Ψηφίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια σημαντική οδηγία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών

Ψηφίζεται
στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
μια σημαντική οδηγία
για την προστασία
των πνευματικών δικαιωμάτων
των δημιουργών

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 ψηφίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια σημαντική οδηγία, που αφορά την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.
Μεταξύ άλλων η οδηγία αυτή ρυθμίζει την χρήση έργων για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και τις υποχρεώσεις των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών (google facebook) αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα των έργων που διακινούν. Μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και εφ’ όσον γίνει αποδεκτό το κείμενο της οδηγίας θα ακολουθήσει το τελικό στάδιο νομοθέτησης της οδηγίας μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν διεξάγει εκτενείς καμπάνιες προσπαθώντας να πείσουν τους ευρωβουλευτές ότι η οδηγία δήθεν θα επιφέρει λογοκρισία και εμπόδια στην διακίνηση πληροφοριών (και τα καλλιτεχνικά έργα καλούνται ως δεδομένα και πληροφορίες!), ενώ στην πράξη επιδιώκουν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται ανενόχλητοι το πολύτιμο περιεχόμενο που αποτελούν τα καλλιτεχνικά, επιστημονικά, δημοσιογραφικά και λοιπά έργα. Επίσης βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικοί οργανισμοί επιδιώκουν να πετύχουν ευρείες εξαιρέσεις της προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας ώστε να μην πληρώνουν δικαιώματα για την χρήση έργων για εκπαιδευτικούς σκοπούς, θέτοντας σε κίνδυνο την συγγραφή και παραγωγή επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.
Σχετικά με τα παραπάνω σας στέλνουμε το δελτίο Τύπου της πρωτοβουλίας Europe for Creatorsκαι σας καλούμε να επισκεφθείτε τους συνδέσμους www.contentforeducation.org  και www.europeforcreators.eu.

Ο ΟΣΔΕΛ σας προτρέπει να μοιραστείτε την ενημέρωση με το κοινό μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και να υποστηρίξετε τις θέσεις των δημιουργών.
Η φωνή των δημιουργών είναι το πιο σημαντικό μέσο για να κατανοήσουν οι ευρωβουλευτές, υπόλοιποι εκπρόσωποι ελληνικών και ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και οι πολίτες το διακύβευμα της οδηγίας.
Είναι κρίσιμο να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να κάνετε μια δημόσια τοποθέτηση σε όποιο μέσο έχετε πρόσβαση.
Τέλος σας καλούμε να συμμετέχετε στις σχετικές καμπάνιες δημιουργών υπογράφοντας ΕΔΩ και ΕΔΩ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα πνευματικά δικαιώματα, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΟΣΔΕΛ 

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ