Αντάμωμα των απανταχού Κασιωτών


Αντάμωμα
των απανταχού Κασιωτών

 Όπως κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, με πρωτοβουλία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ, πραγματοποιήθηκε στην Κάσο συνάντηση μελών των Κασιακών παροικιακών φορέων Αμερικής, Αθήνας και Ρόδου. Οι συναντήσεις αυτού του χαρακτήρα αποτελούσαν διαχρονικά μοναδική ευκαιρία αλληλογνωριμίας των μελών των ΔΣ καθώς και αλληλοενημέρωσης πάνω σε θέματα που αφορούν τα Δωδεκάνησα. Πρέπει να τονιστεί ότι αντίστοιχες συναντήσεις οργανώνονται κάθε χρόνο σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου με μεγάλη επιτυχία.
 Οι συναντήσεις αυτές δεν υποκαθιστούν, ούτε έχουν τον ρόλο μιας λαϊκής συνέλευσης, που επί χρόνια δυστυχώς δεν πραγματοποιούνται στο νησί της Κάσου. Στην εφετινή συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε η δήμαρχος Κάσου κ. Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη, καθώς και εκπρόσωποι από όλους τους φορείς εντός και εκτός Κάσου και η οποία έγινε στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Κάσου, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:

Η ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης μεταξύ των φορέων Αμερικής, Αθήνας και Ρόδου καθώς και με συμπατριώτες που βρίσκονται σε χώρες, όπου δεν υπάρχει οργανωμένος φορέας, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία και στη Γαλλία. Η αλληλοενημέρωση, που με τα σύγχρονα μέσα είναι ευκολότερη από ποτέ, θα βοηθήσει σημαντικά στον καλύτερο συντονισμό για την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών, όπως είναι η συνδρομή όλων μας στη λειτουργία του ιατρείου και των σχολείων του νησιού μας. Στο αμέσως προσεχές μέλλον θα υπάρξει σχετική επιστολή προς τον Δήμο Κάσου, τις Διευθύνσεις των Σχολείων, το Ιατρείο Κάσου και φυσικά τους απανταχού Κασιακούς φορείς, στην οποία θα γίνεται αναλυτική αναφορά στις τρέχουσες ανάγκες και στον τρόπο κάλυψης αυτών.

Η ανάγκη διατήρησης του μοναδικού υποκαταστήματος Τράπεζας στην Κάσο, θέμα για το οποίο εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα, το οποίο υπογράφηκε από όλους τους παρευρισκόμενους εκπρόσωπους Κασιακών φορέων. Ευτυχώς, μέσα σε λίγες μέρες, ανακοινώθηκε η απόφαση συνέχισης της λειτουργίας της Τράπεζας τόσο στην Κάσο, όσο και στην Τήλο και στους Λειψούς, νησιά για τα οποία αρχικά είχε γίνει ανακοίνωση αναστολής της λειτουργίας των υποκαταστημάτων τους.

Η έναρξη από 15 Οκτωβρίου 2018 εφαρμογής του Κτηματολογίου στην Κάσο, όπως και στα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου, εκτός Ρόδου, Κω, Πάτμου και Σύμης, στα οποία ήδη υπάρχει Κτηματολόγιο. Ήδη, με πρωτοβουλία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ, έχουν γίνει ενημερωτικές συναντήσεις σε Αθήνα, Πειραιά και Κάσο καθώς και αποστολή ενημερωτικού υλικού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο, έγιναν συναντήσεις στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, τον συμπατριώτη μας, Ροδιακής καταγωγής, κ. Μιχάλη Κόκκινο, με θέμα την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των απανταχού αποδήμων Δωδεκανησίων. συναφές και ιδιαίτερα χρήσιμο για την ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα στην Κάσο, μπορεί να αναδειχθεί το πρόγραμμα «Σχολάζουσες Γαίες» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο ρόλος που μπορεί να έχει η λειτουργία της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) στην ανάπτυξη της Κάσου, μέσα από διάφορες δράσεις και μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο για κατοίκους του νησιού μας, όσο και για εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την δημιουργία και λειτουργία Κέντρου στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Α.Λ.Ο.), την δημιουργία εργαστηρίου τυποποίησης μελιού και την εφαρμογή δράσης ανακύκλωσης στην Κάσο, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη Διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Κάσου.

Η έναρξη εφαρμογής του νέου Νόμου «Κλεισθένης», σύμφωνα με τον οποίο αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών, αλλά ιδιαίτερα για νησιά με πληθυσμό λιγότερο των 3100 κατοίκων, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία των Δήμων, όπως αύξηση του αριθμού Αντιδημάρχων και Ειδικών Συνεργατών, κλπ.

Η συνέχιση εργασιών επισκευής ΙΝ Παναγίας Εμπορειού, με παράλληλη λειτουργία εργαστηρίου συντήρησης εικόνων, τέμπλων, κλπ αποτελεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο, που ξεπερνάει κατά πολύ, τα όρια του νησιού μας και απαιτείται η συνδρομή των απανταχού συμπατριωτών μας. Σχετική αναλυτική επιστολή δημοσιεύεται ήδη στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και θα σταλεί και σε όλα τα κασιακά σωματεία

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κάσου τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης από 16/4/2018, λόγω μακροχρόνιας έλλειψης στήριξης αυτού από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του. Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση δραστηριοτήτων στον Πρωτογενή Τομέα, αποτελεί η δημιουργία Συνεταιρισμών ή τουλάχιστον Ομάδων παραγωγών, γεγονός που αν γίνει αντιληπτό, θα υπάρξουν βάσιμες ελπίδες ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αποτελεί το νομοσχέδιο για την δημιουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων, που επιδοτείται 100%

Η συμμετοχή της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ως ιδρυτικό μέλος σε Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών, με κύριο σκοπό την απ’ ευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς κρατική παρέμβαση.

Το 2018, για πρώτη φορά η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ συμμετείχε σε δύο εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, για την προβολή της ιστορίας της Δωδεκανήσου (η πρώτη έγινε 7 Μαρτίου, ανήμερα της επετείου της Ενσωμάτωσης) καθώς και των προϊόντων των νησιών μας.

Η παροχή υποτροφιών σε νέους και νέες που κατάγονται από την Κάσο ή και λοιπά μικρά νησιά της Δωδεκανήσου αποτελεί σημαντική οικονομική ελάφρυνση των οικογενειών τους και θα δημοσιευθεί αναλυτική ενημέρωση με τους φορείς και του όρους, που προσφέρονται οι υποτροφίες (Ίδρυμα Ρεθύμνη, ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, ΙΕΚ ΑΛΦΑ, Ιδρύματα σε Ρόδο, κλπ.).

ΠΗΓΗ: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΑΣΟΣ, ΑΝΤΑΜΩΜΑ, KASSOS, Σορωτου Τσανακη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ