσού νομίσματος των Βυζαντινών αυτοκρατόρων Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου (1282-1328) και Ανδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου (1328-1341).

ΠΗΓΗ: AIB, 4.8.2018.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Το Πριγκηπάτο της Αχαΐας / Μορέα ιδρύθηκε στην Πελοπόννησο, το 1205, μετά το 1204 που οι ιππότες της 4ης Σταυροφορίας κατέλαβαν και λεηλάτησαν την πρωτεύουσα του Βυζαντίου, Κωνσταντινούπολη!
[2] Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν ευρήματα σκελετών τέτοιων γιγάντιων ταύρων aurochs του 16ου αι.



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ρουσοκαστρο, Κοκκινοκαστρο, 1332,  Βουλγαρια, οθωμανοι, Τουρκοι, Πριγκηπατο της Αχαιας, Πριγκηπατο του Μωρεα, Πριγκηπατο του Μωρια, Πελοποννησος, σταυροφορους, Σταυροφορια, Θρακη, ασημι, νομισμα, Πριγκιπατο της Αχαιας, Ρουσσοκαστρο, τορνεσιο, γροσι, σταυρος, πυργος, καθολικο, καθεδρικος ναος, συμβολο, θησαυρος, παλλατι, παλατι, κολωνα, καμαρα, οστο, βοοειδη, ταυρος, αγελαδα, εικονα, ελεφαντοδοντο, Βυζαντιο, αυτοκρατορας, Κωνσταντινουπολη, κλιμακα, σκαλα, δεξαμενη νερου, κονιαμα, Καμενο, Μπουργκας, αυτοκρατωρ, Ανδρονικος, Παλαιολογος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ