Αρχαιοκάπηλος συνελήφθη πριν πουλήσει άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που είχε κλαπεί από το Μουσείο της Θήρας


Αρχαιοκάπηλος συνελήφθη
πριν πουλήσει άγαλμα
της θεάς Αφροδίτης,
που είχε κλαπεί
από το Μουσείο της Θήρας!!! 


Ένα άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, καθώς κ.ά. αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας βρέθηκαν στην κατοχή ενός 46χρονου, που συνελήφθη χθες στο Λουτράκι Κορινθίας, λίγο πριν τα πουλήσει έναντι 350.000 ευρώ.

Στο αυτοκίνητό του οι αστυνομικοί βρήκαν μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, η οποία ακουμπά σε πεσσό, φορά χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από 8 συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους 80 εκατοστών. Το συγκεκριμένο άγαλμα, ρωμαϊκής εποχής, είχε αφαιρεθεί από τους αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, όπου φυλασσόταν, καθώς αναγνωρίσθηκε από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου.


Επί πλέον, στην κατοχή του βρέθηκαν ακόμη:

-ένα μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας (ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου 14 εκατοστών και ύψους 6 εκατοστών, που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού, που συνιστά το πώμα της πυξίδας, με διάμετρο 17 εκατοστά και ύψος 2 εκατοστά, με διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκκαλου),

καθώς και

-μία λίθο λαξευμένη στις 4 πλευρές (διαστάσεων 25 εκατοστών και ύψους 14 εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με την Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητος, του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Επίσης κατασχέθηκαν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, 4 κάρτες μνήμης, δύο κινητά τηλέφωνα, ένα usb stick, 900 ευρώ καθώς και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά.

Σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, πρόκειται για κινητά μνημεία, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας, για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.


Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα, ενώ ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου. Επί πλέον ταυτοποιήθηκαν και δύο συνεργοί του, και εις βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

ΠΗΓΕΣ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛHΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ / EUROKINISSI, CNN Greece, 5 Σεπτεμβρίου 2018.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: αγαλμα, θεα Αφροδιτη, αρχαιολοκαπηλια, Λουτρακι, Κορινθια, μαρμαρο, Αφροδιτη, πεσσος, χιτωνας, ιματιο, Μουσειο Προιστορικης Θηρας, Θηρα, Σαντορινη, Εφορεια Αρχαιοτητων Κυκλαδων, πυξιδα, πλογμος, ψαροκοκκαλο, λιθος, Ηρακλης, Λερναια Υδρα, Εφορεια Αρχαιοτητων Κορινθου, Κορινθος, νομος Κορινθου, πολιτιστικη κληρονομια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ