Κρήτες έκαναν ταυροκαθάψια και έτρεχαν αγώνα δρόμου πριν 8.000 χρόνια στην Αίγυπτο;


Κρήτες έκαναν ταυροκαθάψια
και έτρεχαν αγώνα δρόμου
πριν 8.000 χρόνια
στην Αίγυπτο;


Μία μοναδική αναπαράσταση ενός ανθρώπου, ο οποίος τρέχει, και η οποία χρονολογείται 8000 χρόνια πριν από σήμερα, βρέθηκε σε ένα βραχώδες καταφύγιο στην Wadi Sura, στην περιοχή του βουνού Gilf Kebir, η οποία βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι της ερήμου της Αιγύπτου.
Η σπηλιά της Wadi Sura έχει καταφέρει να διατηρήσει σε πολύ καλή κατάσταση το περιεχόμενό της, παρά την ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητος των τουριστών, σε αυτήν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Μέσα σε αυτήν, βαμμένες με κόκκινο χρώμα, διατηρούνται αναπαραστάσεις στις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει μικρές φιγούρες, που μοιάζουν με ανθρώπους που κολυμπούν.
Όμως, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια αυτών των αναπαραστάσεων, απομονωμένο στην αριστερή πλευρά της σπηλιάς, απεικονίζει μια φιγούρα (ύψους περίπου 12 εκατοστών), πιθανότατα άνδρα. Πρόκειται για ένα σώμα βαμμένο κόκκινο, το οποίο έχει τεντωμένα τα χέρια του και ανοικτά τα πόδια του. Δημιουργεί την εντύπωση πως πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος τρέχει και μάλιστα εντατικά.

Αθλητής ή τελεστής που τρέχει σε αγώνα δρόμου 8.000 χρόνια πριν από σήμερα;
Βραχογραφία στο Gilf Kebir της Αιγύπτου.

Η φιγούρα φορά στο κεφάλι της ένα αντικείμενο σε σχήμα κώνου, το οποίο μοιάζει με την κορώνα της Άνω Αιγύπτου. Στο δεξί χέρι κρατά κάτι που μοιάζει με σκεπάρνι (λάβρυς;). Το δεξί γόνατο είναι δεμένο με διπλή ζώνη, ενώ από το αριστερό κρέμονται δύο λωρίδες από ύφασμα. Πρόκειται για μια μοναδική παράσταση! Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως έχει σχέση με την γιορτή sed. Αλλά αυτή είναι γνωστό ότι διοργανωνόταν από τους Αιγύπτιους βασιλιάδες πολύ αργότερα. Οι αναπαραστάσεις της γιορτής sed ξεκινούν περίπου το 3300 π.Χ. – δηλ. 2.700 χρόνια μετά!!!
Σε μια από αυτές τις παραστάσεις απεικονίζεται ένας άσπρος μπαμπουίνος, ο οποίος συμβολίζει τον βασιλιά, που δεν βρίσκεται πια στην ζωή. Στα δεξιά αυτής της σύνθεσης, ο βασιλιάς-μπαμπουίνος αναπαριστάνεται να τρέχει, ενώ φορά μία άσπρη κορώνα της Άνω Αιγύπτου στο κεφάλι του. Τρέχει προς έναν μπαμπουίνο που είναι καθιστός και που του προσφέρει ένα κύπελλο, που περιέχει κάποιου είδους ποτό. Στην αριστερή πλευρά βλέπουμε πάλι έναν βασιλιά να τρέχει, αλλά εκείνος φορά την κόκκινη κορώνα της Κάτω Αιγύπτου. Ο βασιλιάς πηδά πίσω από έναν ταύρο, ο οποίος τρέχει. Αυτή η σκηνή πιστοποιεί ενδεχομένως την πολύ κοντινή σχέση μεταξύ του βασιλιά, που κυβερνά και του βασιλιά που έχει πεθάνει.
Στην παράσταση της σπηλιάς στην Wadi Sura, μπορούμε να παρατηρήσουμε κάποιες ομοιότητες μεταξύ της φιγούρας που τρέχει και των σκηνών από την γιορτή sed. Ομοιότητες όπως η χαρακτηριστική στάση αυτών που απεικονίζονται, τα συγκεκριμένα εμβλήματα στα χέρια και φυσικά το χαρακτηριστικό αντικείμενο σε σχήμα κώνου που έχουν στο κεφάλι.
Βέβαια, παρά τις ομοιότητες, δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι για την σχέση των σκηνών στο Gilf Kebir με τις άλλες παραστάσεις. Φαίνεται όμως, σε ένα υποθετικό επίπεδο, πως υπήρχε κάποια πολιτισμική και διανοητική σύνδεση μεταξύ τους!

ΠΗΓΗ: Miroslav Bárta «THE OLDEST MYTHOLOGICAL RUN IN EGYPTIAN WESTERN DESERT? ON THE POSSIBLE ORIGINS OF THE SED FEAST IN ANCIENT EGYPT», στο Institution: Czech Institute of Egyptology, Faculty of Arts, Charles University in Prague.

DOI: 10.5817/CZ.MUNI.M210‐7781‐2015‐36.

Όπως λέει και ο τίτλος της επιστημονικής ανακοινώσεως, πρόκειται, ίσως, για τον αρχαιότερο αγώνα δρόμου, στην έρημο της Δυτικής Αιγύπτου, και ίσως την απαρχή της εορτής sed των Αιγυπτίων.
Για την ιστορία, όμως, να πούμε με «σώματα βαμμένα με κόκκινο» παραπέμπουν στους Κρήτες (Κεφτιού στα αιγυπτιακά). Το πήδημα «πίσω από έναν ταύρο, ο οποίος τρέχει», μας παραπέμπει στα κρητικά ταυροκαθάψια. Καθώς γνωρίζουμε την σχέση Κρητών-Αιγύπτου, την καταγωγή πολλών φαραώ (< φάρων, φωτεινών, φωτισμένων;) εκ Κρήτης, και την μεταλαμπάδευση του μινωικού (αλλά και του ακόμη αρχαιότερου πολιτισμού της Κρήτης και της Ελλάδος, του ατλάντιου) στην Αίγυπτο, διόλου απίθανο, να υποθέσουμε πως οι εικόνες στο Gilf Kebir αναπαριστούν παναρχαίους ιερούς και ψυχαγωγικούς αγώνες Κρητών Ελλήνων στην Αίγυπτο

όπου αναφέρεται πως
οι Αγώνες ξεκίνησαν περίπου 50.000 χρόνια πριν από σήμερα...

ΑΚΟΥΣΤΕ την σχετική ομιλία του Γ. Λεκάκη, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: αγωνας δρομου, τρεξιμο, βραχογραφια, ερημος, Αιγυπτος, σπηλια, κοκκινο, χρωμα, κολυμβηση, κωνος, κορωνα, κορονα, σκεπαρνι, ζωνη, υφασμα, γιορτη, σεντ, σεδ, εορτη,  sed, λαβρυς, πελεκυς, μπαμπουινος, πιθηκος, βασιλιας, κυπελλο, ποτο, ταυρος, ταυροκαθαψια, Μπαρτα, Κρητες, Κεφτιου, πηδημα, Κρητη, φαραω, μινωικος πολιτισμος, Μινως, Μινωας, ατλαντιος, Ατλαντις, Ατλαντιδα, Ατλαντες, Aigypt, Crete, minoans
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ