Ο άγνωστος αρχαίος κιβωτιόσχημος τάφος (4.000 χρόνων) στο Κεφαλοχώρι Θεσπρωτίας! Έξι ταφές με 43 κτερίσματα (χρυσά στεφάνια, ενώτια με την μορφή λυγκός, κ.ά.) - Η Θεσπρωτία κατοικείται από ανθρώπους περισσότερα από 100.000 χρόνια!


Ο άγνωστος αρχαίος
κιβωτιόσχημος τάφος
4.000 χρόνων
στο Κεφαλοχώρι Θεσπρωτίας!

Έξι ταφές με 43 κτερίσματα (χρυσά στεφάνια, ενώτια με την μορφή λυγκός, κ.ά.)

Η Θεσπρωτία κατοικείται από ανθρώπους περισσότερα από 100.000 χρόνια!


Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάστασή του, σήμερα...
Φωτ.: Δ. Χιονάς για το
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Η Θεσπρωτία, κομμάτι της αρχέγονης Ελλάδος, κατά Θουκυδίδη, αν και τόσο αρχαία (κατοικείται από ανθρώπους εδώ και περισσότερα από 100.000 χρόνια!*), και τόσο σημαντική, υστερεί σε αρχαιολογικές έρευνες και ανακαλύψεις. Πόσο μάλλον τα λεγόμενα «χωριά της Μουργκάνας»… Γι’ αυτό κάθε φορά που υποπίπτει κάτι στην αντίληψή μου γι’ αυτήν, το δημοσιοποιώ με χαρά αμέσως!
Στις 14 Ιουλίου 1993, κατά την διάρκεια εργασιών διάνοιξης δρόμου στο Κεφαλοχώρι, αποκαλύφθηκε κιβωτιόσχημος τάφος με την υποχώρηση τμήματος μιας των καλυπτηρίων πλακών του. Ο οικογενειακός, όπως αποκαλύφθηκε εν συνεχεία, τάφος, εσωτερικών διαστάσεων 1,96 Χ 0,96 μ. έχει το μέγεθος και την μορφή των γνωστών από την Θεσπρωτία κιβωτιόσχημων τάφων της περιόδου αυτής.
Τέσσερις ασβεστολιθικές πλάκες - μια για κάθε πλευρά - αποτελούν τα κάθετα τοιχώματά του, ενώ για την κάλυψή του έχουν χρησιμοποιηθεί τρεις παρόμοιες πλάκες.
Ο τάφος περιείχε 6 συνολικά ταφές – καύσεις, πέντε σε πήλινα τεφροδόχα αγγεία και μία σε λίθινη τεφροδόχο σχήματος ναΐσκου. Πλούσια κτερίσματα συνόδευαν τις ταφές. Πρόκειται για 43 πήλινα αγγεία και αρκετά μεταλλικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα χρυσά νεκρικά στεφάνια με σχήμα σφενδάμου, βελανιδιάς ή μυρτιάς, τα ενώτια με την μορφή λυγκός, τα σιδερένια εγχειρίδια και οι αιχμές δοράτων!
Ο οικογενειακός τάφος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά λίγο πριν το 2000 π.Χ., ενώ η χρήση του συνεχίστηκε για περισσότερο από 100 χρόνια, δύο ή και τρεις γενιές μετά την (σχεδόν ολοκληρωτική) καταστροφή της Ηπείρου, το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους.

Η σχετική πινακίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας,
που πιστοποιεί τα ανωτέρα γραφόμενα.
Φωτ.: Δ. Χιονάς για το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την Ήπειρο,


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την Θεσπρωτία, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΘεσπρωτια, Θουκυδιδης, χωρια της Μουργκανας, Μουργκανα, 1993, κιβωτιοσχημος ταφος, καλυπτηρια πλακα, οικογενειακος ταφος, ταφος, ασβεστολιθικη πλακα, πλακα, ταφη, καυση, πηλος, τεφροδοχος, αγγειο, ναισκος, κτερισμα, κτερισματα, πηλινο, μεταλλικο αντικειμενο, μεταλλο, χρυσο νεκρικο στεφανι, χρυσος, σφενδαμος, σφανδαμι, βελανιδια, δρυς, μυρτια, ενωτια, σκουλαρικια, ενωτιο, σκουλαρικι, λυγκας, λυγξ, σιδερος, εγχειριδιο, αιχμη δορατος, Ηπειρος, Ρωμαιοι, Κεφαλοχωρι, Χιονας, Ηγουμενίτσα, Kefalochori, Thesprotia, νομος Θεσπρωτιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ